Az uborka nagyon finom, akár saláta, akár kovászos uborka formájában. Éppen ezért sokan adják a fejüket arra, hogy akár a kertben, akár a balkonon, saját uborkát termesszenek. Azonban senkit sem szeretnénk félrevezetni, az uborka igazán kényes zöldség. De ha tudjuk, mit kedvel, akkor nagyon könnyedén el fogunk boldogulni vele. Három fajtatípusra osztható, így választhatunk elraknivaló-, saláta- és félhosszú-, vagy kígyóuborkát. Egyben azonban biztosak lehetünk.

Akármelyiket is válasszuk, az uborka nagyon egészséges, ráadásul a kalóriatartalma igen alacsony, így bátran fogyaszthatják azok is, akik ügyelnek az alakjukra. Ha pedig úgy gondoljuk, hogy elég csak öntözni, apró méretével és keserű ízével fogja tudtunkra adni, hogy bizony ezt nagyon elrontottuk. Úgyhogy ismerjük meg az uborka titkait és adjuk is meg neki azt, amire szüksége van.

Ezeket a hibákat ne kövesd el, ha finom uborkát szeretnél

1. Nem mindegy, mikor veted el az uborkát. Mivel az uborka kedveli a meleget és a fényt, a kiültetéshez a talaj hőmérsékletének 15 Celsius-fok felett kell lennie, emiatt a szabadba akkor kerülhet ki, amikor már nem várhatók éjszakai fagyok. Ez az időpont általában május közepén érkezik el. Ha palántákat akarunk nevelni, akkor ehhez négy hétre van szükség, így április közepén érdemes a magokat cserépbe vetni.

kovászos uborka

Ha nyár, akkor kovászos uborka. Fotó: Shutterstock

A szabadföldi vetésénél a sortávolság ne legyen kevesebb, mint 100-140 cm, a tőtávolság pedig körülbelül 20-30 cm legyen. Az uborkának ugyanis sok helyre van szüksége, és az sem árt, ha építünk neki egy támasztékot, amire fel tud futni. Az uborka magot nem szabad túl mélyre vetni, elég csupán 3-4 cm mélységet biztosítani számára.

2. Az uborka kedveli a fényt és a meleget, de nem szereti a szelet, így napos, de szélmentes helyre vessük. Ha nem így teszünk, nem fog teremni, vagy a termése nem lesz kellően finom.


3. Nem elég öntözni az uborkát, bőséges tápanyagellátásra ugyanúgy szüksége van. Az uborka számára az ideális a laza, humuszban gazdag talaj, amelyet kiültetés előtt komposzttal vagy lótrágyával dúsítunk. De nem csak az ültetéskor, hanem a tenyészidőszakban is rendszeres tápanyagellátást igényel. Adjuk meg ezt az uborka számára csalánlé vagy komposzt formájában.

4. A rendszertelen öntözés szintén oka lehet az apró és keserű termésnek. Az uborka nagyon sok vizet igényel. A legjobb, ha langyos, állott csapvizet vagy esővizet használunk. A gombabetegségektől pedig úgy védjük, hogy reggelente öntözzük, ráadásul úgy, hogy csak a gyökérterületekre jusson a vízből, és ne a levelekre. A mulcsként használt levágott fű vagy szalma segít a nedvességet bent, a gyomokat pedig távol tartani.

5. Az uborka szeret mászni, így fontos, hogy legyen egy támrendszere. Ez azért is praktikus, mert mivel az uborka függőlegesen terjeszkedik, így jóval kisebb helyen is tudjuk termeszteni. Az uborka szerencsére nem tériszonyos, így nyugodtan vágjunk bele vele a vertikális kertészkedés rejtelmeibe. Ehhez készítsünk 150-180 cm magasságú futtatórácsot, amelynek az alja minimum 15 cm-re legyen a talajtól.

Ráadásul így jobban átjárja a növényt a levegő, és elkerüli a lisztharmatfertőzés. Azonban fontos, hogy hagyjunk a tövek között legalább 40 cm távolságot. Ha nem készítünk támasztékot, és földönfutóvá válik az uborka, sokkal rosszabb lesz a terméshozam, és az uborka íze sem lesz az igazi. De ez nem csoda, hiszen az uborka a földön fekve jóval kevesebb napfényt kap, ellenben könnyen megrothad, kisméretű marad és keserűvé válik.

7. Az uborka metszése nagyon fontos. Először háromleveles palántaként kell visszacsípni, hogy elágazzon. A második metszésnél a hajtást 5-6 lomblevél felett vágjuk vissza, míg a harmadik metszéskor a harmadrendű hajtásokat két levélre vágjuk meg.

8. A növénytársítást az uborka nagyon is komolyan veszi. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen növény kerül a szomszédságába. Szerencsére bőségesen akad olyan növény, amelyik nagyon jól megfér az uborka mellett, de azért akad olyan is, amelyik igyekszik kiszorítani az uborkát a veteményesből.

Az uborkának nagyon jó szomszédai a pillangósvirágúak, amelyek javítják a talaj minőségét. Így bátran kerülhet az uborka mellé a borsó vagy a bab. Szintén jó társaság számára a brokkoli, a fejes káposzta, a hagyma, a karfiol, a kukorica, a napraforgó, a retek és a fejes saláta is. Tök közelébe azonban inkább ne ültessük, mert annyira szeretik egymást, hogy érdekes, de nem biztos, hogy ízletes újdonságokat képesek létrehozni a titkos kapcsolatukból.

Bizonyos virágok közelsége is jó hatással van az uborkára. Például a bársonyvirág, a büdöske vagy a sarkantyúka távol tudja tartani tőle a levéltetveket, míg a gilisztaűző varádics nem engedi az uborka közelébe a hangyákat. A dinnye, a burgonya és a zsálya azonban soha nem lesznek az uborka barátai, így ne engedjük őket egymás közelébe. Inkább adjunk teret az oregánónak, amelyik segít a kártevőket távol tartani tőle.

Az uborka jót tesz nekünk, és igazán szemrevaló

Az uborka leve kívül és belül is hasznos. Ha megisszuk, vitamin és ásványisó tartalma biztosítja számunkra, hogy ne csak kellemes, hanem hasznos üdítő is legyen. Az uborka rengeteg káliumot, foszfort, vasat, kalciumot és nátriumot tartalmaz, de gazdag A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminban is. A héja is vitaminforrás, így érdemes nem megszabadítani tőle fogyasztás előtt.

uborka

Az uborka szemrevaló, de ne legyen földönfutó. Fotó: Shutterstock

Az illata miatt sok kozmetikai termék alapját képezi, hiszen segít az ellazulásban, a szemre helyezett uborkakarikák pedig megnyugtatják a szem körüli bőrt. A napégett bőrre helyezett uborkakarikák hamar enyhülést hoznak és meggátolják a felhólyagosodást.

Az uborka titkai

1. Tiberius császár idején szekereket töltöttek meg földdel, és abba nevelték az uborkákat. Ha kellett, a szekeret eltolták olyan helyre, ahol több napfény érte a növényeket, hogy előbb jussanak friss uborkához. Még a hadjáratok alatt is magukkal vitték a mozgó ágyásokat, hiszen úgy vélték, az uborkának gyógyító ereje van.

2. A világ legnagyobb uborkáját Nagy-Britanniában termelték. Súlya 12,9 kiló volt, és ezzel be is került a Guinness rekordok könyvébe.

A tökéletes kovászos uborka receptje

A nyári életérzés szerves része a kovászos uborka. Mivel csak azt szoktuk becézni, amit nagyon szeretünk, nem véletlen, hogy a koviubi sokunk rajongására tarthat számot. Készítése pedig igen egyszerű. Persze a kovászos uborka is olyan, mint a halászlé, vagy a lecsó. Minden családnak megvan a maga, tökéletes receptje, amelyik generációról generációra öröklődik, és természetesen a világon a legjobb. Mi most egy mindannyiunk által megszavazott és elfogadott receptet osztunk meg veletek.

Vásároljunk kifejezetten kovászolni való uborkát, de azok közül is egyforma méretűeket válasszunk, ne legyenek se túl kicsik, se túl nagyok. Azért fontos, hogy ne legyen túl nagy méretbeli különbség, mert különben nem egyszerre lesznek tökéletesen roppanósak. Alaposan mossuk meg az uborkákat, majd vágjuk le mindegyiknek a két végét, mert az kesernyéssé teheti a végeredményt. Ejtsünk rajtuk legalább két bemetszést hosszában, hogy a közepük is tökéletes legyen. Vegyünk elő egy 5 literes üveget, és tegyünk a bele néhány gerezd tisztított fokhagymát.

Jó szorosan pakoljuk bele az uborkákat, szépen sorban egymás mellé, majd egymás fölé. Forraljunk sós vizet, majd hűtsük vissza, és öntsük fel vele az üveget. A sót ízlés szerint tegyük hozzá. Fontos, hogy a lé teljesen lepje el az uborkát. A tetejére tegyünk egy vastag szelet kenyeret, arra egy adag megmosott kaprot, esetleg még egy pár gerezd fokhagymát. Az igazán bevállalósak chili paprikákat is dobálhatnak az üvegbe.

Zárjuk le alaposan, majd tegyük ki a napra. Naponta ellenőrizzük, hogy a lé teljesen lepje el, mert a kilógó kenyér megpenészedhet. Sós vízzel pótoljuk az elveszett levet. Körülbelül 3 nap múlva pedig jöhet a dobpergés, és a művünk elfogyasztása. Persze ahány ház, annyi szokás, ahány üveg, annyi recept, és mindenki a sajátjára esküszik, de ez így is van jól.

Mivel a kovászos uborka erjesztés útján készül, sok probiotikumot tartalmaz, amely nagyon jó hatással van az emésztésre. Ezen kívül nagyon finom a jéghideg leve is. Egyesek esküsznek rá, hogy kirántva is csodás. Azonban óvatosak legyünk vele, mert bár nehéz neki nemet mondani, ha túl sokat fogyasztunk belőle egyszerre, akkor annak hashajtó hatása lehet. Az apróra vágott kovászos uborka kerülhet húsok töltelékébe, sőt, a sajttal és sonkával töltött rántott húst is megbolondíthatjuk, ha teszünk bele egy vékony szelet koviubit.

Ezek után nem is kérdés, miért kötelező uborkát tartani a kertben.