A kutatók figyelmeztetnek, hogy nem túl fényes a sör jövője, hiszen a klímaváltozás rossz hatással lehet az ital ízére és fenntarthatóságára.

A komló mennyiségnek csökkenése

Egy új tanulmányból kiderült, hogy egy ideje már csökken az európai komló mennyisége. Az előrejelzések szerint az egyre melegedő, hosszabb és szárazabb nyarak csak rontanak a helyzeten, ami a sör további drágulásához vezethet.

A kutatók figyelmeztették a termelőket, hogy itt az ideje módosítani a gazdálkodási technikákon. A British Beer and Pub Association szerint a sör az európai kultúra egyik fő alappillére, hiszen csak az Egyesült Királyságban 8,5 milliárd korsót adtak el az utóbbi időszakban.

A komló virága a sörfőzési folyamat negyedik összetevője - a víz, az élesztő és a maláta mellett. A keserűség érdekében a forralás előtt adják hozzá, de utána is belekerülhet, ha a cél az általános íz megváltoztatása. A kézműves söripar fellendülése, a jellegzetes és erős ízű sörök iránti kereslet növekedése felgyorsította a jó minőségű komló használatát.

Az említett tanulmány azonban megvizsgálta, hogyan változott a komló átlagos hozama 1971 és 1994, valamint 1995 és 2018 között. Kiderült, hogy egyes komlótermesztő területeken közel 20%-kal csökkent a termelés. A tudósok úgy találtak, hogy ennek oka valószínűleg az éghajlatváltozás.

"A komló nem tudott alkalmazkodni a klímaváltozás, ami egyes területeken veszélyezteti a komlótermesztés jövedelmezőségét. Ennek következménye az alacsonyabb termelés és a magasabb ár" - mondta el Martin Mozny, a kutatás egyik munkatársa.

13%-os áremelkedés

A sör ára az utóbbi három évben 13%-kal nőtt, köszönhetően az infláció miatti energiaköltségek növekedésének, illetve az ukrajnai háborút követő gázválságnak.

Változó ízek

A tudósok megállapították, hogy csökkent a komló alfa-keserűsava, ez felel a sör ízéért, így lehet, hogy idővel az alkohol már nem lesz olyan, mint régen. A globális erőfeszítések ellenére az emberi tevékenységekből származó üvegházhatású gázok kibocsátása tovább növelte a hőmérsékletet, ami így a sörfogyasztásra is hatással van.

A kézműves söripar fellendülése még több komló termesztését igényli - fotó: pexels.com

A következő 5-7 évben valószínűleg átlépjük az 1,5 fokos átlagot, 2027-re pedig mindenhol 1,5 fokos kulcshatár fölé emelkedik a levegő hőmérséklete. Éppen ezért a gazdálkodók már most azon dolgoznak, hogy fenntarthassák a megfelelő hozamot, így további fejlesztésekbe kezdtek. Már megjelentek az öntözőberendezések, az esővízgyűjtők, így próbálnak meg takarékoskodni a szárazabb nyári időszakra.

A tanulmány szerzői szerint azonban további beruházásokra lesz szükség, hiszen legalább 20%-kal kell majd bővíteni a komló termesztésére használt területeket, hogy kompenzálni tudják a jövőbeni csökkenést.