Sokan el sem tudják képzelni a főzést anélkül, hogy minden hozzávalót megmosnának. Sokan pedig úgy vélik, sokszor többet ártunk a mosással, mint amennyit használunk. Különösen így van ez a nyers hús esetében.

Ezt ne tedd a nyers hússal

Szakértők szerint a nyers húst nem szabad megmosni, mert kifejezetten veszélyes lehet az egészségünkre nézve. A mosás során ugyanis a vízcseppekkel szétvisszük a kórokozókat a mosogató felületén és környékén. A húsban lévő baktériumok pedig amúgyis elpusztulnak hőkezelés hatására.

Abban azonban a szakértők is egyetértenek, hogy főzés előtt és közben érdemes gyakran kezet mosni, különösen, amikor nyers hússal dolgozunk. A húshoz használt eszközöket is mindig tisztán kell tartani és a főzés környezetét is. A húsos vágódeszkát ne használjuk olyan élelmiszerek vágására, amelyeket nyersen fogyasztunk. Így oda tudunk figyelni rá, hogy a lehető legkisebb esélyünk legyen a megbetegedésre.


Ezeket az élelmiszereket feltétlenül mosd meg

A közértekben, piacokon vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket nagyon sok kéz érinti meg, mielőtt mi megvásárolnánk. Leszedik, csomagolják, szállítják és sok vevő is megfogdossa. A legtöbb őket érintő kéz pedig sajnos közel sem tiszta. Sőt. Sajnos nagyon sok emésztési problémát, és egyéb bajt okozó betegséget kaphatunk el, amikor éppen egészségesen szeretnénk táplálkozni, és zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk.

hús

A nyers húst ne mosd meg főzés előtt. Veszélyes lehet. Fotó: Pixabay

Sajnos a legtöbb zöldség és gyümölcs, amennyiben nem mossuk meg, okozhat E. coli- és szalmonellafertőzést. A zöldségek és a gyümölcsök megmosásával azonban sok bajt tudunk megelőzni. És persze azzal is, ha minél több zöldség és gyümölcs terem meg a kertünkben. Ha a kertünkben szedjük le azokat, úgy egészen biztosan nem érintkezik számtalan, koszos kézzel, és még azt is pontosan tudjuk, hogy milyen vegyszerekkel volt, vagy éppen hogy nem volt kezelve.

A gyümölcsösökből, gazdaságokból származó baktériumok sajnos túlélik a szállítást és a tárolást. Amennyiben pedig nem mossuk át alaposan fogyasztás előtt a zöldségeket, gyümölcsöket, úgy nagyon sokféle betegséget kaphatunk el. A legtöbb friss élelmiszert a szabadban termesztik, így már azelőtt érintkezik rovarokkal, csigákkal és számtalan kártevővel, hogy szüretelésre kerülne. Ez természetesen a saját kertünkben termettekre is igaz, így azokat is mindenképp mossuk meg fogyasztás vagy felhasználás előtt.

Azon túl, hogy így számtalan betegséget tudunk megelőzni, még abban is segít a lemosás, hogy a kártevők által rákerült anyagok nem tudják megváltoztatni az étel ízét. A rájuk rakódott porra sincs szüksége a szervezetünknek, nem is beszélve a különféle gyomirtókról és növényvédő szerekről, melyek szintén rajta lehetnek a zöldségeken és gyümölcsökön.

Ha azonban tiszta vízzel vagy szódabikarbónával, esetleg ecettel lemossuk azokat, akkor nagy eséllyel óvjuk meg magunkat a betegségektől. Ezek a szerek ráadásul akár még mérgezők is lehetnek azok számára, akik óvatlanul elfogyasztják az azokkal kezelt zöldségeket és gyümölcsöket.

Az is nagyon fontos, hogy a leveles zöldségeknek nem elég csupán a felszínét leöblíteni. A különféle rovarok, például a poloskák, meztelencsigák, könnyedén be tudnak jutni a levelek vagy a szárak közé is. Még akkor is érdemes megmosni a zöldségeket, gyümölcsöket, ha meg fogjuk azokat hámozni, hiszen a késsel is be tud kerülni a fertőzés.

Habár nem gondolunk rá, a zöldfűszerek esetében is nagyon fontos a mosás. Ezekre a növényekre ugyanis számtalan bogár repül, hozzájuk érhetnek a házikedvenceink is, és nagyon sok homok is megtelepedhet rajtuk. Hasonló a helyzet az aszalványokkal és a dióval is. Gyakran ugyanis a zacskóban árusított diót és aszalványokat vegyszerekkel permetezik le, hogy hosszabb ideig eltarthatók legyenek, amelyeket érdemes lemosni róluk fogyasztás előtt. A házi aszalványokra és az otthon szedett dióra természetesen ez nem vonatkozik.

A konzervek tetejét érdemes felbontás előtt mosószeres vízzel átmosni, majd tiszta vízzel leöblíteni és szárazra törölve kinyitni, mert nagyon sok szennyeződés lehet rajtuk, ami a nyitáskor a tetőről belekerülhet a dobozba.

hús hagyma

Legyen külön vágódeszka a hús, és a zöldségek számára. Fotó: Pixabay

A konzerv kukoricát, borsót, babot érdemes átmosni főzés előtt, hiszen úgy el fogja veszíteni a doboz miatti kissé fémes ízét. A legtöbb előre csomagolt saláta esetében rá van írva, hogy azt már megmosták, de érdemes azokat is újra átmosni, így egészen biztosan nem maradhat benne semmilyen szennyeződés.

A tojást sem biztos, hogy jól tisztítjuk

Sokan úgy vélik, a tojást még azelőtt meg kell mosni fertőtlenítőszeres vízzel, mielőtt bekerülne a hűtőszekrénybe. A tudományos vélemény ezzel szemben az, hogy a vegyszerekkel eltávolítjuk a tojás héját kívül burkoló vékony védőréteget és így a héj pórusain keresztül bejuthatnak a kórokozók, a tojás pedig sokkal gyorsabban fog megromlani. Így, ha ragaszkodunk is a mosáshoz, azt csak közvetlenül a felhasználás előtt végezzük el.

Viszont a rákokat és kagylókat akkor is meg kell mosnunk, ha fagyasztva vettük meg, hiszen így elkerülhetjük a különféle fertőzéseket, és azt is, hogy héjdarabok maradjanak az ételben.

Ezeket az élelmiszereket nem kell megmosni

A hagymát teljesen felesleges megmosni, hiszen több rétegű héja tökéletesen megvédi. De ha mégis megmossuk, azzal sem ártunk neki. Viszont a fokhagyma esetében nagyon sok értékes olajat veszítünk, ha a csap alá tartjuk.

A gombát alaposan meg kell tisztítani, de csak száraz törlővel, vagy éppen csak egy pillanatra  a folyó víz alá tartva, mert különben nagyon sok vizet szív magába, szét fog esni főzés közben és a finom ízét is el fogja veszíteni.

Bár korábban a rizs főzését is hosszas válogatás és mosás előzte meg, sajnos a mosás által a keményítőt is eltávolítjuk belőle. Manapság a rizs már sok esetben előfőzött, zacskóban van, így oda már megtisztítva kerül, így nem érdemes átmosni, vagy leönteni róla a főzővizet, hiszen úgy a finom ízét is le fogjuk mosni.

Vigyázzunk magunkra és családtagjainkra!