A kardvirág, vagy más néven a Gladiolus, igazán kedvelt virág, mely nélkül hosszú évtizedeken keresztül lehetetlen volt elképzelni az ajándékba vitt virágcsokrokat. Míg korábban kevés olyan kertet lehetett találni, ahol ne virított volna, valahogy a virágboltokból és a kertekből is kezd eltűnni. Pedig csodálatos színeivel beragyogja az egész kertet, ráadásul még az őszi időszakban is számíthatunk szépségére.

Éppen ezért fontos megismerni a kardvirágot, megtudni, milyen igényei vannak, és helyet adni neki a kertben, hiszen nem véletlenül volt olyan népszerű korábban. A szépsége töretlen, és az igényei sem magasak, így a legtöbb időnk vele kapcsolatban arra fog elmenni, hogy gyönyörködünk a virágaiban.

Ismerd meg a kardvirágot

A kardvirág a nősziromfélék családjába tartozó nemzetség, mely nevét a római gladius kardról kapta. A kardvirág név mellett nevezik még mezei dárdácskának, fegyverliliomnak, illetve legényvirágnak is.

A nemzetségbe hozzávetőlegesen 250 faj tartozik, melyek Európában, Ázsiában és még Afrikában is nyílnak. A kardvirág kerek, részarányos gumókból nő, szára általában nem ágazik el, és 1-9 keskeny, kard alakú, vesszőhüvelybe zárt, hosszant barázdált levelet növeszt. Virágzata nagy és illatos, és akadnak közöttük telt virágú és fodros szirmú hibridek is. Mivel a kardvirág nem télálló, így a hagymáit az első fagyok előtt ki kell ásni és fagymentes helyre kell vinni.

kardvirág hagymáinak felszedése

A kardvirág hagymáit nem szabad a földben hagyni télre. Fotó: Shutterstock

Tavasszal jön el az ültetés ideje, amikor már elmúlnak a fagyok.  Áprilisban 10 cm mélyre ültethetők a hagymák, melyek ugyan bármilyen talajban megélnek, de a legjobban a kissé homokos talajt kedvelik. Ami azonban igazán fontos számukra, az a napsütés. Anélkül nem tudnak létezni, és virágozni sem. Egyes fajok magassága akár az egy métert is elérheti.

A szaporítása hagymával történik. Az elültetett hagymák fiatal hagymakezdeményeket fognak fejleszteni, és ezek fejlődnek később hagymákká. A hagymákat egymástól legalább 15 cm-es távolságra, 15 cm-es mélységbe kell ültetni. Ne ültessük kétszer ugyanoda, hanem mindig a kert egy másik részét nézzük ki számára.


A kártevőkre nem kimondottan érzékeny, de a meztelen csigák, a levéltetvek és a takácsatkák is meg szokták támadni. A hagymákat célszerű gombaölővel kezelni, mivel hajlamosak a gombabetegségekre.

Megváltozhat a kardvirág színe?

Gyakori téma a kardvirág kedvelők között, hogy annak színe képes megváltozni. Azonban a legtöbb esetben csupán arról van szó, hogy a hagymák tárolása során nem jól jelöltük meg a színeket, ezért összekeverednek. Azonban az is elő tud fordulni, hogy vírusfertőzés hatására változik meg a kardvirág színe.

A kardvirág esetében a bab sárga mozaik vírus és az uborka mozaik vírus okozhatja, hogy a virág színe megváltozik, cirmossá válik. A keresztbeporzás is előidézheti a színváltozást, hiszen az egymás közelébe ültetett különböző fajták képesek megváltoztatni egymás színét.

Így tároljuk télen a kardvirág hagymáit

A kardvirág hagymáit akkor érdemes felszedni, amikor már elhervadtak az utolsó őszi virágok is, és a növény lombja is elhervadt, elszáradt. Minél később szedjük fel a gumókat, annál nagyobb eséllyel lesznek azok fertőzöttek, így érdemes a kisebb gumókat is akkor felszedni, amikor még egészen biztosan egészségesek.

kardvirág

A kardvirág még ősszel is virágba borítja a kertet. Fotó: Shutterstock

Fontos, hogy száraz időjárás esetén kerüljön sor a műveletre, hiszen így a hagymák is kisebb eséllyel rothadnak meg. A hagymákat egy ásóvilla vagy egy lapát segítségével óvatosan szedjük ki a földből, majd vágjuk vissza a szárat 1-2 cm hosszúságúra. Szedjük szét a kicsi fiókgumókat és takarítsuk meg azokat a rájuk tapadt földtől.

Ezután terítsük ki a szabad levegőn és hagyjuk megszáradni őket. Csak az egészséges, kemény hagymákat tegyük el, különben a többi is megfertőződhet. Fontos, hogy egymástól távol tároljuk, különben elrothadnak. A tárolásra a legjobb, ha megtöltünk homokkal egy ládát, és abba helyezzük bele a kardvirág hagymáit. Fontos, hogy a helyiség legyen száraz, fagymentes, de kellően sötét és levegős. Reméljük meghoztuk a kedved hozzá, hogy kardvirágok színezzék be a kerted!