A florárium, vagy a palackkert igazán különleges dísze lehet az otthonodnak. Tulajdonképpen mini üvegházakról beszélünk, amelyekben akár párát kedvelő növények, akár pozsgások, kaktuszok is helyet kaphatnak. Ráadásul, ha betartasz néhány szabályt, hosszú ideig gyönyörködhetsz bennük. Engedd hát ki a szellemet a palackból, hogy átadhassa a helyét a csodás növényeidnek!

Mi is az a florárium?

A florárium nem más, mint egy szép üvegedény,amelyben növénytársulások élnek. Lehet ez egy szűk szájú palack is, amelynek száján át a pára nem tud kiszökni, így egy sajátos mikroklímában élnek a benne lévő növények. Ezt nevezzük palackkertnek.

Egy jól megépített floráriumban zárt ökoszisztéma alakul ki, melynek körforgásába csak nagyon ritkán kell beavatkoznunk, így akár hetekig, hónapokig sem kell vele foglalkoznunk, viszont szemet gyönyörködtető látványa egészen biztosan magával ragad majd bennünket.

florárium építés

Készíts magadnak saját floráriumot. Fotó: 123rf.com

Így gondozd a floráriumodat

Miután megvásároltad a floráriumot vagy a palackkertet, és kiválasztottad, hogy milyen helyre kerüljön az otthonodban, nyisd ki az üveget, hogy a növények hozzá tudjanak szokni a hőmérséklethez és megszokják a fényviszonyokat is. Fontos, hogy ne változtasd a helyét, hiszen életbevágó számára az állandó hőmérséklet, és fényviszony. Az első időszakban nem kell locsolni, így csak akkor öntözd, amikor száraz a földje.

Nagyon fontos, hogy soha ne tartsd a csap alá, és ne locsold kannából sem. A legjobb, ha kis fecskendőt használsz az öntözéshez, ugyanis egy floráriumnál cseppekben mérik a szükséges vízmennyiséget. Ez azért is praktikus, mert a vízkő könnyedén nyomot hagy a florárium üvegedényének falán, így ügyelni kell rá, hogy minél kevesebb jusson belőle az üvegre. Érdemes esővízzel öntözni. Párásításra sincs szükség, hiszen ez magától létrejön az edényben. Aranyszabály, hogy ha párás az üveg, egészen biztosan nincs szükség öntözésre. Az, hogy mennyi ideig bírja ki öntözés nélkül, nagyban függ a szoba hőmérsékletétől, a fényviszonyoktól, attól, hogy mennyi növény él a floráriumban, és hogy mekkora a tetején a nyílás.

Többféle floráriumból is választhatunk. Fotó: 123rf.com

Az is nagyon lényeges, hogy ne tedd olyan helyre, ahol egész nap tűző napfényben van, hiszen az üveg nagyon gyorsan túl képes melegedni, és így sajnos a benne lévő növények hamar elpusztulnak. Szereti a fényt, de a közvetlen napfény nem tesz jót neki. Akár LED izzóval is meg lehet világítani, azt is kedvelni fogja. A túl sok fény hatására gyors növekedésnek fognak indulni a növények, ilyenkor érdemes kissé visszavenni a világításból.

Minél nagyobb egy florárium, annál nagyobb az esély rá, hogy le lehet zárni a tetejét. Azonban nagyon fontos, hogy ezt akkor tedd meg, amikor a bent lévő víz és a fény mennyisége, valamint a hőmérséklet tökéletes egyensúlyban van. Ha a lezárást követően az üveg párásodik, akkor nyisd ki, és pár napig ne zárd vissza. A tökéletes látvány, ha az üvegben nincs pára, viszont a föld enyhén nedves. Ekkor nyugodtan zárva tarthatod, de folyamatosan figyeld, nehogy kiszáradjon.

Ha nem zárod le, akkor a szobádat is párásítani fogja. Azonban lényeges megelőzni, hogy túl sok por kerüljön bele, így érdemes ilyenkor egyrétegű, vékony papírzsebkendőt tenni az üveg nyílására, amely nem gátolja meg a szellőzést, viszont megóvja a növényeket a különféle szennyeződésektől.

A szűk nyakú floráriumokba sok párát igénylő, trópusi növényeket ültethetsz. Úgy érdemes kiválasztani a növényeket, hogy azok ne legyenek túl gyors növekedésűek, és ne legyenek túlzsúfolva az edényben. Ha a növények mégis benövik az üveget, akkor vissza kell őket metszeni.

A floráriumban lévő növényeket elég félévente tápoldatozni. Ha penész jelenne meg az edényben, akkor csepegtess rá gombaölő folyadékot, melyet a kertészetekben szerezhetsz be.

Így építs saját floráriumot

Szükséged lesz egy üvegedényre, amely lehet akár egy régi akvárium, vagy egy palack is. Ügyelj rá, hogy csak olyan növényeket helyezz el egy floráriumban, amelyeknek azonosak az igényei, vagyis a víz-, a fény- és a hőmérséklet tekintetében is hasonlóak az elvárásaik. Az aljára kerüljön egy réteg durva kavics, legalább 2,5 cm vastagon, amelyik megszabadítja a növényeket a felesleges vízmennyiségtől. Ezt fedd be mohával. Tehetsz rá vékony rétegben összezúzott szenet is, amely megszűri a vizet, majd erre kerüljön a talaj.

A talaj leginkább sterilizált virágföld legyen, körülbelül 10 cm magasságban. Dekorálhatod is a floráriumot, ha fokozni szeretnéd a látványt, így akár szép kövekkel, akár kis épületekkel is díszítheted.

Amikor készen van a florárium, ültesd bele a kiválasztott növényeket. Ültetés előtt tisztítsd meg a növényeket a korábbi földmaradványoktól. Fontos, hogy ne ültesd túl közel egymáshoz a növényeket, és a növekedésük esetén is legyen kellő hely a számukra. Időnként szellőztetésre is szükség lesz, ha zárt floráriumban gondolkodsz.

A floráriumban egészen biztosan jól fog mutatni, és jól fogja érezni magát például az indás ínfű, a párnafű, a törpe anyósnyelv, a kúszó fikusz, a madársóska, vagy a tigris aloé. A kaktuszok és a pozsgások nem kedvelik a párás körülményeket, így ők nyitott floráriumokban érzik csak jól magukat.