Az ünnep hamarosan itt kopogtat az ajtónkon, és általában ilyenkor szokott mindenkinek a körmére égni a rengeteg feladat. A nagytakarítás, a lakás dekorálása és az ajándékok beszerzése is a nagy hajrában van már. Azonban, ha saját készítésű ajándékokkal szeretnél kedveskedni szeretteidnek, még időben vagy. Mutatunk is néhány ötletet, aminek egészen biztosan örülni fognak.

Ha gondolod, készíts mindegyikből két adaggal többet. Egyet megtarthatsz magadnak, hogy otthon is egyetek és igyatok a finomságokból, egyet pedig odaajándékozhatsz valakinek, akire esetleg nem gondoltál, de eszedbe jutott, hogy milyen jó lenne neki is örömet okozni.

Készíts a felnőtteknek karácsonyra tojáslikőrt

A tojáslikőr csodásan krémes, édes és kényeztető ital, így minden felnőtt örül neki, ha ezt kapja karácsonyra. A következő hozzávalókra lesz szükséged:

5 db tojás, 40 dkg cukor, 5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 1 vaníliarúd, 2,5 dl rum vagy 3,5 dl vodka

Forrald fel a tejet a tejszínnel, és kapard bele a vaníliarúd belsejét. Ha felforrt, tedd félre. Válaszd szét a tojássárgáját a fehérjétől. A sárgájához add hozzá a cukrot, majd habverővel habosítsd fel. Amikor kihűlt a tej, hozzáöntheted a tojássárgájához. A keverékhez ezután add hozzá a rumot vagy a vodkát.

A kész tojáslikőrt töltsd előzetesen kifertőtlenített üvegbe. Mindig hidegen fogyasszátok. Külön élmény lesz, ha csokoládéba mártott fagyis tölcsérbe töltve isszátok.

kandírozott narancshéj

A kandírozott narancshéj látványos és finom ajándékként is. Fotó: 123rf.com

Készíts narancsos almalekvárt

Pucolj meg két és fél kiló almát. Három citrom levét csavard ki, és pucolás közben folyamatosan locsold vele az almát, hogy az ne barnuljon meg. Ezután reszeld le a meghámozott almát, és még egy citrom levét add hozzá, majd keverd össze alaposan az egészet.

Reszeld bele négy nagyobb narancs héját és nyomd bele a négy narancs levét is. Szórd meg egy púpozott kávéskanálnyi fahéjjal, egy fél kanálnyi őrölt gyömbérrel és ugyanennyi szerecsendióval. Ezután csorgass rá három kanál mézet, és szórd meg 30 dkg kristálycukorral. Tedd fel a tűzhelyre és főzd lassú tűzön. Amikor már összeforrt, kóstold meg, és ha nem elég édes, adj hozzá még cukrot.

A forralás után pürésítheted is, hogy ne legyen darabos, de nem feltétlenül szükséges, hiszen így is igazán finom lesz. Amikor átforrt, keverj el benne négy zacskó zseléfixet, majd töltsd sterilizált üvegekbe. Tedd rá a fedőt, majd még forrón fordítsd meg pár percre, hogy hosszú ideig eltartható legyen. Az üveget díszítsd egy karácsonyi hangulatú címkével, amelyre ráírod, melyik évben készült és mi van az üvegben.

A házi mézeskalács a gyerekek kedvence lesz

A karácsonyi készülődés egyik legszebb pillanata, amikor be tudjuk vonni a szeretteinket is. A gyerekek, és talán a felnőttek is, nagyon szeretik, amikor különböző formákkal szurkálhatják ki a tésztát, majd szépen fel is díszíthetik, új életre keltve azt. A mézeskalács sütés csodás program a családnak, és az otthonunkat is átjárja az a semmivel sem összetéveszthető, ünnepi illat.

A tésztához szükséges hozzávalók:

1 kg finomliszt, 30 dkg porcukor, 3 teáskanál szódabikarbóna, 14 g mézeskalács fűszerkeverék, 30 dkg margarin, 250 ml méz, 3 db tojás

A mázhoz szükséges hozzávalók:

2 db tojásfehérje, 30 dkg porcukor

Először a száraz hozzávalókat keverd össze alaposan, majd jöhet a tojás, a méz és a picit megolvasztott margarin. Addig gyúrd, amíg kellően rugalmas tésztát nem kapsz. Ezután oszd három részre, majd egyenként nyújtsd ki 0,5 cm-es vastagságúra a tésztákat. Szaggassátok ki a különféle formák segítségével, majd tedd őket sütőpapírral fedett tepsibe úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. A sütőt 180 fokra melegítsd elő, használd az alul és felül sütés módját, és süsd körülbelül 10 percig.

Várd meg, míg kihűlnek a mézeskalácsok. Tedd a mázat egy habkinyomó zsákba, vagy egy nejlonzacskóba, amelynek levágtad a csücskét és díszítsd kedved szerint.

Ajándékozz kandírozott narancshéjat

Tisztítsd meg alaposan a narancsot, töröld szárazra, majd éles késsel vágd le a héját. Vágd a héjat 1-2 mm széles, hosszú csíkokra. Tegyél egy kis edénybe 1 dl vizet és 15 dkg cukrot, tedd bele a narancshéjat és forrald lassú tűzön 1 órán keresztül, fedő alatt. Ez alatt az idő alatt a narancshéj kellően megpuhul, és elveszíti a kesernyés ízét is. Szűrd le, majd szárítsd meg papírtörlővel. Ezután forgasd kristálycukorba. Tedd egy jól zárható, szép üvegbe, és rögtön kész a gyönyörű és finom karácsonyi meglepetés.

Mézeskalács tányéron

Ne feledkezz meg karácsonykor a mézeskalácsról. Fotó: 123rf.com

A gyümölcskenyér igazi ünnepi meglepetés

A gyümölcskenyér a német területeken élők számára igazi böjti sütemény volt. Ebből vált a karácsony egyik legfinomabb süteményévé. A gyümölcskenyeret és a püspökkenyeret sokszor összekeverjük, de a kettő nem ugyanaz. A püspökkenyér, vagyis eredetileg Christstollen, egy német eredetű sütemény.

A története szerint a Saale-menti Namburgba látogató Henrik püspök 1329-ben gyümölcsökkel töltött kelt tésztát osztogatott híveinek az adventi böjt idején. A fehér cukorbevonat a pólyába tekert Jézusra emlékeztet. Manapság a két sütemény receptje összefonódott, azonban a különbség, hogy a püspökkenyeret gazdagon megszórják cukorral.

A hagyományos gyümölcskenyérhez a következő hozzávalókra lesz szükséged:

30 dkg liszt, 30 dkg porcukor, 5 tojás, 2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor. Ezen kívül ízlés szerint adhatsz hozzá a következőkből: 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula vagy dió, 10 dkg apróra vágott szárított gyümölcs, 10 dkg csokoládé feldarabolva.

A tojásokat válaszd ketté, majd a sárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra. Ezután add hozzá a tejet, a sütőporral vegyített lisztet, illetve tetszés szerint a különböző gyümölcsöket és  magvakat. Verd fel kemény habbá a tojásfehérjét, és óvatosan forgasd bele a tésztába, nehogy a hab összetörjön.

Vajazz ki egy őzgerinc formát, szórd meg liszttel, és öntsd bele a tésztát. Amikor a massza benne van, ütögesd meg kicsit a formát, hogy sehol ne maradjon benne levegő. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, vedd egy kicsit vissza a hőfokot, és süsd körülbelül 50 percig a gyümölcskenyeret. Nézz rá időnként, nehogy megégjen. Amikor elkészült, hagyd langyosra hűlni, és szórd meg porcukorral. Tedd egy szép dobozba, és kész is van a finom karácsonyi meglepetés.