A faültetésekre a legjobb a kora őszi időszak, mivel az őszi-téli csapadék beiszapolja a gyökérzetet, így tavasszal hamar beindulhat a vegetáció A szabadgyökerű fák esetében is kiváló az őszi ültetés, hiszen a csemete elhullajtja a leveleit, majd téli, pihenő időszakát éli, így jóval nagyobb az esély a megeredésére.

A gyümölcsfák, és az örökzöld díszcserjék és díszfák ültetésére is az ősz a legjobb időpont. Azonban egy valamiről el szoktunk feledkezni az ültetés során, ez pedig az, hogy ilyenkor még lehet erős napsütésre számítani, amellyel szemben a csemeték nincsenek még kellő módon felvértezve.

Erre ügyeljünk a fák ültetése során

1. Először is döntsük el, milyen célból szeretnénk a fát a kertünkben tudni. A látvány, esetleg az árnyék miatt, vagy szeretnénk szüretelni is róla? Ha gyümölcsfát szeretnénk, melyek azok a gyümölcsök, amelyeket kedvel a család? Milyen fák élnek és teremnek bőségesen a szomszédságunkban? A kiválasztott díszfa, vagy gyümölcsfa mekkora méretű lesz? Van elegendő helyünk a számára? Ezek a kérdések nagyon is fontosak, hiszen ezek segítenek eldönteni, hogy melyik fa az ideális választás számunkra.

facsemeték

Mindig megbízható helyről vásároljunk díszfa-, vagy gyümölcsfa csemetét. Fotó: 123rf.com

2. Az új fát soha ne egy régi fa helyére ültessük, hiszen ott a talaj egyrészt fertőzött lehet, másrészt a régi fa már nagyon sok tápanyagot kiszedett onnan, így az új fának nem sok jutna. Márpedig az új fának a fejlődéséhez rengeteg tápanyagra lesz szüksége.

3. Úgy válasszuk ki a helyet, hogy a fa igényeinek megfelelő napfényben legyen része, de akkor is elférjen, amikor már eléri teljes méretét. Ezen kívül ne lógjon át a szomszédba, ne lógjon rá a tetőre, és ha lehet, ne a bejáróra hulljanak ősszel a levelei.

4. Mindig megbízható helyről válasszunk csemetét. Minden csemetén kell, hogy legyen egy jeltábla, amelyen megtalálható a faiskola neve és címe, valamint a csemete fajtája. Azt is nézzük meg, hogy a fa sértetlen legyen, és egészségesnek tűnjön. Ahol megfelelő körülmények között tárolják a gyümölcsfákat és díszfákat, ott valószínűleg nagyobb az esélyünk rá, hogy a mi csemeténk is egészséges lesz.

5. Ássunk legalább 120x120 cm alapterületű és 80 cm mélységű ültetőgödröt. Adjunk a talajhoz istállótrágyát, érett komposztot vagy komplex hatóanyagú műtrágyát. A facsemeték első, felszívó gyökerei ugyanis eleinte csak a jó minőségű, tápanyagokban gazdag talajban növekednek gyorsan. Érdemes a gödröt két héttel az ültetés előtt kiásni, majd a megforgatott földet visszatölteni, és ebbe ültetni a csemetét.

6. Ültetés után óvatosan tapossuk meg a földet, hogy az valamennyi gyökeret szorosan körül tudja venni, majd alaposan öntözzük be a gyümölcsfát vagy díszfát, és ne felejtsük el a tövét felkupacolni.

7. Az ültetőgödör talajszinten lévő részét formázzuk tányér alakúra úgy, hogy annak felszíne a csemete törzse felé lejtsen. Így könnyebb lesz az öntözés, hiszen megfelelő irányba fog folyni a víz.

8.A frissen elültetett fát az időjárás függvényében kell öntözni. Egyszerre inkább kevesebb vizet kapjon, és öntözzük gyakrabban. Faforgácssal vagy szalmával takarjuk be körülötte a talajt, mert így megvédhetjük a gyors kiszáradástól, és a gyomok elszaporodásától is.

9. Mivel ebben az időszakban is lehet még nagy meleg és erős napsütés, nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő árnyékolásról sem. Az árnyékolót a kiültetett növény napsütötte oldalára kell felállítani. Az árnyékoló készülhet nádfonatból, lécből, fátyolfóliából, de akár kukoricaszárat is használhatunk hozzá.

gyümölcsfa díszfa ültetés csemete

A gyümölcsfa és a díszfa esetében is fontos az egészséges csemete. Fotó: Shutterstock

10. Ha túlságosan vékony még a csemete, érdemes kikarózni, hogy egy nagyobb szél, vagy vihar esetén is a helyén tudjon maradni.

11. Az ültetés után kell sort kerítenünk az első metszésre, hiszen enélkül nem lesz szép a kis fa koronája. A metszést minden egyes fafajtánál másképp kell elvégezni, melynek mindenképp járjunk utána, mielőtt belefognánk. Ekkor tudjuk meghatározni milyen magas legyen a törzs, milyen szögben álljanak az oldalágak, milyen formájú legyen a korona, és milyen magas legyen a fa.

Sikeres faültetést kívánunk!