Habár általában már szeptemberben el kell ültetni a tavaszi hagymások virághagymáit, az idei kedvező időjárás mellett azok sem maradhatnak le a kora tavaszi virágokról, akik ezt idáig elszalasztották. Ugyanis most még októberben is van rá esély, hogy gondoskodj a tavaszi virágáradatról a kertedben.

Ráadásul a virágok akkor is örömet okozhatnak neked, ha nincs kerted, hiszen a virághagymákat akár cserépbe, vagy balkonládába is ültetheted. Hidd el, megéri, hiszen a hosszú tél után nagy örömben lesz részed, amikor saját virágaiddal köszöntheted a tavaszt. A tavasszal virágzó hagymás növények, mint a jácint, a nárcisz, a tulipán vagy az írisz hagymáit ezért ilyenkor ősszel, még az első fagyok beköszönte előtt ültesd el. A csodás őszi napokat pedig használd ki arra, hogy minél több időt tölts a kertedben.

Így ültesd el a virághagymákat

1. Ha már megvan a virágágyás helye a kertedben, akkor nincs min gondolkodni, de ha még nincs, vagy ha szeretnél egy kis változatosságot, nézz egy kicsit külső szemlélőként a kertedre. Gondold át, melyek azok a napos területek, ahol a virágok jól éreznék majd magukat. Illetve azok a helyek, amelyek még egy kicsit üresek, de kellő napfény éri őket, így oda is kerülhetnének majd virágok.

kerti szerszámok virághagyma tulipán

A virághagymákat az első fagyokig kell elültetni. Fotó: Pixabay

Ha van sziklakerted, oda is nyugodtan ültethetsz pár hagymás virágot, sőt, még a rózsák között is nagyon jól fognak mutatni, amikor tavasszal előbújnak, így nem lesz olyan üres az ágyás, amíg a rózsák el nem kezdenek virágozni. A korábban kiültetett virágaid közé is nyugodtan ültethetsz virághagymákat, így nagyon szépen fognak majd mutatni a a korábban kiültetett árvácskák, nefelejcsek, százszorszépek között.

2. A hagymás virágokat nagyon egyszerű nevelni, hiszen amelyik jól tűri a telet, annak a hagymáját 3 évig nem kell kiszedni. Utána érdemes, mert ha nagyon sokáig a talajban hagyjuk, idővel már sajnos nem fognak virágot hozni.

3. A virághagymák ültetésénél ügyelj rá, hogy ne kerüljenek túl sekélyen a földbe. A virághagymákat legalább háromszor-négyszer olyan vastag talajrétegnek kell fednie, mint amilyen magasak maguk a hagymák. Ezért a kisebb méretű virághagymák feljebb fognak kerülni az ültetés során, mint a nagyobbak. Ha nem így jársz el, akkor a hagymák télen el tudnak fagyni, és akkor sajnos nem lesz részed a csodás virágokban tavasszal.


4. Mindig csak az egészséges hagymákat ültesd el. Az egészséges hagyma kemény, nem penészes, és nem horpadt be. Ha rossz minőségű hagymákat ültetsz, azokból nem lesznek szép virágaid tavasszal.

5. Ügyelj rá, hogy jó legyen a talaj vízelvezetése, ezért ha túl agyagos, vagy nyirkos a talaj, akkor érdemes homokkal lazítani. A túl nedves közeg ugyanis a hagymák berothadásához vezethet. Ha komposztot is adsz hozzá, a virágok nem győznek majd hálálkodni neked.

6. A virághagymákat ajánlatos a vásárlást követően mielőbb elültetni. Ha ez nem sikerül, akkor tartsd őket száraz, hűvös helyen.

7. A virághagymákat finoman helyezd a földbe, ne nyomd bele őket.

8. Fontos, hogy mindig a koronájukkal, vagyis a levél- és virágkezdeményükkel felfelé ültesd a hagymákat, alul pedig a gyökérkezdemények legyenek. Ha nem így teszel, a hagyma meg fog fordulni a talajban, azonban ezzel rengeteg energiát és időt veszít, így jóval később fog virágozni, és a virágja sem lesz olyan nagy és erős, mintha ügyelsz a helyes ültetésre.

9. Alkoss élő festményeket a virághagymák elültetésével. Képzeld el, melyik növények hogy mutatnának egymás mellett, és készíts kompozíciókat belőlük. Ne csak a hagyományos virágokban gondolkodj. Ültesd el a szellőrózsa, a kockásliliom, a díszhagyma, a pompás nőszirom vagy a csillagvirág hagymáit is.

Tömegesen természetesen mindig jobban fognak mutatni a virágok, mintha egyesével ülteted őket. Azonban tartsd be az ültetési távolságot a hagymák között, és mindig hagyj nekik elegendő teret a fejlődéshez. A magasabb virágok kerüljenek mindig hátrébb, az alacsonyabbak előre, hogy minden virág egyformán részesülhessen a figyelemben és persze a napfényben is. Ültetheted akár árnyalatok szerint is a virághagymákat, ami igazán különleges látványt fog nyújtani tavasszal.

10. A virághagymák elültetése után alaposan töltsd fel a gödröket földdel, majd jól öntözd meg a frissen ültetett hagymákat.

piros tulipán

Ha most elülteted a virághagymákat, gyönyörű virágokban gyönyörködhetsz kora tavasszal. Fotó: Pixabay

11. Habár a virághagymák a téli hónapokban alszanak, a hideg időjárás szükséges a virágzás beindításához. De nem árt védelmet nyújtani nekik a fagyokkal szemben, így ültetés után célszerű néhány centiméter fenyőkérget helyezni a hagymák ágyására, mert ez megakadályozza a talaj kiszáradását és a hidegtől is megvédi a hagymákat.

Így ültesd a virághagymákat, ha nincs kerted

Ha nincs kerted, az sem akadály, hiszen cserépben vagy balkonládában is tökéletesen fognak mutatni tavasszal a hagymás virágok. A krókusz, a csillagvirág, a hófény és a jácint mellett remek választás lehet az alacsonyabb növésű tulipán és a csoportos nárcisz. Ráadásul, mivel nem szabadföldbe ültetsz, a virágaid bármilyen típusú földigényét könnyedén ki tudod elégíteni.

Válassz a virágaidnak megfelelő, tápanyagban gazdag, tiszta, féreg-és fertőzésmentes, jó vízmegkötő képességű talajt. Védd a hagymákat a rothadástól. Az ültetésnél tegyél vízelvezető drenázs réteget a cserép aljára, és mindig legyen vízelvezető lyuk is. A hagymákat megfelelő mélységre kell ültetned, így ehhez megfelelő méretű cserepet, ládát válassz. Hagyj a cserép széle és a föld között némi távolságot, hogy könnyebben öntözhesd, és mulcsozhasd is, ha szükséges. Ügyelj rá, hogy soha ne tudjon pangni a víz a növényeid alatt, még eső esetén sem.

Amikor a hőmérséklet tartósan -5 fok alá csökken, gondoskodj növényeid takarásáról. A hagymákat nem csak felülről, hanem oldalról, esetleg alulról is éri a hideg és elfagyhatnak. Amikor hideg az idő, ne öntözd őket. Ültetni szeptembertől a rendszeres fagyokig lehet, de inkább válaszd erre a kellemesebb, nem túl hideg időszakot.

Csodás virágokat kívánunk!