Habár sokszor bosszantó a verebek zajos jelenléte, és valószínűleg sokakat ért már kellemetlen meglepetés, amikor nem kívánt foltot hagytak a kabátján, miközben elrepültek a feje felett, a veréb alapvetően mégis nagyon hasznos madár. Habár szinte naponta látjuk, mégsem tudunk róla túl sok mindent. Ha jobban ismernénk, egészen biztosan jobb véleményünk lenne róla.

Sajnos manapság már egyre kevesebb van a verébből is, de érdemes vigyázni rájuk, és odavonzani őket és a többi madarat is a kertünkbe, mert sok feladatot ellátnak helyettünk, a növényeink védelmében.

Ezért hasznos a veréb a kertben

A mezei veréb leginkább az agrárterületekhez kötődő madárfaj. Legszívesebben apróbb rovarokat és gyommagvakat fogyaszt, viszont nagyon hasznos, mivel a fiókáit kizárólag sáskákkal, szöcskékkel, hernyókkal és bogarakkal táplálja. Az intenzív, ipari jellegű gazdálkodás és a fokozott vegyszerhasználat sajnos a verebeket sem kímélte.

veréb ágon

A verebek nagyon hasznosak, ne zavarjuk el őket. Fotó: Pixabay

A veréb hasznos madár, ezért is kellene jobban vigyáznunk rá. A verebek nagyon sok hulladékot fel tudnak takarítani, és a kertünket is megtisztítják a levéltetűtől, a különféle bogaraktól, atkáktól, hernyóktól. Sajnos, mivel sokan panaszkodtak, hogy a verebek elzavarják a többi madarat a kihelyezett madáreleségtől, elkezdték üldözni a verebeket, sőt, irtották is őket, így Európa sok részén a verebek ma már ritkának számítanak.

A mezei veréb állománya az utóbbi 3-4 évtizedben drasztikusan csökkent, a britek esetében az eredeti létszám 3%-ára. Magyarországon ma még több mint kétmillió pár veréb él, de nem árt odafigyelni rájuk, nehogy késő legyen.

Ha azt látjuk, hogy a madáretető körül harcok dúlnak, és a cinegék, feladva a küzdelmet a verebekkel szemben, elrepülnek, annak nem a vereség az oka. Minden madár máshogy táplálkozik, és míg a verebek szeretnek kényelmesen elhelyezkedni a kitett magok közepén, és ott szemezgetni, addig a cinegék inkább kikapnak egy-két nagyobb napraforgómagot, és félrevonulnak vele a bokrokhoz, hogy ott nyugalomban, senki által nem zavarva tudják azokat elfogyasztani.

A mezei veréb védelméért minden kerttulajdonos, földtulajdonos és gazdálkodó sokat tehet. Ha nem zavarjuk el őket, ha nem vágjuk ki az öreg fákat, ha madáretetőket és itatókat helyezünk ki, azzal mind elősegítjük, hogy nehogy a kihalás szélére kerülhessenek hazánkban is ezek a hasznos madarak. A veréb hasznosságát és fontos szerepét pedig mi más is bizonyíthatná jobban, minthogy a Magyar Madártani Egyesület a mezei verebet 2007-ben az év madarának választotta.


Így etesd a madarakat télen

A téli madáretetés életet ment. Ráadásul nem csak a madarak számára hasznos, hanem a kerttulajdonosoknak is. Sőt, mindenkinek, aki szeret gyönyörködni a szép madarak látványában, és megtapasztalta már, mennyivel jobb madárfüttyre, mint ébresztőórára ébredni.

1. Fontos, hogy a madáretető fedett legyen, hogy ne ázzanak el a magok. Az sem árt, ha az a rész is fedett, ahol a madarak hozzá tudnak férni a magvakhoz, hiszen akkor ők is védett helyen vannak, és kicsit meg tudnak száradni, mialatt falatoznak.

2. A madáretetőt védeni kell a kutyáktól, cicáktól és egyéb állatoktól is, így olyan helyre kell elhelyezni, hogy a madarak még véletlenül se válhassanak áldozatává az etetésnek. Ügyeljünk rá, hogy olyan helyre helyezzük a madáretetőt, ahová nem tudnak felugrani a háziállataink, hiszen egyrészt ki tudják borítani a magokat, másrészt megzavarják a madarakat evés közben.

3. A madáretetőt érdemes szélvédett helyre tenni, és az sem árt, ha van egy bokor a közelében, ahová amikor a madarak megijednek, át tudnak repülni, és biztonságos környezetben tudják kivárni, míg elül a veszély.

4. Nem árt, ha ez a hely nincs túlságosan messze a háztól, mert nagyon érdekes és szórakoztató látványt tudnak nyújtani a madarak fürdőzés, vagy evés és ivás közben. Az ablakból pedig úgy tudjuk megfigyelni őket, hogy közben nem zavarjuk meg a pihenésüket.

veréb madár itató

A madaraknak nem csak eleségre, vízre is szüksége van télen. Fotó: Pixabay

5. Tegyünk szalmát a talajra, közvetlenül a madáretető alá. Így a koszt azzal együtt könnyedén el tudjuk távolítani.

6. A vízre is szükségük van a madaraknak télen. Ügyeljünk rá, hogy ha fagy van, gyakran cseréljük.

7. Az eleség és a víz folyamatosan álljon a madarak rendelkezésére egészen tavaszig, hiszen ha odaszoktak a kertünkbe, akkor számítanak rá, hogy ott eleség és víz várja őket. Lehet, hogy az utolsó erejükkel repültek el hozzánk, így ha nem jutnak hozzá az életmentő kortyokhoz és falatokhoz, nagyon könnyen bajba kerülhetnek.

Ezzel etesd a madarakat

1. A madaraknak nagyon hasznosak az olajos magvak, de ezek nem ugyanolyanok, mint amilyeneket mi ropogtatunk filmnézés közben. Fontos, hogy ne emberi fogyasztásra készített, sózott és pirított magvakat adjunk a madaraknak, hanem vásároljunk kifejezetten madarak részére készített madáreleséget.

2. Főleg apró szemű magvakat érdemes beletenni az etetőbe, mert ezeket egy csippentéssel meg tudják enni. Lehet akár kölest, vagy muhart is a magok közé keverni. A pintyek és hullámos papagájok részére készített magkeverék ideális a kerti madarak számára is.

3. Tehetünk még ki a madarak részére natúr diót, fekete diót, mogyorót, földimogyorót, kesudiót is. Az állati zsiradék szintén kitűnő táplálék számukra. Ez lehet kacsa-, liba- és sertésháj, sertés zsírszalonna, faggyú, főzéssel sótalanított étkezési szalonna.

4. A madarak nagyon örülni fognak, ha néha gyümölcsöket is teszünk ki a számukra, például almát. Szúrjuk fel egy ágra, hogy könnyen hozzá tudjanak férni.

5. Kínáljuk meg őket madárkaláccsal. Ez faggyúból és tápláló magokból készül, mely a hideg levegőn megszilárdul. A cinegék nagyon szeretik, de a többi madár is szívesen telepszik rá, és hintázás közben csipegetve falatoznak belőle. A madárkalácsot otthon is el tudjuk készíteni.

Szükségünk lesz hozzá marhafaggyúra és magokra. Vágjuk apróra a faggyút, majd tegyük a lábosba és kezdjük főzni. Akkor lesz jó, ha a rajta maradt húsról lefőtt a faggyú. Ha levettük a tűzről, tegyük bele a magvakat, és keverjük el. Amikor levesszük a tűzről, nagyon hamar elkezd megkötni, így gyorsan tegyük formába. Tegyünk bele egy szívószálat, mielőtt megkötne, amelyre később, amikor megdermed madzagot tudunk kötni, amellyel fel tudjuk akasztani egy ágra.

Madarakban gazdag kertet és madárcsicsergésben gazdag napot kívánunk!