Ötödik éve már, hogy a termelők életét és munkáját nagyban megnehezíti a dióburok-fúrólégy. A kár hatalmas volt, ráadásul a kártevő idén is jelen van a diófákban.

Már láthatóak a diókezdemények

A nyár elején, ahogy beköszön a június a gazdák azonnal feltérképezik a terepet. A hónap közepén még reménykeltőek a fák és a rajta lévő diókezdemények, de július végén már jól látszik, ha barnul el a gyümölcsöt körbe vevő burok, amiben biztosan nem lesz termés. A TEOL olvasói kérték a lapot, hogy mondják el, hogyan lehetne hatékonyan védekezni a kártevő ellen.

Sokan foglalkoznak diótermesztéssel

Tolna vármegyében kevesen foglalkoznak kimondottan nagy dióültetvényekkel, ahol a termelők részben ebből élnének. De néhány diófa szinte minden falusi ház udvarában megtalálható. Az országban a statisztikai hivatal szerint jelenleg nagyjából 8 ezer hektáron termelnek diót. Ezzel az alma, valamint a meggy után a harmadik legnagyobb területet foglalja el. Az összes gyümölcstermő terület közel 10 százalékát a dió teszi ki.

A területen 240 hektáron található dióültetvény, a nagyobbakat főleg árutermelésre használják. A termést azonban kizárólag akkor lehet megfelelő haszonnal eladni, exportálni, amennyiben az előírt minőségi elvárásoknak megfelelnek.


Erre főleg akkor van lehetőség, ha a diófát károsító betegségek ellen szakszerű védekezés folyik. Ehhez azonban nagyon fontos a betegséget időben felismerni - mondta el a lapnak dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök.

Már a nyár elején fontos a védekezés

A dióburok-fúrólégy július elején jön elő a fák alatt elterülő levélkupacból. Itt báb formájában telelt át, hogy aztán újra kárt okozzon. A még zöld dióba petézik bele, a kikelő kártevők miatt pedig megbarnul a dióbél, így ehetetlenné válik. Aki most elkezd ellene védekezni, annak még jó esélye nyílik arra, hogy megóvja az idei termést.

A védekezés legjobb módszere, hogy a fa alatti talajt fertőtlenítjük. Ehhez számtalan, a kereskedelemben kapható talajfertőtlenítők állnak a rendelkezésünkre. A fára érdemes zöldessárga színcsapdát kitenni, attól függően, hogy mekkora a fa érdemes több helyre is helyezni belőle. Ezt július elejétől szeptember végig ismételjük meg.

Ha megtámadja a fát, akkor nem sok termés marad rajta - fotó: pexels.com

A kártevő ellen engedélyezett készítmények: Karate Zeon 5 CS, Calypso 480 SC és Mospilan 20 SG. A legsikeresebben azonban a drónos permetezéssel tudnánk megállítani a kártevőket. Az eddigi kísérletek jól bizonyítják, hogy ez a leghatékonyabb megoldás a dióburok-fúrólégy ellen.