A legtöbb kertész nagyon büszke a kertjére, és örömmel meg is mutatja azt, azonban mindennek van egy határa. Senki sem szereti, ha olyankor is kíváncsi tekintetek vizslatják a házát, a kertjét, amikor ő azt nem szeretné. Egyrészt nagyon zavaró tud lenni, ha a családi rendezvényünkön meg nem hívott látogatók is jelen tudnak lenni, másrészt a biztonságunk szempontjából sem jó, ha az utcán elsétálók előtt nyitott könyvként terül el a kertünk, házunk.

A tömör, beton kerítésen egészen biztosan nem fog senki belesni a kertedbe. Hasonló a helyzet a tégla, vagy a magasabb, tömör fából készült kerítések esetében is. Azonban ezek ára igencsak borsos, így ha megoldást szeretnél találni a magánszférád avatatlan szemekkel szemben történő megvédésére, most kell cselekedned.

lila akác

A lila akác csodás illata mellett még a belátást is gátolja. Fotó: 123rf.com

Futónövények: takarnak és díszítenek

Az őszi időszak a legtökéletesebb, hogy elültesd azokat a futónövényeket, vagy a tökéletes sövényt, amelyek meggátolják a belátást. Adunk is néhány ötletet, hogy mely növények teszik a kerted átlátás védetté, ugyanakkor csodálatosan széppé.

  • A görögtekercs nagyon gyorsan képes befutni egy adott területet, így ideális takarónövény. Egy év alatt akár 10 méternyi kerítést is képes behálózni, sötétzöld levelei között megbújó sárgás-lilás virágai pedig minden kertben szépen mutatnak. Szereti a fényt és a meleget, és még a legforgalmasabb utak mellett is képes virágozni. A benne lévő tejnedv azonban irritációt tud okozni, így érdemes kesztyűs kézzel nyúlni hozzá.
  • Ha egy másik, nagyon gyorsan növekedő, takarásra alkalmas növényt keresel, akkor a trombitafolyondár a legjobb megoldás. Azonban óvatos legyél az ültetésével, mert nagyon gyorsan képes bármit befutni, és szinte kiirthatatlan a kertből. Gyönyörű virágai csodaszép látványt nyújtanak, ágai között pedig a kert madarai is otthonra lelnek. A ház közelébe viszont ne ültesd, mert károkat tud okozni a cserépben és a csatornában is.
  • A klasszikus futónövény a borostyán. Szinte nincs is olyan kert, ahol ne lenne megtalálható. Nagyon kedveli a félárnyékos helyeket is, így a kert eldugottabb részében is kitűnően véd a nem kívánatos tekintetekkel szemben.
  • A lila akác csodálatos látványt nyújt tavasszal. Azonban az elvirágzás után is számíthatunk rá, hiszen sűrű lombozata miatt egészen biztosan nem fognak belátni a kertünkbe.
  • A vadszőlő lenyűgöző ilyenkor ősszel, hiszen levelei olyanok, mint a kert legszebb fáinak lombozata.
  • A korall lonc trombita formájú virágzata elbűvölő takarást jelent, ráadásul az illata is elképesztően finom.

sövény

A sövényeket ősszel a legjobb telepíteni. Fotó: 123rf.com

Ősszel telepíts sövényt

A sövény tökéletes kerítés mellé, vagy helyett. Ráadásul az ősz a legalkalmasabb a telepítésére. Ilyenkor ugyanis a telepített cserjék télre már képesek lesznek megerősödni, így könnyedén átvészelik a hideget. A kisebb sövény részére 40x40 cm-es, a nagyobbak részére 1m x 1m-es ültetőgödörre lesz szükség.

A gödör mindig legyen elég mély ahhoz, hogy a növény gyökerei gond nélkül elférjenek. A gödör alsó rétegébe érdemes trágyát tenni.A gödröket még az ültetést megelőző napon be lehet locsolni. Ezzel megelőzhető a növények eldőlése. Ha a sövény a kerítés mellé kerül, akkor legalább egy méteres távolságot kell kihagyni a kettő között, hiszen a sövény nőni, sűrűsödni fog. Így pedig hozzáférünk, hogy metszeni, ápolni tudjuk. Egymástól is tartani kell a másfél méteres távolságot, hogy minden növénynek megfelelő méretű helye legyen a növekedéshez.

Az ősszel ültetett sövény tövére mindenképp érdemes takarást tenni. Hiába hűl le az idő, a sövényt ilyenkor is folyamatosan öntözni kell. Egészen az első fagyokig folyamatosan gondoskodni kell a vízellátásukról. Emellett a megfelelő tápanyagellátást is biztosítani kell számukra. Nagyon fontos, hogy folyamatosan gyommentes környezetben fejlődhessen a növény. Ez nagyban megkönnyíthető, ha mulcsot, vagy fakérget helyezünk a tövekhez. Ezek ráadásul a fagytól is védik a sövényt. A sok odafigyelés meghozza a gyümölcsét, hiszen az ápolt sövény dekoratív, átláthatatlan, takarja a kerítést, és ha még tüskés is, akkor az átmászást is meg tudja akadályozni.

Milyen növényfajokat telepítsünk sövénynek?

  • Ha árnyékos helyre kell sövényt telepítened, válaszd a gyertyánt. A napos helyeket is szereti, de árnyékos helyen is 2-5 méteres sövény nevelhető belőle. Ősszel sárgára színeződő lombja csodás látványt nyújt.
  • A babérmeggy igazán mutatós, örökzöld cserje. Fényes leveleivel nem csak takarja, hanem díszíti is a kertet. Ültetheted szabályos sornak, de más növények közé ültetve is nagyon jól mutat. Némelyik babérmeggy fajta ráadásul még a 6 métert is elérheti.
  • Az illatos nyári orgona gyorsan növő, lombhullató cserje. A maximális magassága 3 méter. Az orgona csodaszép kék, lila, rózsaszín vagy fehér virágai egész nyáron át nyílnak.

Így hát két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen a belátást is megakadályozod, ugyanakkor csodálatos növények vesznek körül.