Csúnya a kerítés, vagy koszos a fal? Esetleg a szomszédodból látsz többet, mint szeretnéd? A növényekre ezekben az esetekben is számíthatsz. Ráadásul nem csupán eltakarják, de még szebbé is teszik azokat a felületeket, amelyekre felfuttatjuk őket. Sőt, nagyon sok esetben nem csak a szépségükkel, de varázslatos illatukkal is hozzájárulnak ahhoz, hogy a kerted még vonzóbbá válhasson.

Mivel felfelé terjeszkednek, így igazán kis helyet foglalnak csak el a kertben, viszont képesek nagyban megnövelni a szép, zöld felületek méretét. Hozz hát egy kis bujaságot a kertedbe a futó- és kúszónövények segítségével. Egészen biztosan nem akarod majd elrejteni őket saját magad elől.

1. A kúszó hortenziának egészen biztosan nincs tériszonya

A kúszó hortenzia akár 15 méter magasra is képes felfutni, így számíthatunk rá az igazán magas felületek szebbé tételében is. Gyönyörű, fehér virágai falaink, vagy kerítésünk kis ékkövei lesznek, ősszel pedig csodálatos, sárga színű leveleiben gyönyörködhetünk.

Ez az eredetileg Kelet Ázsiából származó gyönyörű cserje akár fára, akár házfalra, vagy kerítésre is felfuttatható, amely által lesz egy gyönyörű virágfalunk a kertben. Apró kis tapadókorongjaival igazi pókemberként képes felkapaszkodni még a leglehetetlenebb felületekre is. Szív alakú levelei pedig egészen biztosan megdobogtatják szívünket. De nem csak a látványa csodálatos. Hófehér virágainak illata is magával ragadó, mely nagyon sok hasznos rovart csalogat a kertünkbe.

Mivel a napos, de a félárnyékos helyeket is kedveli, így szinte bárhol megél. Ráadásul még a talajban sem válogatós. Egy kúszó hortenziával befuttatott pergola pedig mesébe illó látvány. Jó szomszéd, így akár más kúszónövényekkel is társítható, így ültethetjük akár borostyán, vagy klemátiszok társaságába is.

kúszó hortenzia

A kúszó hortenzia gyönyörű virágainak látványa és illata is mesébe illő. Fotó: Shutterstock

A kúszó hortenzia csemetét októberben vagy március végén, április elején érdemes elültetni. Ültetéskor adjunk neki komposztot, majd olyan mélyre ültessük, ahogy az a konténerben is volt. Ezután töltsük fel virágfölddel, és alaposan tömörítsük a földet. Öntözzük be alaposan, és később is ügyeljünk rá, hogy elegendő vízhez juthasson.


2. A trombitacserje ritmust visz a kertedbe

Az örökzöld trombitacserje gyönyörű kúszónövény, amely az észak-amerikai kontinens déli és középső részéről származik. Kacsai segítségével képes egészen a magasba törni, így kiválóan el tudja takarni a nem kívánt részleteket. Ráadásul annyira könnyen gondozható, hogy még a kezdő kertészek is bátran belevághatnak ültetésébe, hiszen könnyedén elboldogulnak vele.

Levelei fényes felületűek, tölcsér alakú virágai narancsos árnyalatokban pompáznak, a tavasz végétől a nyár elejéig. Nagyon óvatosan kell vele bánni, mivel a növény érintése szem- és bőrirritációt okozhat. Bánjunk tehát vele kesztyűs kézzel a gondozása során. Akár világos, akár félárnyékos helyre ültetjük, nagyon jól fogja érezni magát.

A talaj azonban fontos számára, hiszen jó vízáteresztő talajba ültetve fejlődik a legszebben. Vízigénye átlagos, de rendszeres öntözést igényel. Szaporítása dugványozással és magról is történhet.

3. A holdvirág éjszaka is virágba borítja a kerted

A holdvirág nem véletlenül kapta gyönyörű nevét, hiszen csodálatos, fehér virágai este nyílnak, így napnyugtától napkeltéig csodálhatjuk őket a kertünkben. Akár 5 méter magasra is képes megnőni, igazán jól pedig akkor mutat, ha sűrűn ültetjük, mivel ekkor nagyon szép, tömött bokorként futja be kerítésünket, falainkat.

Így, ha esti programokat szeretünk tartani a kertben, feltétlenül kápráztassuk el vele a vendégeinket, hiszen nem csak a látványa, az illata is igazán csábító. A holdvirág szubtrópusi területeken évelő növény. Mivel futónövény, igazán kis terület is elégséges számára, hiszen felfelé terjeszkedik. Akár 6 méter magasra is képes megnőni ez a télálló évelő.

A holdvirág kedveli a nedves talajt, és fontos, hogy rendszeresen gondoskodjunk az öntözéséről. Az is nagyon fontos, hogy rendszeresen trágyához jusson, azonban kerüljük a nitrogénben gazdag trágyát, mert az inkább levelek növesztésére, mintsem virágok hozatalára serkenti a növényt.

holdvirág

Holdvilágos éjszakán, miről álmodik a lány? Talán egy holdvirágról a kertjében. Fotó: Shutterstock

5. A lilaakác nem csak a született feleségek kertjében terem meg

A lilaakác gyönyörűvé varázsol bármit, amit befuttatunk vele. Akár 20 méter magasra is képes megnőni, lila virágai pedig gyönyörűek és illatosak. Habár a lilaakác kúszónövény, akár fa is kialakítható belőle.

Ahhoz, hogy igazán szép legyen, folyamatosan metszeni kell, hiszen ha tehetné, befutná az egész kertet. Nagyon kedveli a napsütést és a közepesen termékeny talajt. Fontos, hogy ne száradjon ki a talaj, így gondoskodni kell az öntözéséről. A legjobban a semleges, kissé savas talajt kedveli, de bárhol meg tud teremni.

Virágai csodás illatukkal lengik be a kertet. Azonban nem csak illata, de a virágok látványa is varázslatos. Lehetnek fehér, rózsaszín, lila és kék színűek, és tavasszal borítják be a kertünket. Ha magról ültetjük, akár 10-15 évbe is telhet, míg elkezd virágozni, de a dugványok segítségével történő szaporítás esetén sokkal hamarabb is képes virágokat hozni.

6. A tűzbab szép és megfőzhető

A tűzbab virágai szép díszei lehetnek a kertünknek. Ráadásul a termése is ehető, így két legyet üthetünk vele egy csapásra. Olyan gyorsan nő, hogy pillanatok alatt képes szebbé varázsolni a kerítést. Virágai pirosak, de ritkán fehér virágú tűzbabot is láthatunk. De nem csak a virágai, a levelei is gyönyörűek és látványosak a kertben. Kis helyet igényel, hiszen felfelé terjeszkedik. A feketés színű tűzbab nyersen mérgező, így ne hagyjuk, hogy a gyerekek játszanak vele!

Akár sátrat is készíthetünk belőle, hiszen kitűnő árnyékot képes adni. Termése sós vízben főzve igazán ízletes, de vajban megforgatva is nagyon finom, és köretként is megállja a helyét. A tűzbab akár 3-4 méterre is megnőhet. Kedveli a meleg, világos helyeket. A magjai érzékenyek a hidegre, így érdemes májusban elvetni azokat. Igényli a rendszeres öntözést és a tápoldatozást is. A virágföld kiváló a számára. Virágai egész nyáron és ősszel pompáznak.

+ 1. A borostyán

A borostyánnak sok fajtája létezik.  A fehér-tarka levelű borostyán egy örökzöld kúszónövény, amely nem csupán a falakat, de a talajt is tökéletesen képes befutni. Levélzetét karéjos, zöld és fehér színben pompázó levelek alkotják, de nem ez az egyetlen eszköze amellyel a kertünket ékesíti. Fekete termései különleges ékei lehetnek a kertnek. Ha szeretnénk felfuttatni, akkor egymástól körülbelül fél méterre ültessük el a töveket. A fehér-tarka borostyán akár 4-5 méteres magasságig is képes felfutni.

A borostyán gondozása igazán egyszerű, nem véletlen tehát, hogy nagyon közkedvelt a kerttulajdonosok körében. Szereti az árnyékos és félárnyékos helyet, de ha gondoskodunk róla, hogy kellő mennyiségű vízhez jusson és rendszeresen öntözzük, a napos helyeken is jól fogja érezni magát. Télen azonban vágyik a hűvösebb iránt. Minél zöldebb, annál jobban szereti a hűvöset és az árnyékos helyeket, és minél tarkább, annál inkább kedveli a meleget és szeret a napfényben fürdőzni.

A borostyán szaporítása legegyszerűbben vízben vagy földben gyökerező fejdugvánnyal történik. Ilyenkor a talajjal érintkező, kapaszkodó gyökere átalakul tápanyag felvételére is alkalmas gyökérré. Amikor ez megtörténik, a gyökérzeténél fogva le lehet választani az anyanövényről és el lehet ültetni.

A borostyán akár 15-20 méteres magasságig is fel tud kúszni, akár függőleges, akár vízszintes irányban. Örökzöld, így télen és nyáron is szépen díszíti a kertet, ráadásul a leveleit sem hullatja le. Amennyiben elfogy a kúszótere, átalakul örökzöld bokorrá. Ősszel virágba borul, télen viszont sötétkék bogyós termésével díszíti a kertet, amely mérgező, így emberi fogyasztásra alkalmatlan, viszont a madarak kedvelik.

A méhek mellett sajnos a darazsakat is vonzza. Azonban egész évben elfedi azt, amit nem szeretnénk látni, és zölddé varázsol mindent akkor is, amikor a növények nagy része levelek nélkül várja a szebb időket.