Vannak olyan növények, amelyek hagymáját nyugodtan kint lehet hagyni, nem okoz nekik gondot még a leghidegebb tél sem. Ilyenek a tulipán, a nárcisz, a gyöngyike vagy a hóvirág. Azonban vannak olyan növények is, amelyek hagymáját ki kell ásni, és biztonságba kell helyezni télre, hogy aztán tavasszal elültetve, újult erővel borítsák virágba a kertünket.

Ez a kis fáradtság nagyon megéri, hiszen így ezek a növények is újra díszíteni tudják a kertünket tavasszal. Egyrészt nem kell új hagymákat vásárolni, másrészt a kedvelt virágainkban nem csupán egyetlen tavasszal és nyáron gyönyörködhetünk.

Így vegyük ki és így tároljuk a hagymákat

1. Fontos, hogy meleg, csapadékmentes napot válasszunk a hagymák felszedésére.

2. Ássuk ki a hagymákat és a gumókat, tisztítsuk meg őket a rájuk ragadt földtől és hagyjuk őket megszáradni.

3. Amelyik hagyma beteg, sérült vagy penészes, azt válogassuk külön a többitől, és dobjuk ki, nehogy megfertőzzék az egészséges hagymákat, gumókat.

4. Ha a virághagymák már kellően kiszáradtak, távolítsd el róluk a lombot.

5. Érdemes a virághagymákat ládában tárolni, száraz, fagymentes, védett helyen, míg tavasszal, az utolsó fagyok után újra el lehet ültetni őket. A ládába tegyünk homokot vékony rétegben, de használhatunk tőzeget vagy fűrészport is a hagymák megóvására. Ezután helyezzük rá egyesével a gumókat és a hagymákat úgy, hogy azok ne érintkezzenek egymással. A legideálisabb a tárolásra egy 10 Celsius-fok körüli pince.

begonia

A begóniát is teleltetni kell. Fotó: Pixabay

A cserepes hagymásokat is védjük

Bár a nárcisz és a jácint nem igényli, hogy kivegyük a hagymáikat a földből, mielőtt beköszöntenek a fagyok, ha cserépben élnek, őket is meg kell védenünk. A cserepeket állítsuk szorosan egymás mellé, hogy védjék egymást, és helyezzük őket védett helyre.


Akár a ház fala mellett is tarthatjuk őket, ha nem jut hely számukra a pincében, de amikor valóban itt vannak a fagyok, tegyünk a cserepek alá hungarocellt, és takarjuk le zsákvászonnal a növényeket. Fontos, hogy ha a szabadban maradnak a cserepek, ügyeljünk rá, hogy ne álljon meg bennük a víz, mert azzal nem kap levegőt a hagyma, a csapadék pedig később bele is fagyhat a cserépbe.

Ezeket a hagymákat, gumókat ne hagyd a földben

A legtöbb nyári hagymás növény fagyérzékeny, ezért még azelőtt ki kell ásni a hagymájukat, gumójukat, hogy beköszöntene a hideg őszi vagy téli időjárás. Ezeket a hagymákat, gumókat egészen tavaszig teleltetni kell, és csak akkor kerülhetnek vissza a talajba, amikor a fagy már nem károsíthatja őket. A begónia, a dália és a kardvirág hagymáit, gumóit mindenképpen szedjük ki a földből.

1. Begónia

A begónia nem túl igényes növény, amennyiben a gondozásáról van szó, így bátran ajánljuk kezdő kertészek részére is. A 15 és 20 Celsius-fok közötti hőmérsékleten érzi magát a legjobban. Trópusi növény, így a hidegebb időszakokat nem viseli jól, azonban a tűző napsütés sem a kedvence.

A begónia sok fényt igényel, így keressünk neki olyan helyet, ahol megkapja ezt, azonban közvetlen napfény csak rövid ideig éri. A begónia igényli a locsolást, egészen tavasztól őszig. Azonban a pangó vizet nem kedveli, így ügyeljünk rá, hogy egy kissé száradjon ki a földje, és csak azután öntözzük meg újra.

Érdemes alulról locsolni, mert nagyon érzékeny a szára a penészedésre. Télen kevesebb vízre van szüksége, azonban amikor virágzik, igényli a magas páratartalmat. A legegyszerűbb, ha a begónia cserepét egy vízzel telt tálcára rakjuk. Kéthetente adjunk a begóniának tápoldatod is, amit gyönyörű virágokkal fog meghálálni.

dália rózsaszín

A dália gumóit is szedjük fel ősszel. Fotó: Pixabay

2. Dália

A dália szomjazik a gondoskodásunkra, és a vízre, így ügyeljünk rá, hogy mindig elegendő jusson neki mindkettőből. De ne árasszuk el, és ne hagyjuk, hogy pangó vízben álljon, mert azt nagyon nem szereti. A leveleire is ügyeljünk, hogy locsolás közben ne érje őket víz, mert sajnos elég könnyen alakulhat ki nála gombás megbetegedés. Ha ilyet észlelünk rajta, azonnal távolítsuk el a beteg leveleket.

Ha azt szeretnénk, hogy folyamatosan virágozzon, az elhervadt virágait mindig vágjuk le. Magassága szerint van alacsony, középmagas és magas dália. A legmagasabbak akár a másfél métert is elérhetik, azonban ezeket érdemes kikarózni, mert a szél könnyen eltörheti a szárukat.

A dáliákat teleltetni kell. Ehhez emeljük ki a gumókat, rázzuk le róluk a földet és vágjuk vissza a szárakat 10-15 cm-e csonk meghagyásával. Majd szárítsuk meg őket, és ha ezzel is végeztünk, vegyünk egy faládát, és tegyük bele a gumókat vékony réteg homokba, vagy tőzegbe. A ládát tartsuk fagymentes, hűvös, száraz és sötét helyen. Ha fontos, hogy melyik szín hová kerül jövőre, akkor jelöljük meg, milyen színű virág várható a gumóból.

3. Kardvirág

A kardvirág a nősziromfélék családjába tartozó nemzetség, mely nevét a római gladius kardról kapta. Áprilisban 10 cm mélyre ültethetők a hagymák, melyek ugyan bármilyen talajban megélnek, de a legjobban a kissé homokos talajt kedvelik. Ami azonban igazán fontos számukra, az a napsütés. Anélkül nem tudnak létezni, és virágozni sem. Egyes fajok magassága akár az egy métert is elérheti.

kardvirág

A kardvirág egész ősszel elkápráztat minket virágaival. Fotó: Pixabay

A szaporítása hagymával történik. Az elültetett hagymák fiatal hagymakezdeményeket fognak fejleszteni, és ezek fejlődnek később hagymákká. A hagymákat egymástól legalább 15 cm-es távolságra, 15 cm-es mélységbe kell ültetni. Ne ültessük kétszer ugyanoda, hanem mindig a kert egy másik részét nézzük ki számára.

A kardvirág hagymáit akkor érdemes felszedni, amikor már elhervadtak az utolsó őszi virágok is, és a növény lombja is elhervadt, elszáradt. Minél később szedjük fel a gumókat, annál nagyobb eséllyel lesznek azok fertőzöttek, így érdemes a kisebb gumókat is akkor felszedni, amikor még egészen biztosan egészségesek.

Fontos, hogy száraz időjárás esetén kerüljön sor a műveletre, hiszen így a hagymák is kisebb eséllyel rothadnak meg. A hagymákat egy ásóvilla vagy egy lapát segítségével óvatosan szedjük ki a földből, majd vágjuk vissza a szárat 1-2 cm hosszúságúra. Szedjük szét a kicsi fiókgumókat és takarítsuk meg azokat a rájuk tapadt földtől.

Ezután terítsük ki a szabad levegőn és hagyjuk megszáradni őket. Csak az egészséges, kemény hagymákat tegyük el, különben a többi is megfertőződhet. Fontos, hogy egymástól távol tároljuk, különben elrothadnak. A tárolásra a legjobb, ha megtöltünk homokkal egy ládát, és abba helyezzük bele a kardvirág hagymáit. Fontos, hogy a helyiség legyen száraz, fagymentes, de kellően sötét és levegős.

Virágokan gazdag kertet kívánunk!