A muskátli csodás látványt nyújt az ablakpárkányon, különösen, amikor folyamatosan hozza gyönyörű virágait. Tavasszal ezzel nincs is probléma, azonban később előfordulhat, hogy kevesebb lesz rajta a virág, és több az elszáradt levél. De vajon mi lehet a baj?

A muskátli, ha igazán jól érzi magát, akkor még a legnagyobb melegekben is ontja a virágait, így ha tudod, mire van szüksége, és azt meg is adod neki, akkor egészen biztosan sokáig varázsolja szebbé a kerted, vagy az ablakpárkányod. Éppen ezért már most érdemes felkészülni a gondozására, hiszen ha jól érzi magát, szép látványban fog részesíteni. Ismerd hát meg, mire vágyik, és add is meg neki, hiszen igazán nem kér sokat. De ügyelj rá, hogy mivel locsolod, mert az sem mindegy a számára!

Ha nincs jól a muskátlid, ez lehet az oka

1. Az egyik gyanúsított a gyapottok-bagolylepke hernyója lehet. Mivel ügyesen rejtőzködik, nehéz felfedezni. A lárvaalakból történő átalakulását követően bújik elő a talajból, majd a virágok bimbóira és a friss hajtásokra rakja le a petéit.

Ebből kelnek ki a hernyók, amelyek sajnos  buzgón belerágják magukat a növények virágbimbóiba. A kedvenc növényük pedig nem más, mint a muskátli. Először a virágok belsejét falják fel.

A piros színű muskátlit falatozó hernyók képesek vöröses színűvé válni, és mivel elég aprók, igazán nehéz őket észrevenni. Majd egy idő után, amikor már jól teleették magukat, és elérték a 2-2,5 cm-es hosszúságot, elhagyják a bimbókat, és folytatják a mérhetetlen pusztítást a friss hajtásokkal. Ezután, mint akik jól végezték a dolgukat, elbújnak a talajban, bebábozódnak, majd bagolylepkeként tűnnek fel újra. Sajnos elég szaporák, így több generáció is otthonra lelhet egy nyár alatt a muskátlijainkban.

A legegyszerűbb, ha minden öntözésnél alaposan átvizsgáljuk a muskátlit, és ha felfedezzük a hernyókat, azokat kézzel eltávolítjuk. Ehhez a legjobb időpont az alkonyat, hiszen akkor a legaktívabbak a hernyók. Érdemes az akció előtt értesíteni a családunkat és a szomszédokat, nehogy pánikba essenek, amikor meglátnak minket az éj leple alatt ólálkodni a muskátlik körül, kezünkben egy szappanos vízzel teli befőttesüveggel, amelybe hernyókat gyűjtögetünk.


Nem árt, ha résen vagyunk, és megpróbáljuk felkutatni a petéket is. Ezeket az apró, kerekded, fehér vagy szürkés színű kis tojásokból álló telepeket a virágbimbókon, a virágokon, vagy a hajtásokon találhatjuk meg. Ezzel nincs más dolgunk, mint ledörzsölni a levelekről.

muskátli virág közeli

A muskátli akkor szép, ha sok rajta a virág. Fotó: Pixabay

Nagyon fontos, hogy minden évben cseréljük le a muskátli földjét neki való virágfölddel, hogy ne tudjanak áttelelni a kártevők.

2. Lehetséges, hogy túlöntöztük a muskátlit. Csak akkor öntözzük meg a muskátlit, amikor a földjének a teteje száraznak tűnik. Az is nagyon fontos, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni a cserépből, hiszen a pangó víz hatására elsárgulnak majd lehullanak a levelei, és virágot sem fog hozni.

3. Előfordulhat, hogy kimerültek a tartalékai, így ne feledkezzünk meg róla, hogy három hetente kapjon egy kis utánpótlást. Adjunk hát neki vízben oldódó tápoldatot, azonban csakis a használati útmutató szerinti hígításban. Ha túl sokat adunk neki és túlságosan gyakran, akkor azzal megmérgezzük, úgyhogy mindenképp ügyeljünk a mértékre.

4. Mindig távolítsuk el az elszáradt leveleket és virágokat. Így minden erejével az új virágok meghozatalára tud koncentrálni.

5. Ne tartsuk hűvös, nedves helyen, mert nem viseli jól.

6. Ne öntözzük csapvízzel, mert érzékeny rá a magas klórtartalma miatt. Inkább esővízzel locsoljuk, vagy engedjük ki a csapvizet, és hagyjuk állni pár órán át, mielőtt megöntözzük vele. Ne legyen túl hideg, mert az sem tesz jót neki.

7. Az öntözés során ne jusson víz a leveleire, mert azzal utat engedünk a gombás fertőzéseknek. Éppen ezért érdemes inkább reggel locsolni, hogy hamar megszáradjon, ha esetleg mégis került rá egy kis víz.

8. A muskátli nagyon fényigényes, így, ha árnyékos helyre tesszük, nem fogja jól érezni magát. Ha nagy termetű, árnyékot adó fák tövében van, egészen biztosan nem fog sok virágot hozni. Így fontos, hogy olyan helyre tegyük, ahol megfelelő mennyiségű fényt kap.

9. Ha túl meleg van, vegyük le az ablakból, mert ott még nagyobb hőmérsékletnek van kitéve. Csak estére kerüljön vissza a helyére, amikor a forróság enyhül.

muskátli

A muskátli nem csak szép, még a szúnyogoktól is megszabadít minket. Fotó: Pixabay

10. Ha túlöntöztük, a fonákján először kis dudorok, majd idővel barna pöttyök képződnek, melyek neve vízkórság. Hogy ezt elkerüljük, ügyeljünk az egyenletes vízellátására.

Ezért szeretjük a muskátlit

A muskátli egy nemzetség, amely körülbelül 200 évelő, pozsgás és bokor alakú fajt tartalmaz. Az első ismert muskátlifaj Dél-Afrikában volt őshonos. A Pelargonium nevet Johannes Burman adta neki 1738-ban, a görög gólya szóból, mivel a növény virága hasonlít a gólya csőrére. Némelyik muskátliból parfümöt is készítenek, de édes illata ellenére leginkább férfi parfümöknél használják.

A rózsamuskátliból kipréselt olajat az arcápolás során is felhasználják, hiszen képes a faggyúmirigy szabályozására, így segít a pattanásos bőr gyógyításában. De ezen kívül még a vérkeringést is serkenti, és erősíti a bőrt, így arcmaszkokat, testápolókat és ajakbalzsamokat is szívesen készítenek összetevőiből.

Gombaölő, valamint antibakteriális hatása is van, és képes megállítani a vérzést vágások és egyéb sérülések esetén. Sőt, még a szúnyogokat is elűzi, ezért érdemes belőle minél többet tartani, különösen az ablakban.