A róka sajnos ismerős vendég a kertekben, különösen, ha baromfit tartunk. Ahogy csökken az élelem az erdőkben, úgy jönnek egyre közelebb, és próbálnak meg az emberek által lakott területeken ennivalót szerezni. Bár az embertől jobban félnek, mint amennyire talán mi félünk tőlük, mégsem hagyhatjuk szó nélkül a látogatásukat. Így, ha fürge rókalábak, és surranó kis árnyak jelennek meg a kertedben, ezek a lehetőségeid vannak.

Teendők, ha róka a vendégünk

 • Ha meglátjuk, csapjunk zajt, kiabáljunk, tapsoljunk. A róka sokkal jobban fél tőlünk, mint amennyire mi félünk tőle, így egészen biztosan el fog szaladni.
 • Ha kutyaszőrt teszünk ki a kerítés mentén, vagy azon az útvonalon, ahol már egyszer láttunk a kertben rókát, valószínűleg elveszi a ravaszdi kedvét a további látogatásoktól. Ha viszont mozgó, vicsorgó formátumban találkoznak a szőr tulajdonosaival, egészen biztosan nem akarnak a kertünk közelébe menni. Minden esetre óvjuk a kutyáinkat a találkozástól, hiszen megsérülhetnek az esetleges harcok folyamán, és különféle betegségeket kaphatnak el. Ilyen lehet a veszettség, de egyéb fertőzéseket, bolhát, és sokféle élősködőt is szerezhetnek tőlük. Éppen ezért érdemes rendszeresen átvizsgálni a kerítést, illetve kerítés telepítése esetén gondoskodni annak alábetonozásáról, így kivédve, hogy a róka beássa magát a kertünkbe.
 • Hasonlóan tartanak az ember szagától, így az emberi haj is jó riasztó lehet. Érdemes egy használt zokniba, vagy gézbe tekerve kihelyezni a kerítés mentén, illetve a baromfiudvar környékén.
 • A baromfiudvar kerítését jól betonozzuk alá, hogy az rókaásás biztos legyen. A kerítést is erősítsük meg, és éjszakára zárjuk be a baromfi állományt az ólba. Ha szabadon tartjuk a tyúkokat a kertben, még sötétedés előtt tartsunk létszámolvasást, és zárjuk be őket mielőbb.

róka csapda

A rókák táplálék reményében még a kertünkbe is betérhetnek. Fotó: 123rf.com

 • Szerencsére egyre kevesebb a veszett róka, hiszen nagyon sok vakcina kerül ki az erdőkbe. Azonban jobb félni, mint megijedni. Akármilyen szelídnek tűnik a róka, ne barátkozzunk vele és ne simogassuk meg. Egy vadállat esetében a szelídség nem természetes, így gyanakodjunk, ha azt látjuk, hogy nem menekül el. Szintén veszettségre utaló jel, ha az állat görcsrohamot kap, bénult, vagy lóg az állkapcsa. Ha veszett rókát találunk, akár élve, akár elpusztulva, mindenképpen jelentsük azt a helyi állatorvosnak.
 • Sajnos egyre jobban megszokják az ember közelségét, hiszen a falvakban, városokban, sok élelmet találnak eldobálva. Ráadásul az ember közelében élő rágcsálók is jó táplálékforrásnak bizonyultak számukra, nem is beszélve a baromfiakról. A macskáknak, kutyáknak kitett eleség is csalogató lehet számukra, így próbáljuk meg ezeket csak célzottan, a saját állataink részére, rövid időre kitenni és nem elől hagyni egész nap és éjszaka.
 • Ha saját élőhelyén találkozunk vele, ne piszkáljuk, hanem kerüljük el. Ahogyan mi sem szeretjük, ha az otthonunkban zavarnak, úgy tartsuk tiszteletben, hogy az erdők és a mezők az állatok területei, így a rókának is joga van ott tartózkodni.
 • Ha végképp nem sikerül megfogni a ravaszdit, helyezzünk ki élve elfogó csapdát. A csapdát tegyük egy bokor, vagy fa alá, ahol nincs szem előtt, és tegyünk bele nyers húst, ami oda fogja vonzani a rókát. Meg persze a saját, és a környéken fellelhető kutyákat és macskákat is, így érdemes a csapdát éjszakára élesíteni, és előtte bezárni házi kedvenceinket. Sérülés ugyan nem éri őket, hiszen ezek a csapdák csak fogva tartják az állatot, de a csapdába kihelyezett eleség csábításának nem fognak tudni ellenállni, így valószínűleg minden éjszakát a csapda fogságában töltenének, míg a róka vidáman kint garázdálkodna a kertünkben.
 • Ne tarts szemetet a kertedben. Minél kevesebb, a vadállatok számára vonzó illat terjeng, annál kevesebb az esély, hogy meglátogassanak.

A rókakölykök igazán aranyosak, de nem szabad megsimogatni őket. Fotó: 123rf.com

 • Kihelyezhetsz villanypásztort, de ezzel legyél óvatos, hiszen ez fájdalmat tud okozni az óvatlan felnőtteknek, gyerekeknek és háziállatoknak is.
 • Helyezz ki mozgásérzékelős lámpákat. Egyrészt tudni fogod, ha valaki jár a kertedben, másrészt a róka is meg fog ijedni a hirtelen ráirányuló fénytől.

Amit a rókáról tudni érdemes

A vörös róka a rókák legismertebb fajtája, a legelterjedtebb szárazföldi ragadozó. Bár a rókák megítélésén sokat javított például Vuk, a róka meséje, azért mégsem tölti el melegséggel a szívünket, ha a közvetlen környezetünkbe látogatnak. Magyarországon mindenhol előfordulnak.

A vörös róka testhossza 45,5–90 centiméter, farokhossza 30–55,5 centiméter, tömege 3–14 kilogramm. Általában vöröses-sárgás barna a színe, amit rozsdavörösnek szoktunk nevezni. Kotoréknak hívjuk a lakóhelyét, melyet maga ás, vagy más állatok elhagyott odúit használja lakásként. Főleg éjjel vadászik, mindenre, ami csak mozog. Megeszi a bogarakat, rágcsálókat, baromfiakat, de akár egy őzet is képes leteríteni. A madarak és a tojásaik sincsenek tőle biztonságban. Családjukban több szuka él együtt egy kannal. Február közepén van a párzási időszakuk. Egy alom 3–12 kölyköt számlál. A róka dúvadnak számít, így egész évben vadászható. Leginkább prémje miatt vadásszák.