Az orchidea nagyon sok otthonban kap helyet. Ez nem véletlen, hiszen az orchidea igazán gyönyörű és amellett nagyon elegáns virág is. Gyakran adjuk ajándékba, és sok csokorban is helyet kap. Azonban gyakran találkozunk vele, hogy sárgul a levele, vagy az orchidea nem akar újra virágozni. Eláruljuk, mire kell odafigyelned, hogy az orchideád még hosszú évek múlva is teljes szépségében pompázzon.

Ismerd meg az orchideát

Az orchideának közel harmincezer faja létezik. Leggyakrabban a lepkeorchideákkal találkozhatunk az üzletek kínálatában. Ezek a gyönyörű növények a természetben fákon élnek, epifita, nem parazita növények. Ez azt jelenti, hogy nem vesznek el táplálékot a fáktól, de csak rájuk telepedve képesek életben maradni, így a fákat támasztó növényként használják.

orchidea

Az orchidea igazán kedvelt növény, hiszen csodásan szép virágai vannak. Fotó: Shutterstock

Mivel a táplálékot nem a földből veszik fel, léggyökereket növesztenek. Ezeket nem szabad eltávolítani és az orchideát soha nem szabad virágföldbe ültetni, mert megfullad. Éppen ezért hasznos, ha átlátszó cserépben tartjuk, hiszen így a gyökerek is képesek a fotoszintézisre.

Így neveld az orchideád

Az ablakpárkány ideális hely számukra, azonban nagyon fontos, hogy soha ne tegyük ki őket tűző napsütésnek, mert azt nem kedvelik. 10-15 Celsius-fok közötti hőmérsékleten az orchidea növekedése leáll.  A lepkeorchidea hőmérséklet igénye télen 18-23 fok, nyáron 18-27 fok. Télen arra is ügyeljünk, hogy a növény ne érjen hozzá az ablaküveghez.

Az orchideát kétféle talajban árulják, mohában és fakéregben. Mindkettő különböző gondozást igényel. A moha sokkal ritkábban szárad ki, a fakéreg rövidebb ideig tartja meg a vizet, viszont így sokkal kevesebb az esély a túlöntözésre. Mindig a talaj kiszáradása előtt egy nappal öntözzük csak meg az orchideát, így elkerülhetjük, hogy kiszáradjon, vagy hogy túlöntözzük.


Némelyik orchideán találhatunk úgynevezett "keikit". Ez egy aprócska sarjnövény, amely akár 6-8 cm-es gyökeret is képes hozni. Ekkor kell leválasztani a növényről és elültetni. Ültetés után két hétig nem szabad locsolni, csak spriccelni.

Ha azt szeretnénk, hogy sokáig virágozzon, akkor ügyeljünk rá, hogy megfelelő mennyiségű fényhez jusson, de ne tegyük ki tűző napfénynek. Az is fontos a virágzáshoz, hogy megfelelő hőmérsékletet biztosítsunk számára. A virágzás előtt 2-3 héten keresztül az éjszakai és a nappali hőmérséklet között legalább 5-8 Celsius-fok különbség legyen.

A megfelelő méretű cserép is fontos, és az öntözésre is oda kell figyelni. Ha a gyökereinek színe zöld, akkor ne öntözzük. Ha szürkés, itt az ideje az öntözésnek. De úgy is megnézhetjük, hogy megemeljük a cserepével együtt, és ha nagyon könnyű, akkor meg kell locsolni. A legjobb, ha heti egyszer vízbe merítjük, majd lecsepegtetve visszatesszük a helyére. Azonban pangó víz ne álljon a cserépben.

Mivel szereti a párás környezetet, időnként spriccelhetjük vízzel. Azonban arra ügyeljünk, hogy ne nyissuk rá az ajtót, nehogy huzatot kapjon. A virágzási időszakban 3 hetente, télen 2 havonta öntözzük meg tápoldattal.

orchidea

Ha megadod számára, amire szüksége van, sokszor fog virágozni az orchidea. Fotó: Shutterstock

A fokhagyma nem csak a lángoson és a pirítóson kiváló, de még az orchideának is jót tesz. Ahhoz, hogy az orchidea virágba boruljon, nincs is másra szükség, mint 1 liter vízre, 3 gerezd fokhagymára és 1 borostyánkősav tablettára.

Először is forraljuk fel a vizet, majd oldjuk fel benne a borostyánkősav tablettát. Várjuk meg, amíg kihűl. Amíg várunk, tisztítsuk meg, szeleteljük fel és zúzzuk össze a fokhagymát, majd öntsük rá a kihűlt levet. A keveréket öntsük egy üvegbe, és hagyjuk állni 24 órán át.

Másnap szűrjük le az oldatot, és öntözzük meg vele az orchideát. A legjobb, ha egy nagy tálba töltjük, és pár órára beleállítjuk az orchideát, így annyit tud felszívni belőle, amennyire szüksége van. Az eredmény pedig rengeteg virág, amellyel az orchidea meghálálja a fokhagymának, és persze nekünk is, a törődést.

Ezt tedd, ha sárgulnak az orchideád levelei

1. Tripszfertőzés is okozhatja a levelek sárgulását. A tripszek apró szívókártevők. A legjobb, ha beszerzünk egy ragacsos rovarcsapdát, így hamar ki fog derülni, ha élősködő támadta meg az orchideát. Ha valóban így történt, használjunk a kártevő elleni szert.

Fontos, hogy figyeljük az orchideát, hiszen a tripszfertőzés megelőzhető, ha időben felismerjük a jeleit. Ekkor ugyanis a leveleken tűhegynyi ezüstszínű foltok jelennek meg, és az elhalt területek deformálódnak. Ilyen esetben különítsük el a növényt, hogy ne fertőzhesse meg a többi növényünket.

2. Az is lehet, hogy már idős az orchidea, és ezért sárgulnak a levelei. Általában a legrégebbi levelek kezdenek el sárgulni.

4. Gombás fertőzések is okozhatják a levelek sárgulását. Ekkor általában foltok is megjelennek az orchidea levelein. Ekkor távolítsuk el a fertőzött levelet, majd fújjuk le a növényt gombaölő szerrel.

5. A túlságosan erős napfény is okozhatja a levelek sárgulását. Ekkor megéghetnek a levelei, így, habár szereti a fényt, olyan helyet keressünk az orchideának, ahol közvetlen napfény nem éri, különösen a déli órákban.

6. A túlságosan hideg levegőt sem kedvelik az orchidea levelei. Ha az ablakban tartjuk hozzáérhet az üveghez télen, és ez is okozhatja a levelek sárgulását. A huzat hasonlóan nem tesz jót neki. Ha kint tartjuk az orchideát, 10 Celsius-fok alatt vigyük be.

7. Ha túlöntözzük, az szintén a levelek sárgulását okozhatja.

8. A nitrogénhiány jele is lehet a sárgulás. Ekkor ültessük át az orchideát, és hagyjuk, hogy új gyökérzetet növesszen. Ha gyökerei megerősödnek, rendszeresen adjunk neki nitrogénben gazdag műtrágyát.

Szépséges orchideákat kívánunk!