Itt az ősz, és egyre kevesebbet vagyunk a kertben. A fű is kezdi elveszíteni a jelentőségét, hiszen már nem szaladgálnak rajta annyit a gyerekek, és a medence és a kerti bútorok is használaton kívül kerültek egy időre. Azonban a füvet nagyon megviselte a rendszeres nyírás és a sok kerti összejövetel, októberben pedig még tehetünk azért, hogy minél könnyebben vészelje át a telet, és újra teljes pompájában jelenhessen meg tavasszal.

Így hát munkára fel, és használjuk ki a kellemes, őszi napokat, és különösen azt, hogy nincs fagy, és adjunk vissza egy keveset abból, amit a fű nyújtott nekünk egész nyáron. Varázsoljuk hát csodaszéppé a füvet tavaszra!

Most vesd be a kopasz részeket

Ha a füvedet kopasz részek csúfítják, most még felül tudod vetni.

1. Először is kapard meg a folt felszínét egy gereblyével.

száraz fű

Ha nem szép látványt nyújt a fű a kertedben, most még tehetsz érte. Fotó: Pixabay

2. Szórd rá a fűmagot, majd vékonyan takard be földdel.

3. Öntözd meg a friss vetést.

4. Ügyelj rá, hogy rendszeresen öntözd.

5. Ne lépjetek rá a frissen vetett területre.

Adj a fűnek egy kis levegőt

A nyári időszakban a pázsit talaja a sok használat, a nyírás és az öntözés következtében megtömörödött, levegőtlenné vált és még a gyomnövények is el tudtak szaporodni a fűcsomók között. Ezért itt az ideje, hogy mesterséges lélegeztetésben részesítsd a füvet, azaz elvégezd a gyepszellőztetést.

A folyamat arra szolgál, hogy az elhalt, elsárgult növényi részeket eltávolítsd az élő szálak közül, és hogy meglazítsd a talaj tetejét. Ez azért fontos, mert így semmilyen akadály nem állhat útjába a gyepedet érő víznek és levegőnek, hogy szabadon átjárja azt. A gyökérzet így több levegőhöz jut, a talajnak pedig sokkal jobb lesz a vízáteresztő képessége.


Az első lépés egy alapos fűnyírás. Erre azért van szükség, mert így fér hozzá a gép legjobban a talaj felszínéhez. Ahogy a fűnyírón, úgy a gyepszellőztetőn is be kell állítani a magasságot. Ha először használod a gépet, érdemes a kert egy eldugottabb területén kipróbálni azt. Elsőre azért semmiképp se a legdurvább fokozattal kezdj. Inkább indulj középen, és a következő alkalommal már fogsz tudni mihez viszonyítani.

Nagyon fontos, hogy munka közben ne állj meg a működő géppel egy helyen, mert ott le fogod gyalulni a talajt. Szintén nagyon óvatosnak kell lenned a különféle szűk kanyarulatokkal és fordulókkal, mert az szintén teljesen le tudja borotválni a talaj felszínét. Amikor összeszorul a szíved a látványtól és attól, hogy mit tettél a gyepeddel, akkor végeztél tökéletes munkát.

Végezd el az utolsó fűnyírást

A füvet csak addig szabad nyírni, amíg meg nem jelennek az első fagyok. Az utolsó fűnyírás alkalmával nagyon ügyelj arra, hogy a fű legalább 4-5 cm magas maradjon, különben nem tudja megvédeni magát a téli hidegekben.

fű száraz gereblye

Ősszel és tavasszal nagyon fontos a gyepszellőztetés. Fotó: Pixabay

Az is nagyon fontos, hogy ilyenkor már semmi esetre se hagyd a lenyírt füvet a gyepen, hiszen így még kevesebb levegő és napfény éri majd a pázsitot, ráadásul könnyen rothadásnak indulhat. Csak az első fagyok megjelenéséig szabad füvet nyírni, amikor a füvet már megcsípte a dér, nem szabad tovább nyírni.

A fűnek is szüksége van vitaminra

A nyár nagyon megviseli a füvet. A sok fűnyírás, a napfény, a kevés eső, és a rendszertelen öntözés mind-mind nagyon károsak a fű számára. Ráadásul nagyon fontos, hogy egészségesen és megerősödve tudjon felkészülni a télre, amely biztosan meg fogja viselni. Így hát nem csak nekünk, hanem a gyepnek is szüksége van egy kis plusz vitaminra és energiára most, hogy itt az ősz, és közeleg a tél. Ha pedig még a gyepszellőztetést is elvégezted, egyszerűen elkerülhetetlen, hogy ne pótold a fű számára a szükséges vitaminokat és tápanyagokat.

Ehhez speciálisan gyepre kifejlesztett, hosszú hatású műtrágyát érdemes használnod. Az őszi műtrágyák nitrogéntartalma alacsony, míg káliumtartalma magas. Ez azért fontos, mert így képesek a sejtfalak megerősödni, és sótartalmuk is meg tud nőni ezáltal. A kálium ráadásul képes csökkenteni a sejtnedvek fagyáspontját, így a füvet kevésbé fogják megviselni a fagyok. Ez pedig létfontosságú, ha tavasszal ereje teljében szeretnéd látni a füvedet.

Jó munkát és gyönyörű gyepet kívánunk!