A ribizli a kert ékessége. Akár egyedülálló bokorként, akár sövényként, vagy akár törzses faként is kerted dísze lehet, ráadásul a gyümölcse elképesztően finom, és egészséges.

Akár többféle színben is választhatod, hiszen a piros igazán édes, míg a sárga finoman savanyú, a feketéből viszont remek szörpöt, vagy bort lehet készíteni. Úgyhogy semmi nem szól ellene, de annál több szól mellette, hogy miért legyen ribizli a kertedben. Jól fogsz járni vele!

Ismerd meg a ribizlit

A kerti, termesztett ribiszke, vagy ribizli, kedvelt gyümölcs. Nevezik vadegresnek is. A hegyes tájakon olykor vadon is megterem, de manapság leggyakrabban kerti bokorként találkozhatunk vele. Magyarországon a XVII. századtól vált kedveltté, manapság a Duna-kanyarban és környékén, valamint a Nyugat-Dunántúlon termesztik a legnagyobb mennyiségben.

A cserje 1-1,5 méter magasra képes megnőni, tüskétlen vesszőin 3-5 karéjú levelek, azok fonákján pedig olajmirigyek vannak. Az egy évnél idősebb ágakon fürtökben jelennek meg fehér virágai. A fürtöket egyben érdemes leszedni, és a fogyasztáskor egy villa segítségével tudunk legegyszerűbben és leggyorsabban hozzájutni a finom gyümölcshöz, amely segít lehúzni a kis bogyókat a szárról.

Legismertebb hazai fajtái a gyöngyösi és nagymarosi Fay-féle bőtermő, és a sárgásfehér bogyójú Blanka.


Így termeszd a ribizlit

A ribizli vízigényes növény. A bőséges vízellátásról ráadásul egészen a szüretig gondoskodnunk kell, különben a nagy hőség hatására könnyen elveszítheti a lombját, és kiszáradhat. Gyökérzete sekélyen helyezkedik el a talajban. A középkötött, jó vízgazdálkodású, szerves anyagban gazdag, gyengén savanyú talajt kedveli.

ribizli bogyók közlei

A ribizli nagyon finom és egészséges gyümölcs. Fotó: Shutterstock

Ráadásul, ha sövényként ültetjük, azzal a kertünk is gazdagodik, hiszen azon túl, hogy beárnyékolja a talajt, még a szél hatását is képes csökkenteni. Így, ha megfelelő módon gondozzuk, akár 1-2 m magas falat is létre tudunk hozni belőle, így remek térelválasztó lehet, és az avatatlan szemeknek sem enged betekintést a kertünkbe.

A ribizli ültetése a tavasz elején esedékes. Ha sövényt szeretnénk, akkor egy hosszanti ültetőárokba telepítsük a töveket, körülbelül egy méteres tőtávolságra. Fontos, hogy telepítés előtt gondoskodjunk róla, hogy megfelelő, tápanyagokban gazdag legyen a termőföld a ribizli számára. Ehhez forgassunk érett trágyát a talajba, majd erre tegyünk egy réteg földet, hogy a ribizli gyökerei ne érintkezzenek közvetlenül a trágyával. Minden tőnek készítsünk 70x70x70 cm-es ültetőgödröt. A ribizli április végétől virágzik, és a nyár elején már szüretelhetjük is.

A ribizli metszése

A ribizli gondozása során a legnagyobb figyelmet a metszésre kell fordítanunk. Ám, ha ezt időben és szakszerűen végezzük, a növény megőrzi a kívánt formáját, több virágot hoz és bőséges termést szüretelhetünk róla. Ahhoz, hogy a ribizli jól érezze magát a kertünkben, és rengeteg finom gyümölcsöt hozzon, fontos, hogy megfelelően megmetsszük. A sűrűn fejlődő, fiatal vesszőket folyamatosan ritkítani kell, az idősebb ribizli esetében pedig ki kell metszeni a 4-5 éves vázágakat, hogy meg tudjon újulni a növény.

A piros ribizli esetében gyakrabban kell ifjítani a vesszőket, mert hajlamosabb az öregedésre, mint a fekete ribizli. A telepítés után a dugványokat vágjuk vissza 10-20 cm-re, hogy serkentsük a tőhajtások előtörését és elősegítsük a bokrosodást.

A piros és fehér ribizli termőgallyon terem, és a 2-3 éves termőgallyak, vagyis a hajtások teremnek a legszebben. Ezeket tehát érdemes meghagyni a metszésnél, amennyiben egészségesek. Következő évben tavasszal enyhén metsszük vissza a meghagyott vesszőket, majd a harmadik év tavaszán ritkítsuk a töveket 4-5 hajtásra. Lombhullás után a talajszintig vágjuk vissza a vesszőket, azonban később arra figyeljünk hogy ne legyen túl sűrű a növény, és ezért távolítsuk el az idős, letermett vesszőket.

Azáltal, hogy eltávolítjuk a régi és beteg ágakat, a növény az összes energiáját a terméshozatalra tudja összpontosítani. Szintén többletenergiát kap a növény ahhoz is, hogy egészséges gyökérzetet növesszen magának. A betegségeket is könnyebb megelőzni, hiszen könnyen észrevehetjük a növény beteg részeit és gyorsan el is tudjuk távolítani azokat.

Miután a ribizli négy éves lett, el kell távolítani a három évesnél idősebb vesszőket. Minden metszés során el kell távolítani a beteg és elszáradt vesszőket, és ritkítani is kell, hiszen különben nem kap elegendő fényt a bokor belseje, így ott nem lesz annyi termés, mint azokon az ágakon, amelyek kellő napfényt kaphattak.

A ribizlibokor alakító metszése során a cél az, hogy a bokor szellős és fényáteresztő legyen, és szép formát biztosítsunk számára. Ültetéskor a vesszőket 4-6 rügyre vágjuk vissza, így a növény újabb rügyeket fog tudni hozni.

Ezért együnk ribizlit

A ribizli nagyon finom gyümölcs, így mindenképpen érdemes tartani belőle a kertünkben. De azon túl, hogy kitűnő gyümölcsként, remek süteményekben, dzsemek és szörpök alapanyagaként, még egészséges is.

1. Nem hizlal

A ribizli energia- és cukortartalma igen alacsony, így nem kell attól tartani, hogy el fogunk hízni tőle. Savanykás íze miatt a nagy nyári melegben ráadásul kiváló szomjoltó is.

ribizli

A ribizli könnyen termeszthető a kertben. Fotó: Shutterstock

2. Rostokban gazdag

A ribizli magas pektintartalma miatt segítségünkre lehet a különböző emésztési problémák esetében is.

3. Valódi vitaminbomba

Magas C-vitamin-tartalma mellett található benne B1-, B2-, B6-, valamint E-vitamin is. Emiatt kiváló hatással van bőrünkre és immunrendszerünkre egyaránt.

4. Segít megelőzni a rákos megbetegedéseket

A ribizli dúskál antioxidánsokban, így segít megelőzni a különféle daganatos megbetegedéseket.

5. Kiváló méregtelenítő és vízhajtó

Ha sok ribizlit fogyasztunk, azzal megkönnyítjük szervezetünk számára a méregtelenítést, és a szervezetünkben fellépő vizesedést is képes megszüntetni.

6. A bőrnek is kiváló

A ribizli zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, így a bőr által könnyen felvehetők és leadhatók. Ezért a ribizliolaj kitűnő a száraz bőr ápolására is.

A ribizli tehát szép látványt, és rengeteg finom gyümölcsöt nyújthat neked, ha teret engedsz neki a kertedben.