Az angolkertek mindig is a világ legszebbjei voltak, amelyeket sokan csodáltak. Természetesen ebben sokat segít az ország klímája, amely igen gazdag csapadékban, de egy kis odafigyeléssel mi is könnyedén angolkertté varázsolhatjuk a házunk környékét.

Ehhez persze fontos tudnunk, hogy melyek azok az apró részletek, amelyek igazi angol kertté varázsolják a mi kertünket is. A legfontosabb pedig, hogy öröm legyen odakint lenni, és felüdülést jelentsen számunkra a kert még a legnehezebb nap után is. Mert a legfontosabb, hogy ne csak a házunkban, hanem a kertünkben is igazán otthon tudjuk érezni magunkat. A szép kert ugyanis már akkor jobb kedvre derít minket, amikor belépünk a kapun.

Ismerkedj meg az angolkertekkel

Az angolkertet a fák, cserjék és vadvirágok pompás színei jellemzik. Habár minden növénynek megvan a maga helye, a rendezettség mégsem kényszeres, sőt, az angolkertek tele vannak szabadsággal. Van bennük egy kis romantika, egy kis játékosság, de a legfontosabb elem, hogy összhangban vannak a természettel.

angol kert

Akár kisebb méretű kertben is kialakítható az angolkert stílusa. Fotó: Shutterstock

Az angolkert története az ókorig nyúlik vissza. A népszerű francia és japán kertek alternatívájaként jelent meg az angolkert, ahol kerestek új lehetőségeket a szimmetrián és a geometrikus formákon túl. Ezért az angolkerteket nem jellemzi a francia kertek egyenes vonalvezetése, sem a geometrikus minták, ezzel szemben jellemző rá az aszimmetria és a szabadság, valamint a buja növényzet.


Az angolkertekben nincsenek tökéletesen sík, tökéletesen levágott füves területek, hanem a lágyság jellemzi, ahol nem avatkoznak bele a természet formáiba. Ezért sokan mesterséges dombokkal gazdagítják az angolkertet. Fák, virágágyások, természetes sövények, pázsitok jellemzik az angolkertet. Ezek között kavicsokkal borított utak vezetnek el a fáktól, bokroktól minket a kerti padokig.

Mindennek természetesnek kell lennie, vagy annak kell tűnnie. Sok benne az évelő, a rózsák és a nagy gyepfelületek is. Az angolkert első ránézésre olyan, mintha maga a természet alkotta volna.

Ezekre figyelj, ha igazán szép angolkertet szeretnél

Magyarországi körülmények között is létre lehet hozni angolkertet, a helyi viszonyokhoz igazodva.

1. Az angolok szívesen ültetnek évelőket a kertbe. A különféle növénykombinációkkal akár tematikus kertrészeket is ki lehet alakítani. Akár színek alapján is létre lehet hozni a csodás évelő virágágyásokat. Ha pedig úgy ültetjük el a növényeket, hogy azok fokozatosan virágozzanak, szinte egész évben gyönyörű lesz a kertünk.

Az évelőkkel kapcsolatban ezért fontos tudni, hogy melyik mikor virágzik, milyen magas, hogy ne takarja ki a másik növényt. Fontos tehát követni a virágzási sorrendet. Ráadásul az évelők a gyomnövények ellen is védelmet nyújtanak. Jó választás lehet a homoki kakukkfű, a szegfűszeg, a kék szegfű, a kövirózsa vagy a kárpáti harangvirág. Remek választás még az angol kertbe az árvácska, a tulipánok, a primulák, a gyöngyvirágok és a krókuszok.

2. Az angolkertek jellegzetes eleme a virágos kert és a használati kert összekapcsolása, így nyugodtan ültethetünk zöldségeket vagy fűszernövényeket a virágágyásokba, vagy közvetlenül melléjük. Sőt, a gyümölcsfák és a díszfák is nyugodtan kerüljenek be az alkotásba, így a kertünk kerítése lehet a képkeret, belül pedig csodálatos, élő festményt alkothatunk a növényekből.

3. A sűrű növényállomány sajátságos mikroklímát hoz létre, amely önmagát mulcsolja, így jóval több nedvesség marad meg a növények számára, és a gazokat is távol tartja a kerttől.

4. Amennyiben van rá lehetőség, a víz minden kertet különlegessé tesz. Sőt, a kert klímáját is megváltoztathatja. Az angolkertekben gyakoriak az épített tavak, de a legjobb, ha a tó természetes, vagy legalábbis annak tűnik. Ezeket a tavakat gyakran annyira körülöleli a buja növényzet, hogy nehéz észrevenni őket. De akár egy esővizes hordó is kiváló eleme lehet egy angol kertnek, amely azon túl, hogy igazán dekoratív, még a madarakat is ellátja ivóvízzel.

5. A virágos rétek szintén fontos részei az angolkerteknek. Ráadásul, ha a kertünk egy részében teret engedünk a mező virágainak, azzal számtalan beporzó rovart vonzhatunk magunkhoz. Sőt, még csak füvet sem kell nyírni és túlságosan gyakori öntözést sem igényel. A fűvel szemben a rét növényei nem égnek ki olyan könnyen nyáron, így jobban viselik a szárazabb, melegebb évszakokat is. Sokféle kétszikű növényt tartalmazhat a rét, továbbá olyan gyomnövényeket amelyek igazán széppé varázsolják. A rétet elég évente kétszer lekaszálni, mindig a virágzás után, hogy a növényeknek legyen idejük magozni és továbbra is tudjanak terjedni.

angol kert

A buja növényzet segít abban, hogy ne kelljen a gyomlálással foglalkozni. Fotó: Shutterstock

6. Az angolkertek általában nagyok, de nagyobbnak tűnnek, ha nem öleli őket körül nagy, magas kerítés. Így a drótháló, vagy a kilátást és belátást nem zavaró, alacsony kerítés jellemző inkább rájuk, azonban mindig vegyük figyelembe a közbiztonságot, és ez legyen az elsődleges szempont.

7. Az angolkertek nem igaziak a bennük található utak nélkül. Az angol kerteket több részre szokták osztani, és közöttük utak vezetnek. A kertben helyet kaphat egy pergola, pavilon, pad, szökőkút vagy tó. Általában a füves területek és a szomszédos virágágyások ívben vannak kialakítva, és igazán kevés a burkolt felületet. Azonban ahhoz, hogy az utak szépek, látványosak, és minden időjárásban járhatók legyenek, nem hagyhatjuk szabadon őket, így érdemes kaviccsal, zúzott kővel vagy téglával burkolni azokat.

8. Az angol rózsák is fontos elemeit képzik az angolkerteknek. Ezek különösen szépek, csodás az illatuk és igazán különlegesek a dupla teljes virágzásuk miatt. Akár sövényként, utak feletti ívként vagy bekötőutak határolására is alkalmasak. Az angolkertekben gyakran az évelő növényeket kombinálják az angol rózsával, és így nem csak a látvány, de az ökoszisztéma is jobbá képes válni.

9. Az ellentétek vonzzák egymást és a tekinteteket is. Az angolkertben együtt található meg a vadvirág és a nemesített, a dús és laza ágyások, valamint az aprólékosan kialakított sziklakertek, a kényelem és a béke. Az sem zavaró, ha az egyik növény kissé átlóg a kert másik részébe.

10. Az angolok szeretik a dekorációkat. Gyakran a már kertben lévő kúthoz, régi hordóhoz, régi kerékpárhoz igazítják a kert növényzetét is. Azonban túlzásba esni nem szabad. A főszerep a növényeké, de nem kell tartani attól, hogy a mesterséges tárgyakat is felhasználjuk a kert hangulatának egyedivé és különlegessé tételéhez.

A pergolák is kiváló hanglatot keltenek, akár rózsával, akár különféle futónövényekkel befuttatva. A kerti lugasok, kerítések mind befuttathatók, így kiváló választás lehet a klematisz és a lonc.

Pontosan emiatt népszerű az angol kertépítészet, hiszen az ereje az egyszerűségében, a tisztaságában és a természetességében rejlik. Egyszerre kecses és természetes. A fák, bokrok és virágok látszólag véletlenszerűen helyezkednek el, mégis, tökéletesen illenek egymáshoz, mely végül varázslatos hangulatot teremt. A természet rendjébe pedig nem kell folyton beavatkozni, így lehet sokszor még számunkra is meglepő az a csoda, amely a kertünkben jelen van.