Miért ne hagyjuk túl magasra nőni a gyümölcsfáinkat?

A magas fák felső ágairól egyrészt nem egyszerű leszüretelni a gyümölcsöt, másrészt növényvédelmi szempontból sem praktikusak a házikertben. A toronymagas fák esetén a fa tetejét már nem érjük el a permetezések során, illetve az ott maradt, betakarítatlan gyümölcsök fertőzési forrásként szolgálhatnak a későbbiekben. Például innen terjed a cseresznyelégy vagy a monília.

Mi befolyásolja a gyümölcsfa magasságát?

Az alany és a fajta határozza meg a gyümölcsfa magasságát. Erős alanyon erős fajta képes gyorsan és magasra növő hajtásokat hozni. Ilyen intenzív hajtásnövekedésre főként az almafélék képesek. Ha ilyen fával van dolgunk, inkább csak ritkítsuk a koronát, ne vágjuk vissza a hajtásokat, mert akkor még erőteljesebben növekednek. A felfelé álló vesszőket a termés majd lehúzza, ami gyengébb növekedést eredményez. Ezzel elérjük, hogy ne legyen égig érő a gyümölcsfánk.

almafa

Nagyon intenzív hajtásnövekedésre főként az almafélék képesek – fotó: Pixabay

Hogyan metsszük vissza túl magas gyümölcsfát?

A fővezérágat a számunkra megfelelő magasságban vágjuk vissza, és ehhez mérten, arányosan metsszük meg a többi gallyat és vesszőket is oly módon, hogy a fa megtartsa természetes alakját.

Kerüljük a túlzott visszametszést, mert azzal lerövidíthetjük a fa élettartamát. A keletkezett metszési sebeket mindenképp fedjük be sebkezelő anyaggal, hiszen a nagy sebzési felületen könnyen bejuthatnak a kórokozók.