Amikor az időjárás kedvez nekünk, még novemberben sem késtünk le arról, hogy gyümölcsfákat ültessünk. Ez ráadásul sokkal jobb időpont erre, mint a tavasz, hiszen ilyenkor jóval több a csapadék, és jóval kevesebb a kártevő.

Ezek a csemeték így jóval ellenállóbbak lesznek a betegségekkel és a kártevőkkel szemben is. Úgyhogy, használjuk ki az időt, és ültessünk gyümölcsfákat a kertünkbe!

Így ültess gyümölcsfát novemberben

1. Fontos, hogy csakis a fagyok beállta előtt ültessünk gyümölcsfa-csemetéket.

2. Az ültetés előtt gondoljuk át, milyen fát szeretnénk, és az mekkora helyet igényel majd, amikor eléri a teljes méretét. Nem árt átgondolni, hogy milyen gyümölcsfák élnek a szomszédságunkban, hiszen a körülményeik hasonlók a miénkhez, így amelyek jól érzik magukat és bőségesen teremnek, azok valószínűleg a mi kertünkben is remekül fognak gyarapodni. A választásban az is játsszon szerepet, hogy melyik gyümölcsöket kedveli a családunk, hiszen olyan gyümölcsfát érdemes választani, amelyiknek az összes gyümölcs el fog fogyni.

faültetés csemete

Még novemberben sem késő gyümölcsfát ültetni. Fotó: Shutterstock

3. Mindig megbízható helyről vásároljunk csemetét. Ez elengedhetetlen, hiszen csakis a jó állapotban lévő csemete tud majd jól fejlődni, és termést hozni. A csemetéken van egy jeltábla, amelyen megtaláljuk az adott faiskola nevét és címét, továbbá a csemete fajtáját is. Csakis olyan csemetét vásároljunk meg, amelyik egészségesnek és sértetlennek tűnik. Ügyeljünk rá, hogy se fagyott, se kiszáradt ne legyen a csemete, és ha lehet, minél egyenesebb legyen.


4. Mindenképp vizsgáljuk meg a csemete gyökérágait. Ha a frissen vágott gyökér szövete barna, akkor az a szállítás vagy a szakszerűtlen tárolás következtében elfagyott. Ebben az esetben ne ültessük el a csemetét, hiszen az nem fog megeredni. Fontos, hogy ha úgy látjuk, a csemete gyökerei és oldalvesszői sok nedvességet veszítettek, kiszáradtak, és a vesszők héja emiatt ráncos, alaposan öntözzük meg azokat, és így még van esély rá, hogy a csemete megmaradjon.

5. Nézzünk utána, milyen igényei vannak az adott csemetének, és mekkora lesz a mérete. Ez alapján válasszuk ki számára az ideális helyet a kertünkben, azonban ez soha ne egy régi fa helye legyen.

A régi fa helyén a talaj fertőzött lehet, másrészt az ott lévő korábbi fa már nagyon sok tápanyagot elhasznált a talajból, így az új fának nem sok jutna. Márpedig az új fának a fejlődéséhez rengeteg tápanyagra lesz szüksége.

Így ültesd el a gyümölcsfa-csemetét

1. A csemete részére ássunk egy legalább 120x120 cm alapterületű és 80 cm mélységű ültetőgödröt. Fontos, hogy adjunk a talajhoz istállótrágyát, érett komposztot vagy komplex hatóanyagú műtrágyát. A facsemeték első, felszívó gyökerei ugyanis eleinte csak a jó minőségű, tápanyagokban gazdag talajban növekednek gyorsan. Érdemes a gödröt két héttel az ültetés előtt kiásni, majd a megforgatott földet visszatölteni, és ebbe ültetni a csemetét.

2. Nézzük át a csemetét, és még az ültetés előtt vágjuk vissza a sérült gyökereit egészen az egészséges részekig. Érdemes a csemetét ültetés előtt egy napra vízbe állítani, hogy pótolja az elvesztett nedvességét.

3. Ültetéskor a csemete éppen olyan mélyen legyen a földben, mint ahogy a faiskolában állt, mert ha túl mélyre ültetjük, a gyökerei „befulladnak", vagyis nem erednek meg, de ha túl magasra ültetjük, akkor viszont sokkal jobban fenyegeti a fagyás és a kiszáradás veszélye.

4. Az ültetést a csemete körüli talaj alapos megtaposásával zárjuk, majd alaposan öntözzük meg azt, és ne felejtsük el felkupacolni a gyümölcsfa tövét, hogy védve legyen a téli hidegekkel szemben.

faültetés csemete

A most ültetett gyümölcsfa ellenállóbb lesz tavasszal. Fotó: Shutterstock

5. Nem árt, ha kialakítunk egy tányér alakú részt, ahol meg tud állni az öntözővíz. Ennek a felszíne a csemete törzse felé lejtsen. Takarjuk be faforgácssal vagy szalmával a csemete körül a talajt, hogy megvédjük a gyors kiszáradástól, és a gyomok elszaporodásától.

6. Ha úgy látjuk, nagyon vékony még a csemete, és aggódunk, hogy eltörhet egy nagyobb viharban, karózzuk ki. Ha állatoktól is védeni kell, akkor vegyük körbe hálóval.

7. Az ültetés után meg kell metszeni a fát. Ezt minden egyes fafajtánál másképp kell elvégezni, melynek mindenképp járjunk utána, mielőtt belefognánk. Ekkor tudjuk meghatározni milyen magas legyen a törzs, milyen szögben álljanak az oldalágak, milyen formájú legyen a korona, és milyen magas legyen a fa. Érdemes a gyümölcsfát nem túlságosan magasra engedni, hiszen az nagyban megnehezítheti a permetezést és a szüretelést is.

Mindenkinek jó ültetést és bőséges termést kívánunk!