Ha igazán jó minőségű és bőséges termést szeretnénk, nem szabad megfeledkeznünk a gyümölcsfákról való gondoskodásról nyáron sem. Fontos azonban tudni, melyik gyümölcsfa milyen munkálatokat igényel. A gyümölcsfa esetében rendkívül fontos például a tavaszi és az őszi metszés, azonban vannak olyan gyümölcsfák, amelyeknek a nyári metszéséről sem szabad megfeledkeznünk.

Vegyük hát sorra, milyen teendőink vannak a gyümölcsfák körül, hogy igazán büszkék lehessünk azok termésére.

Ezek a teendők várnak rád a gyümölcsfáid mellett a nyáron

Fontos, hogy nyáron sem feledkezhetünk meg a gyümölcsfákról, ha bőséges termést szeretnénk. Érdemes tehát észben tartani, hogy melyik gyümölcsfának mire van szüksége, és meg is adni azt neki, hogy hosszú éveken át lásson el minket finom gyümölcsökkel.

gyümölcsfa cseresznyefa

A nyári metszés nagyon sok gyümölcsfa esetében elengedhetetlen, ha bőséges termést szeretnénk. Fotó: Shutterstock

1. Leérett a gyümölcs? Itt a zöldmetszés ideje!

Fontos, hogy a korai érésű gyümölcsök betakarítása után mindenképp ejtsünk sort a zöldmetszésre. A zöldmetszés segítségével a gyümölcsfa koronáját szellőssé tudjuk tenni, melyet nem csak a levegő, de a napsugarak is könnyebben át tudnak járni. Ráadásul így jóval egyszerűbb a permetezés is. Fontos, hogy a zöldmetszés során távolítsuk el a túlságosan sűrűn növő, az egymást keresztező és a korona belseje felé törekvő hajtásokat. Ezeket tőből szükséges kimetszeni. Ne feledkezzünk meg a metszés során keletkezett sebek kezeléséről sem.


2. A nyári metszés sok gyümölcsöt ér

Nem minden fa igényli a nyári metszést. Nyáron az alma-, a birs-, a cseresznye-, az eper-, az őszibarack-, a nektarin-, a körte-, a sárgabarack- és a szilvafát metszhetjük meg. A nyár az egyetlen ideális időszak a szilva, a cseresznye, a meggy, valamint a ringló metszésére, hiszen ezeken a gyümölcsfákon a lilás réteggomba fokozottabban terjed el. A gombaspórák a metszésfelületeken megtapadva megbetegítik a fát. A spórák a legkevésbé a gyümölcshozástól egészen augusztus végéig aktívak, és ilyenkor a sebgyógyulás is sokkal gyorsabb.

Arra azonban ügyeljünk, hogy nyáron nem szabad olyan mértékű metszést végezni a gyümölcsfákon, mint tavasszal, vagy ősszel. Ekkor csak a friss hajtásokat ritkítsuk meg, így jóval magasabb lesz a terméshozam. Fontos, hogy a metszés során mindig fertőtlenített metszőollót használjunk, és mielőtt egy újabb fát kezdünk el metszeni, mindig fertőtlenítsük le újra, nehogy valamilyen fertőzést vigyünk át egyik fáról a másikra. A sebkezelés segít lezárni a sebet a kórokozók és a kártevők elől. Jól kenhető sebkezelő anyagot használjunk, amelyik jól fedi a sebet, és fertőtlenítő hatása van.

Minden ág végén érdemes levágni az idei friss hajtásokat. A vágást közvetlenül egy levél felett végezzük el, mert így tudjuk elősegíteni az oldalhajtások fejlődését, és megakadályozni, hogy a gyümölcsfa törzsétől eltávolodó, hosszú, egyenes ágak nőjenek. Mivel az oldalhajtásokon nőnek majd a következő évben a gyümölcsök, fontos a ritkításuk, hiszen ha rövidek és erősek, az garantálja a jó termést jövőre.

3. Az öntözés is fontos

Sokan megfeledkeznek róla, hogy nem csak a veteményes és a virágok, de bizony a gyümölcsfák is igénylik a nagy nyári melegekben az öntözést. Különösen a bogyósgyümölcsűek és a fásszárúak vízellátására kell nagyon odafigyelni, de a nagy hőségben minden gyümölcsfánk igényli a több vizet. Ha nem marad el az öntözés, a gyümölcs jóval finomabb és nagyobb lesz, kevésbé fog hullani, azonban túlöntözni nem szabad, mert akkor a gyümölcsök megrepedhetnek.

4. A szüretelésnek is megvan a maga ideje

Fontos, hogy minden nap figyeljük a gyümölcsfákat, így pontosan tudni fogjuk, mikor jött el a tökéletes szüretelési idő. Ha eső várható, de már érett a gyümölcs, akkor inkább gyorsan szedjük le, mert az eső hatására hamarabb megromlik a gyümölcs, különösen a cseresznye.

A fekete áfonya szedésével ne kapkodjunk, amikor már kellően kék, még egy jó hétig hagyjuk rajta a bokron, hogy tökéletes legyen az íze. A ribizlinél pedig kóstolgassunk minden nap, és csak akkor szedjük le, amikor már a fürtök minden egyes szeme érett.

kajszibarack gyümölcsfa

A kajszibarack esetében fontos a gyümölcsritkítás. Fotó: Shutterstock

5. Óvjuk a gyümölcsfákat a kártevőktől

Fontos, hogy egész nyáron át kísérjük figyelemmel a gyümölcsfák állapotát, hiszen folyamatosan veszélyben vannak. Meg kell védeni őket a gombás, a baktériumos és a vírusos betegségektől, valamint a kártevő rovaroktól. Fontos, hogy kérjük ki szakember tanácsát, hogy mikor és milyen permetszert használjunk.

6. Ritka kincs a gyümölcs

A gyümölcsök első hullását tisztítóhullásnak nevezzük, mely a virágzást követően körülbelül 2-3 héttel következik be. A második természetes hullásnak júniusban jön el az ideje, míg a harmadik természetes hullás közvetlenül érés előtt következik be. De még ennek a három természetes hullásnak az ellenére is előfordulhat, hogy túl sok a termés a fán. Ennek első hallásra persze biztosan örülünk, azonban így a gyümölcsfa nem tud kellő energiát fordítani a termésre, ami emiatt apró és ízetlen maradhat. A sok gyümölcs ráadásul elvonja az energiát a termőrügyektől, így a következő évi termés sem lesz jó minőségű.

Így ha nem avatkozunk be, és nem ritkítjuk a termést, a következő évben akár olyan nagy mértékű lehet a terméskiesés, hogy gyümölcs nélkül maradhatunk. A gyümölcsritkítás legjobb módja a feleslegesnek ítélt gyümölcsök kézzel történő eltávolítása. Azonban csak a körte, az alma, a nektarin és az őszi- és kajszibarack esetében szükséges ezt elvégezni.

A gyümölcsritkítást akkor kell elvégezni, amikor még dió méretűek a gyümölcsök. A gyümölcsritkítás célja, hogy a fán termő gyümölcsök között annyi hely legyen, hogy akár egy harmadik is elférjen közöttük.

7. Gyomtalan kert, bőséges termés

A gyomtalanítás nem csak a virágok és a veteményes esetében fontos, hanem a gyümölcsfák környékén is érdemes elvégezni. Így jóval kevesebb betegség ütheti fel a fejét, ráadásul a vizet és a tápanyagot sem vehetik el a gyomok a gyümölcsfa elől. A lehullott gyümölcsöt is takarítsuk fel, hiszen a talajon hagyva melegágya lehet a későbbi betegségeknek.

8. Játszani is engedd

A rengeteg kerti munka mellett mindig hagyjunk időt magunknak arra, hogy egy kellemes órát eltöltsünk a kertünkben, munka nélkül. Gyönyörködjünk a növények látványában, illatában, a madarak csicsergésében, és használjuk a kertet arra is, amire a legritkábban jut idő, pedig a legnagyobb szükség van rá, azaz pihenésre és kikapcsolódásra.

Amikor pedig eljönnek az igazán forró, déli órák, ne égesd magad a tűző napon, inkább húzódj árnyékba és olvass minket.