Hazánkban a teljes tojásfogyasztás évente közel 2,5 milliárd darab, ami fejenként körülbelül 234 tojást jelent. Ez a szám különösen húsvét környékén nő meg jelentősen, azonban az év minden napján szívesen fogyasztjuk a tojást.

A tojás ősidők óta az egyik legalapvetőbb és legértékesebb táplálékunk, amely 40-féle fehérjét és 18-féle aminosavat tartalmaz. Ezen kívül pedig a tojás tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Azonban a héját általában egyszerűen csak ki szoktuk dobni. Pedig, ha tudnánk, mennyi mindenre jó, egészen biztosan nem bánnánk így vele.

Erre használhatod a tojás héját

A tojáshéj rendkívül sokoldalúan felhasználható, azonban ügyeljünk rá, hogy házitojás vagy biotojás héját használjuk fel akkor, amikor fogyasztásra vagy kozmetikai célokra használjuk fel azt.

1. A tojáshéj, miután kiszáradt, nagyon könnyen porrá őrölhető, kávédarálóban. Ebből egy mokkáskanálnyit fogyasszunk joghurtban, így kiválóan pótolhatjuk a szervezetünk számára a kalciumot. Nem csak a magunk, de kutyáink, macskáink, és a kerti madarak számára is. Keverjük bele néha az eledelükbe vagy a madáretetőbe szórjuk, a magok közé.

2. Arcpakolást is tudunk készíteni, tojásfehérjéből és tojáshéjporból. Keverjük össze a két hozzávalót, ezután körkörös mozdulatokkal vigyük fel a megtisztított arcunkra, nyakunkra és dekoltázsunkra, majd miután megszáradt, öblítsük le meleg vízzel.

3. A háztartásban is használhatjuk, tisztítószerként. Kiváló például edények tisztítására, akár önmagában, akár szódabikarbónával keverve. Hatékony és természetes súrolószer konyhai, fürdőszobai és kerti használatra is.


4. Még a mosogató lefolyóját is kitűnően megtisztítja a zsíros szennyeződésektől, ha néha öntünk bele egy kevés őrölt tojáshéjat.

5. A kertben is használhatjuk. A tojás héja kalcium-karbonátból áll, amely kiváló ásványi anyagot biztosít a növényeknek. A széttört tojáshéjat szórjuk a földre, majd gereblyézzük bele a talajba, így azt a növényeink kiválóan fogják tudni hasznosítani.

tojás tojáshéj

A cserepes és a kerti növények is hálásak lesznek a tojáshéjból készült porért. Fotó: Shutterstock

Mind a veteményesben, mind a cserépben nevelt növények nagyon hálásak lesznek érte. A cserepes virágok esetében szórjuk alájuk a durvára tört tojáshéjat, amely segíti a vízelvezetést és értékes tápanyagokkal látja el a növényt. A kertben remek kalciumpótlást jelent a növényeknek. Szórjunk a palánta szárához egy adag tojáshéjport, vagy még ültetés előtt tegyük az ültetőgödör aljába. Különösen hálásak lesznek érte a paradicsompalánták.

6. A palántázásnál is fel tudjuk használni a tojáshéjat, hiszen vethetünk bele magokat. Ehhez fontos, hogy sterilizáljuk, mielőtt beleültetjük a magot. Ehhez nem kell mást tenni, mint vagy vízben felforralni, vagy 30 percre 200 fokra felhevített sütőbe tenni a héjakat. Mindenképp szúrjunk lyukat a héj aljába, hogy a felesleges víz el tudjon távozni. Semmi más dolgunk nincs már, mint egyszerűen tegyünk bele virágföldet és már vethetünk is a tojáshéjba.

7. A csigák elleni harcban is jó eszköz lehet, ha durvára tört tojáshéjat szórunk a veteményesbe, mert a csigák így a kertünk közelébe sem mennek.

8. A tojástartót se dobjuk ki, hiszen kis darabokra vágva kitűnően komposztálható, de a tojáshéjhoz hasonlóan kiválóan használhatjuk palántázóként is. Miután elvetettük bele a magot, a tojástartóval együtt el lehet később ültetni a palántát, így el tudjuk kerülni, hogy a palántázóedényből történő kiemeléskor megsérüljön a növény gyökere.

9. Az ízületi fájdalmak esetén is megoldás lehet a tojáshéj. Zúzzuk össze, tegyük egy befőttes üvegbe és öntsünk rá almaecetet. Ezután hagyjuk állni két napig, egészen addig, míg a tojáshéj fel nem oldódik. A kapott oldattal dörzsöljük be a fájó részeket. A tojáshéj gazdag tápanyagokban, mint amilyen például a glükozamin, a hialuronsav, vagy éppen a kollagén, és ezek elősegítik az ízületek regenerálódását. A keverék pedig hónapokig tárolható.

10. De még a körömágyunk is hálás lesz a tojáshéjért. A körömágynál lévő bőrréteg vékony és sérülékeny, ráadásul nagyon gyakran kiszárad. Törjünk le néhány darabot a tojáshéjból és belső felével lefele tegyük a problémás területre. A tojáshéj többek között hialuronsavat is tartalmaz, így segítségével a körömágy bőre újra puha és hidratált lesz.

11. Sokan még a kávénál is felhasználják a tojáshéjat. Ha túl savasnak érezzük a kávét, adjunk a kávéhoz egy teáskanál zúzott tojáshéjat, mielőtt lefőzzük. Mivel a tojáshéj lúgos és kalciumos, képes semlegesíteni a kávé savtartalmát, így az eredmény egy könnyebb, selymesebb ízű kávé lesz, amely a gyomrunkat is kímélni fogja.

12. Ha nehezen hozzáférhető helyeket szeretnénk kitakarítani, a tojáshéj ebben is kiváló. A szabálytalan alakú vázák, termoszok vagy egyéb tárgyak esetében áztassuk be a tárgyakat vizes, szappanos, tojáshéjas keverékbe.

Nem csak a tojás héja értékes

A tojásnak nem csupán a héja értékes számunkra. Habár kicsi a kalóriaértéke, fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszer. A tőkelhalmáj után a tojás a második legnagyobb természetes D-vitamin forrás az élelmiszerek között. Ezen kívül A-, E-és B-vitaminokat, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket, káliumot, foszfort és nátriumot is bőségesen tartalmaz.

Habár korábban megoszlottak a vélemények, és volt, aki nem igazán támogatta a tojás fogyasztását a koleszterinszint megemelő hatása miatt, azonban a legújabb kutatások szerint a tojás a jó koleszterinszintet növeli.

tojás

A tojáshéj sok mindenre felhasználható, de ha fogyasztásra, vagy kozmetikai célra szeretnénk használni, érdemes bio- vagy házitojás héját alkalmazni. Fotó: Shutterstock

A tojás kevés telített zsírt tartalmaz, ellenben igen sok benne az omega-3 zsírsav, így fogyasztása véd minket a szívbetegségekkel szemben, de nagyon fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is. Sikerrel harcolhatunk vele az Alzheimer-kórral szemben is, a benne lévő fehérjék pedig elengedhetetlenek a sejtek növekedéséhez és megfelelő működéséhez.

A tojás fehérjéje ráadásul teljes egészében hasznosul a szervezet számára. Egy tojás elfogyasztása biztosítja napi fehérjeszükségletünk 20%-át. Egy átlagos tyúktojás 50-65 gramm, melynek 10%-a héj, 60%-a fehérje és 30%-a sárgája. A tojás egyetlen petesejtből és az azt körülvevő tartalék tápanyagokból és védőrétegekből áll. A petesejt, illetve megtermékenyülés után a zigóta, a tojás „sárgája". Ezt veszi körül a fehérje, amely tápanyag raktárként működik.

A napi ajánlásokat tekintve, egy nagyobb tojás fedezi a 74%-át a napi ajánlott koleszterinmennyiségnek, ezért heti 2-6 darab tojás fogyasztása az ajánlott, de ez is, mint minden, teljesen egyénfüggő.

A tojásnak tehát a belseje és a héja is nagyon hasznos, bánjunk hát velük eszerint, ha pedig tehetjük, legyen saját baromfiudvarunk!