Az otthonunk annál szebb, minél több szép szobanövény kap benne helyet. Sokan tartanak szobanövényeket a nappaliban, a hálószobában, a konyhában, de valahogy a legtöbb esetben a fürdőszoba kimarad. Pedig nincs szebb látvány egy élő dekorációnál, miközben egy fárasztó nap után forró fürdőt veszünk.

Ráadásul a szobanövények nem csupán díszei otthonunknak, de részt vesznek a levegő tisztításában is. Éppen ezért érdemes minél több helyiségben otthont adni nekik. Bár a fürdőszobába általában nem szoktunk növényeket tenni, néhányan nagyon is jól érzik magukat az ottani klímában, cserében pedig friss levegőt biztosítanak számunkra. Ráadásul még gyönyörködhetünk is bennük fürdés közben.

De arra oda kell figyelni, hogy csakis akkor tartsuk őket a fürdőszobában, ha hozzájuthatnak megfelelő mennyiségű természetes fényhez. Enélkül egészen biztosan nem fogják ott jól érezni magukat. A másik fontos szempont pedig, hogy olyan növények kerüljenek a fürdőszobába, amelyek jól viselik, sőt, kifejezetten kedvelik a párás levegőt. De természetesen az sem mindegy, hogy milyen módon tartod őket.

Akár egy kaspóban felakasztva, akár a földre helyezve, egy szép, vízálló cserépben is nagyon jól fogják érezni magukat. Ha pedig kellően széles az ablakpárkányod, ott is helyet kaphat egy kisebb növény.

1. Aloe vera

Az orvosi aloé, vagy Aloe vera szép és nagyon hasznos gyógynövény. Ráadásul, szinte kipusztíthatatlan. Na jó, azért extrém körülmények között természetesen fel fogja adni, de ha egy kicsit odafigyelsz rá, hosszú éveken át megörvendeztethet téged a jelenlétével, még a fürdődben is.

Nagyon hasznos, hiszen a légtisztító képessége segítségével megszűri a levegő formaldehid tartalmát. Mivel Észak-Afrika és Dél-Amerika sivatagos részeiről származik, nem szereti vízben áztatni magát. Így semmiképp ne tedd a kád, vagy a csap közvetlen közelébe. Akár fél évet is kibírna víz nélkül, de ezt azért inkább ne próbáld ki. Akkor locsold meg, amikor a földje már teljesen száraz. Nyáron elég akár kéthetente meglocsolnod. Télen havonta egyszer adj neki vizet.


aloe vera levél

Az aloe jól érzi magát a fürdődben. Fotó: Pixabay

Bár tápoldatozásra nincs szüksége, időnként ültesd át, hogy a talajból minden számára szükséges tápanyaghoz hozzá tudjon jutni. Ezt soha ne nyáron végezd, mindig ősszel kell átültetni. Ha kedvezni akarsz neki mindezek ellenére, akkor pozsgásoknak való tápoldatot adj neki. Azonban legyél óvatos, mert az aloe mérgező lehet, ha kutya vagy macska eszik belőle, így tartsd tőle távol házi kedvenceidet.

A szaporítása nagyon egyszerű. Meg kell keresned rajta az új hajtásokat, amelyeket onnan ismersz fel, hogy jóval világosabb a színűk. Emeld ki az egész növényt és úgy válaszd le róla óvatosan a friss hajtásokat. Az anyanövényt a leválasztások után ültesd vissza az eredeti cserepébe. A friss hajtásokat egyesével ültesd el egy körülbelül 10 cm átmérőjű, lyukas aljú cserépbe, 2 cm mélyen. A földje legyen tőzegben gazdag, amelyet homokkal lazíthatsz.  Szintén világos, de nem tűző napnak kitett helyet válassz ki számára. Locsold a kis növényt bőségesen az ültetés után.

Fontos tudnod, hogy a fiatal növények nem rendelkeznek gyógyító hatással, sőt, bizonyos esetekben akár árthatsz is velük! Ezért nagyon fontos, hogy csak akkor használd a növényből nyerhető zselét és nedveket, amikor az már elérte a négy-öt éves kort.

Az aloe tehát nem vízinövény, így semmi esetre sem szabad túlöntözni, és hagyni, hogy a pangó vízben álljon. Onnan látod, hogy nem jól öntözöd, hogy levelei elsárgulnak, és szétesnek. Ha már megtörtént a baj, gyorsan távolítsd el a beteg leveleket és hagyd kiszáradni a növény földjét. Ha viszont túl kevés vizet adsz neki, akkor szép, húsos levelei el fognak vékonyodni. És hogy mi a megoldás? Bingó! Egyszerűen csak meg kell locsolnod!

orchidea virág fehér

Az orchidea imádja a párát, de figyeljünk a fényszükségletére is. Fotó: Pixabay

2. Orchidea

Az orchidea is nagyon jól fogja magát érezni a fürdődben, amennyiben jut számára ott természetes fény. Leggyakrabban a lepkeorchideákkal találkozhatunk az üzletek kínálatában. A lepkeorchideák a természetben fákon élnek, epifita, nem parazita növények. Ez azt jelenti, hogy nem vesznek el táplálékot a fáktól, de csak rájuk telepedve képesek életben maradni, így a fákat támasztó növényként használják.

Mivel az orchideák a táplálékot nem a földből veszik fel, léggyökereket növesztenek. Ezeket nem szabad eltávolítani és az orchideát soha nem szabad virágföldbe ültetni, mert megfullad. Az átlátszó cserép azért hasznos, mert azon keresztül a gyökerek is képesek a fotoszintézisre. Természetes körülmények között az orchideákat csak a fák lombjain át, a levelek által megszűrt fény éri. Éppen ezért, bár az ablakpárkány ideális hely számukra, fontos, hogy soha ne tegyük ki őket tűző napsütésnek, mert azt nem kedvelik.

3. Páfrányok

A páfrányok szintén jól fogják érezni magukat a fürdőszobádban. A szobapáfrány a trópusi vidékek gyakori növénye. Találkozhatunk gyorsabban és lassabban növekedő fajtákkal, melyek levelei lehetnek hullámosak, ráncoltak, vagy többszörösen szárnyaltak. Olyanok is akadnak közöttük, amelyek hosszú indákat növesztenek.

A szobapáfrány nemcsak azért kedvelt, mert nagyon szép, és könnyű gondozni, hanem azért is, mert nagy mértékben tisztítja és méregteleníti a levegőt. A szén-dioxidon kívül, más, káros anyagokat is képes kiszűrni a levegőből, így igazán hasznos a társaság az otthonodban.

Kedveli a világos vagy félárnyékos helyeket, és a meleg és nyirkos környezetet, így tökéletes számára a fürdőszobád. Azért is ideális választás, mert szüksége van rá, hogy egész évben magas páratartalmat biztosítsunk a számára.

Márciustól augusztusig tart a fő növekedési időszaka, amely alatt bőségesen kell öntözni. Kéthetente tápoldatra is szüksége van. Októbertől azonban már pihenő időszakát éli, így jóval kevesebbet kell öntözni. Azonban arra nagyon ügyelj, hogy soha ne száradjon ki a földje.

A páfrányok szeretik a párás, nyirkos környezetet, nincs ez másképp a szobapáfrány esetében sem. Ehhez elégséges, ha nagyon gyakran lepermetezed vízzel a leveleit. A fürdőszoba klímája éppen ezért kiváló a számára.

Évente érdemes átültetned, amelyre a tavasz a legideálisabb időszak. Szaporítása ritkábban spórákról, de leginkább indák útján történik, melyre a nyár az ideális időpont. Szerencsére nem szokták betegségek megtámadni, azonban a pajzstetvek és a takácsatkák is kedvelik. Viszont ők leginkább a száraz levegőjű helyiségekben tartózkodnak szívesen, így a fürdőszoba ebből a szempontból is jó lakóhely a páfrányod számára.