Szinte nem is telik el olyan nap, hogy a tojás valamilyen formában ne kerüljön a tányérunkra. Omlett, rántotta, bundás kenyér, rántott hús, sütemények. A sort pedig szinte a végtelenségig lehet folytatni. Persze folyamatosan megoszlanak a vélemények, hogy a tojás fogyasztása mennyire egészséges, vagy sem, de a legújabb kutatások alátámasztják, hogy jól tesszük, ha a tojást nem vesszük le az étlapunkról.

Alapvetően pedig, ha tojásról beszélünk, a többség a tyúktojásra gondol. Azonban akad még bőségesen választák, gondoljunk akár a libatojásra, kacsatojásra, vagy a pulykatojásra. De vajon melyik fogyasztható a számunkra, és melyikkel jobb inkább vigyázni?

Melyik tojást érdemes fogyasztani?

A baromfikat a tojásukért vagy a húsukért tartjuk. Egy tyúk átlagosan 300 tojást tojik évente, miután elérte a körülbelül 18-20 hetes kort.  A tojásnak kicsi a kalóriaértéke, ugyanakkor fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszer. A tőkelhalmáj után a tojás a második legnagyobb természetes D-vitamin forrás, az élelmiszerek között. Ezen kívül A-, E-és B-vitaminokat, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket, káliumot, foszfort és nátriumot is bőségesen tartalmaz.

A tojás kevés telített zsírt tartalmaz, ellenben igen sok benne az omega-3 zsírsav, így fogyasztása véd minket a szívbetegségekkel szemben, de nagyon fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is. A tojás fehérjéje ráadásul teljes egészében hasznosul a szervezet számára, egy tojás elfogyasztása biztosítja napi fehérjeszükségletünk 20%-át. A tojás sokáig feketelistán volt, hiszen úgy vélték, hogy megemeli a koleszterinszintet. Azonban van "jó" és "rossz" koleszterin, amelyből a tojás a jó verziót növeli.

tojás

Nagyon sokféle tojás közül válogathatunk. Fotó: Shutterstock

1. A tyúkkal szemben a pulyka csak körülbelül 100 tojást tojik évente, azt is leginkább a tavaszi időszakra időzíti. Nem véletlen tehát, hogy a pulykatojás jóval drágább, mint a tyúktojás. Persze jóval nagyobb is, hiszen egy átlagos pulykatojás körülbelül másfélszer akkora, mint egy tyúktojás. A pulykatojás jellegzetesen csúcsosabb formájú, és nagyon dekoratív, pettyes színű. Íze pedig jóval krémessebb, mint tyúktojásé.

A pulyka hetente legfeljebb kétszer tojik, és a pulykák a tyúknál jóval késóbb, körülbelül 7 hónapos korukra jutnak el odáig, hogy tojást rakjanak. Ez a néhány plusz hónap pedig azt jelenti, hogy jóval költségesebb a tartásuk, mint a tyúkoké. Ezért is kerülnek jóval többe a pulyka tojásai, mint a tyúké.


2. A kacsa- és a libatojásnak magasabb a fehérje, kalcium, vas, kálium- zsír- és ásványianyag tartalma,  mint a tyúktojásnak, az ízük pedig nagyon hasonló. A libatojás mérete körülbelül háromszor akkora, mint csirketojásé és a héja is sokkal keményebb. Azonban legyünk a kacsa- és a libatojással nagyon óvatosak, és nagyon alaposan mossuk meg azokat fogyasztás előtt, mert a héjukon számtalan baktérium található. De természetesen mindegyik tojást érdemes alaposan megtisztítani felhasználás előtt.

A kacsatojás is nagyobb a tyúktojásnál, a színe fehér, és a tyúktojáshoz hasonlóan sok benne az egészséges zsiradék, és antioxidánsokban is gazdag. Mivel a kacsatojás mérete nagyobb, több benne a fehérje is. Míg egy tyúktojásban átlagosan 6 gramm fehérje található, addig a kacsatojásban 9 gramm van. Omega 3-zsírsavban is gazdagabbak, így segíthetnek legyőzni a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, és erősítik az immunrendszert is.

A kacsatojásban ezen kívül több a D-vitamin is, és kolintartalma is magasabb, amely a máj és az agy működését támogatja. Azonban a kacsatojásban több a zsír, a kalória és a koleszterin is.

Természetesen ez is a méretének köszönhető, így egy kacsatojásban körülbelül 130 kalória, 9 gramm zsír és 600 milligramm koleszterin van, míg a tyúktojás körülbelül 70 kalóriát, 5 gramm zsírt és 186 milligramm koleszterint tartalmaz. Ettől még véletlenül se tartsuk kevésbé egészségesnek, mint a tyúktojást, csupán a mértéket kell betartanunk. A kacsatojás tehát alkalmanként fogyasztva nagyon is hasznos és egészséges, azonban mint mindenben, ebben is oda kell figyelni a mértékletességre.

3. Habár a fürjtojás nagyon ízletes, sajnos apró mérete miatt nem túl gazdaságos. Héja fehér alapon barna pettyes, a fürjtojás átlagos súlya pedig körülbelül 10 gramm, energiatartalma 15 kcal. Minimális koleszterintartalma miatt nyugodtan fogyasztható nyersen is, azonban, mivel nagyon sok kell belőle, érdemes utánaszámolni, mielőtt nekiállunk belőle rántottát készíteni a családnak.

4. A fácán tojásai kissebbek és kerekebbek, mint a tyúktojás, de a fácántojásban nagyobb a sárgája és fehérje arány, mint a tyúktojásban, és az íze is sokkal jellegzetesebb. Mégis, nem igazán szokták étkezésre felhasználni.

5. Ellenben a strucc tojása igazán közkedvelt, habár az ára sem kevés. A ma élő állatok közül a strucc tojása a legnagyobb, így akár az 5 kg súlyt is elérheti. Nem véletlen, hogy a főzési ideje is körülbelül másfél óra. Egy strucctojásból azonban akár tíz ember is bőségesen jól tud lakni.

Te tudtad ezt a tojásról?

Amíg a tojásiparban tevékenykedő tyúkok átlagosan 270 tojást tojnak évente, addig azok a tyúkok, amelyek vadon élnek, mindössze 15 tojást. A világ legnagyobb tojástermelője Kína, ahol évente körülbelül 390 milliárd tojást tojnak a tyúkok. Ha ezt elosztjuk 173-al, amennyi tojást egy ember átlagosan elfogyaszt egy évben, láthatjuk, hogy nagyon sokakat képesek ellátni tojással.

Bár sokan nem gondolják, de egy tyúk bizony kakas nélkül is tud tojást tojni. Azonban kiscsibe már egészen biztosan nem születhet, ha nem vett részt a folyamatban a kakas. A tyúk pedig egyáltalán nem buta, és egészen biztosan nem is lusta, hiszen akár 50 alkalommal is megforgatja a tojásokat, amikor elül rajtuk.

tojás pulyka

A pulykatojás jóval nagyobb, mint a tyúktojás, és bátran fogyaszthatjuk. Fotó: Shutterstock

A legkisebb tojás a kolibrié, míg a legnagyobb a struccé. Az eddigi legnagyobb tyúktojás 454 grammot nyomott, melyet 1956-ban tojt egy tyúk New Jersey-ben. A legnagyobb átmérőjű tyúktojást egy Harriet nevezetű tyúk tojta 2010-ben, melynek mérete 23 cm volt. Hát bizony, nem sok tyúk irigyelhette Harrietet a rekordért.

Magyarországon évente körülbelül 2,3 milliárd tojást fogyasztunk. A tojást azonban nem csak fogyasztjuk, de még ünnepeljük is. A tojás világnapját a Nemzetközi Tojás Szövetség hozta létre. Célja a tojás népszerűsítése, a tévhitek eloszlatása és a táplálkozásban betöltött szerepének kiemelése. A tojás világnapját minden évben október második péntekén ünneplik meg.

A tojás héján mintegy 17 000 pórus található, melyeken keresztül a tojás vizet veszít a tárolás során, viszont szintén a pórusain keresztül képes a hűtőben lévő erős illatokat magába szívni, így célszerű dobozban tárolni. A tojás héjának színe függ az azt tojó tyúk fajtájától, de ez egyáltalán nem hat ki annak minőségére. A tojás sárgájának színe a tyúk táplálékától függ. Ha búzával etetik, kevésbé lesz sárga, mintha kukoricát kapna.

Ha nem házi a tojás, erre kell figyelni

Az étkezési tojásokat jogszabályok előírásai alapján kötelező jelölni. Habár a tojásokat „A "és „B" minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben csak „A" minőségű tojásokkal találkozhatunk. Ezeket tömegük és méretük alapján osztályozzák. A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító „S" kategóriától „XL"-ig terjed.

XL- nagyon nagy, legalább 73 gramm méretű tojás

L- nagy, 63 és 73 gramm közötti tojás

M- közepes, 53 és 63 gramm közötti tojás

S – kicsi, 53 grammnál kisebb tojás

A tojások héján fel kell tüntetni a termelő kódját és nyilvántartási számát, amely hét részből áll, és elég sok mindent megtudhatunk belőle a tojásról.

A kód első részének jelentése utal a baromfi tartásának körülményeire.

1: szabadtartás

2: alternatív tartás

3: ketreces tartási rendszer

0: ökológiai tartás;

A második részből tudhatjuk meg, hogy a tojás melyik országból származik. A hazai tojásnál itt HU felirat található.

Harmadik rész jelöli az adott  megye vagy főváros kódját, amely 01-20 közötti szám, míg a negyedik rész az állat-egészségügyi kerület sorszámát jelöli. Az ötödik rész tartalmazza a tojótyúk megjelölést, amely a „T" betű.  A hatodik rész az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben, a hetedik rész pedig a per jel után következik, és az istállók számát tudhatjuk meg belőle.

Érdemes tehát nem csupán a tetszetős csomagolást, hanem a tojáson található kódot is alaposan átnézni, és ez alapján megvásárolni a tojásokat.

Mennyi tojást együnk?

Örök vita ez, és az álláspontok mindig változnak, főleg a tojás koleszterinszint növelő hatása miatt. Számos kutatás igazolta a tojás egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait, így ma már jóval megengedőbbek a tojás fogyasztásának tekintetében. Akinek magas a koleszterinszintje, az természetesen bánjon óvatosan a fogyasztásával, a napi ajánlásokat tekintve ugyanis már egy nagyobb tojás fedezi a 74%-át a napi ajánlott koleszterinmennyiségnek. A jelenlegi irányelvek szerint heti 2-6 darab tojás fogyasztása az ajánlott, de ez is, mint minden, teljesen egyénfüggő.

Most, hogy eligazodtunk a tojások világában, kinek jött meg a kedve egy jó rántottához?