A kovászos uborka a nyár nagy kedvence. De a tök is alkalmas rá, hogy finom savanyúság váljon belőle, ráadásul az elkészítéséhez még kenyérre sincs szükség! Hamarosan pedig itt a tök betakarításának ideje, így a főzelék és a tökös rétes mellé egy kis változatosságot jelenthet, ha savanyúságként is az asztalra kerül.

Így készíts gyorsan kovászos tököt

Fontos, hogy ha lehet, a saját kertedből szedd fel a tököt, hogy tisztában legyél vele, milyen vegyi anyagokkal volt, vagy a legjobb esetben nem volt kezelve. Mosd meg, pucold meg, majd szedd ki a magjait, és vágd ujjnyi vastagságú hasábokra.

Fertőtleníts ki egy üveget, ha szeretitek a fokhagymát, pucolj meg pár gerezddel, és dobd az üveg aljára, majd tedd bele a tököt az üvegbe. Forralj fel, majd hűts vissza vizet, és tegyél bele ízlés szerint sót. Töltsd fel teljesen az üveget, mert később nem lesz lehetőséget feltölteni azt.

tök savanyúság

A tökből remek savanyúság készülhet. Fotó: Shutterstock

Zárd rá a tetőt, majd hagyd a szobában, és ne zavarjon az sem, ha néha sziszegő hangokat ad ki, hiszen csak forrásnak indult. Nem szabad kinyitni, csak körülbelül 5 nap múlva, amikor elkészült. Kinyitás után feltétlenül hűtőben tárold, míg el nem fogyasztjátok. Nagyon fontos, hogy az üveg tiszta és jól zárható legyen, és hogy soha ne legyen forró a felöntőlé, mert az megöli a tejsavbaktériumokat. Ne használj finomított, vagy jódozott sót sem, és minden tök kerüljön a felöntőlé alá, egy se lógjon ki. Ha ezeket mind betartod, akkor egészen biztosan csodás savanyúságot fogsz az asztalra tenni.

Így legyen tök a kertedben

Ahhoz, hogy ősszel tele legyen a kertünk tökkel, áprilisban el kell vetni a magokat. A spárgatök lehet bokor típusú, vagyis indátlan és indás, amelynek a szára akár a 4 métert is elérheti. A spárgatök nagyon kedveli a fényt és a meleget, és igen érzékeny a fagyra. Ezért is vetjük el csak a fagyok után. De nem csak fényre és melegre van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát a kertünkben, hanem rendszeres öntözésre is. Azonban a talajra nem igényes, a lényeg, hogy tápanyagban gazdag legyen.

Mivel gyorsan fejlődik, rövid a tenyészideje, akár másodvetésben is gondolkodhatunk a tökkel kapcsolatban. Jó előveteménye lehet a retek, a spenót és a saláta. A vetés előtt alaposan, mélyen ássuk fel a talajt, és javítsuk fel szerves trágyával vagy komposzttal.  A magokat április végén vethetjük el, és ekkor ültethetjük ki az előnevelt palántákat is. A spárgatöknek sok helyre van szüksége, így 1 m x 1 m területet biztosítsunk a számára. Nem szabad egymás után ugyanoda vetni vagy ültetni a kertben a tököt, csakis 5 év kihagyás után kerülhet oda, ahol már egyszer termesztettük.

Érdemes egy éjszakára meleg vízbe áztatni a tökmagokat, akár szabad földbe vetjük, akár palántázunk. A palánták esetében két magot tegyünk egy cserépbe, és azt ne töltsük fel teljesen földdel, hagyjunk egy ujjnyi helyet a tetején, hogy kényelmesen tudjuk öntözni.

A magokat hegyes végükkel lefelé kell a földbe nyomni, két centiméter mélyen. Az első hajtások pár nap elteltével jelennek meg. A csírázási hőmérséklet 20–25 Celsius-fok. Nagyon fontos, hogy a palánták folyamatosan meleghez és fényhez jussanak, hogy megfelelően tudjanak fejlődni. Amint az első igazi levelek is megjelennek, csak az erősebb palántát hagyjuk meg.

A szabad földbe vetés esetén a legjobb, ha 4-6 magot is vetünk a tökfészekbe. Ha az első terméseket korán leszedjük, azzal újabb termés hozatalára ösztönözhetjük a növényt. A betegségek közül a peronoszpóra, a mézgás varasodás, az uborka- és dinnyevész, és az uborka lisztharmat szokta megtámadni. Ezen kívül veszélyesek rá a levéltetvek és a takácsatkák is.

Szeptember végén jön el a tök betakarításának ideje. Ahhoz, hogy megtudjuk, tényleg eljött a tökéletes pillanat, kopogtassuk meg a tök héját. Ha kong, akkor tökéletesen érett, és le lehet szedni.

A tökre igazán mondhatjuk, hogy "tök" egészséges

A tök nagyon finom, és persze nagyon egészséges is.

spárgatök függőleges termesztése

Adj helyet a kerteden is a töknek, nem fogod megbánni. Fotó: Shutterstock

1. A főzőtök levében szerves nátrium és só található, amely nagyon jót tesz a májnak.

2. A cukorbetegeknek is nagyon ajánlott a tök fogyasztása, hiszen csökkenti a vér cukortartalmát.

3. Alacsony a fehérje-, zsír-, és szénhidráttartalma, emellett sajnos a vitamintartalma is, de kiváló rostforrás.

4. Magjai gazdagok fehérjében és esszenciális zsírsavakban, és még fitoszterol, E-vitamin, szelén, mangán, réz és cink is található bennük.

5. Készíthetünk belőle főzeléket, mártásokat, rétest, de akár ki is ránthatjuk, meg is tölthetjük, sőt, még savanyúságot is csinálhatunk belőle.

6. A tökmagot ehetjük pirítva és sózva, de tehetjük süteményekbe, levesekbe és még kenyérbe is.

7. A tökmagolajat melegen sajtolják. Nagyon ízletes, jellegzetes színvilágú olaj, mely rengeteg kedvező hatással bír. Csodás lesz tőle a haj és a bőr, javítja a keringést, enyhíti a menopauza és a prosztatabetegségek tüneteit. A tökmagolajnak van hidegen sajtolt változata is, amelyet kiválóan használhatunk saláták ízesítéséhez.