Friss kutatásból derült ki, hogy amennyiben valaki egészséges bogyókból készült turmixba vagy smoothie-ba banánt kever, az nyugodtan lemondhat a pozitív egészségügyi hatásokról. Az emberek nagy része a turmixot és a smoothie-t egy kalap alá veszi, azonban míg az előbbi tejet tartalmaz, addig utóbbiba kizárólag a friss gyümölcsök kerülnek. Az ilyen italok remek választást jelentenek, ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, egészen addig, amíg nem pakoljuk tele banánnal.

Nem jó megoldás a banános keverék

A Kaliforniai Egyetem egy friss kutatásából kiderült, hogy nem biztos, hogy jól tesszük, ha bizonyos gyümölcsök mellé banánt pakolunk a smoothie-ba. A sok szénhidrátot tartalmazó gyümölcs ugyanis befolyással lehet a tápanyag-ellátásra, hiszen emiatt az italból szerzett tápanyag nem biztosa egy megfelelően fel tud szívódni - írta meg a HVG.

A Royal Society of Chemistry Food and Function lapban közzétették, hogy a kutatók többféle smoothie-t teszteltek. Azt próbálták kideríteni, hogy a sok gyümölcsben, valamint zöldségben található enzim és polifenol-oxidáz hogyan hat a szervezetben felszívódó flavanolok szintjére. Ezek olyan bioaktív vegyületek, amelyek nemcsak a szívnek, hanem a kognitív egészségnek is jót tesz. Hiányuk időskori memóriavesztést okozhat.

A flavanolok megtalálhatóak többek között az almában, a körtében, valamint a szederben, az áfonyában, illetve a szőlőben és azokban a gyümölcsökben, amelyeket gyakran használunk ezekhez az italokhoz. A tanulmány szerzője felhívja a figyelmet arra, hogy flavanolokra szükség van, de nem mindegy, hogyan nyerjük ki a legjobban ezeket az ételekből és az italokból.

Bogyós gyümölcsös és banános smoothie

A kutatás során olyan smoothie-kat vizsgáltak, amik bogyós gyümölcsből készültek, majd azokhoz banánt tettek. A résztvevők egyik csoportja ezt az italt kapta, a kontrollcsoport viszont csak egy flavanol kapszulát vett be. A kutatók ezt követően vér- és vizeletmintát vettek, hogy megtudják, milyen hatással volt az emberek flavanolszintjére a kapszula és a smoothie.

Kiderült, hogy a flavanolszint a banán hozzáadásával nagymértékben csökkent. A mértéke még a kutatókat is meglepte, hiszen a kapszulával összevetve az ital hatása 84 százalékkal rosszabb volt. Rávilágította őket arra, hogy az ételek elkészítése, valamint a megfelelő kombináció hogyan befolyásolja az étrendi összetevők felszívódását a szervezetünkben.

Ha smoothie-ról van szó, akkor lehetőleg kerüljük a banán hozzáadását - fotó: pexels.com

Hozzátették, hogy akik flavanolokat fogyasztanak, jobb választás bogyós gyümölcsökből készült smoothie-t inniuk, ami tartalmazhat még ananászt vagy narancsot. Kiemelték, hogy ettől függetlenül a banán egy remek gyümölcs önmagában vagy más típusokkal együtt fogyasztva, viszont jelentősen befolyásolhatja a flavanol megfelelő felszívódását.

A vizsgálatot kis mintán végezték el, ráadásul csak férfiak vettek részt benne, így további kutatásra lesz szükség annak érdekében, hogy végleges "ítéletet" hozhassanak.