Ahogy közeleg a tavasz, egyre gyakrabban ébredünk madárcsicsergésre. Lassan a vándormadaraink is visszatérnek, és a fészkekbe tojások kerülnek, majd kikelnek a fiókák, és mi örömmel figyelhetjük, ahogy a kis tollkupacokból gyönyörű madarakká válnak, és elkezdik a repülés iskoláját.

Azonban sajnos a madarak ebben az időszakban is sok veszélynek vannak kitéve. Elütheti őket egy autó, megfoghatja őket egy vadállat, vagy egy erősen motivált házikedvenc, kieshetnek a fészekből, és az első szárnypróbálgatások is elsülhetnek nagyon rosszul. Így sajnos gyakran találkozhatunk sérült madárral.

Ilyenkor sajnos ránk vannak utalva, hiszen nem képesek segíteni magukon. Nagyon fontos, hogy ha sérült madarat találunk, ne hagyjuk magára, hanem próbáljunk meg mindent megtenni érte. Ne felejtsük el, milyen sok rovartól szabadít meg bennünket és hogy milyen széppé tudja tenni a napunkat az énekével. Ráadásul milyen csodás figyelni, ahogy a madáretető közelében repkednek és csemegéznek. De mindig legyünk körültekintők, hiszen a madár nem csak sérült, de pánikban is van, így nagyon fontos, hogy közelítünk hozzá, és hogy próbálunk meg segíteni rajta.

Ezt tedd, ha sérült madarat találsz

Mivel a legtöbben sajnos híján vagyunk az állatorvosi ismereteknek, nem tudjuk megállapítani, hogy az adott madárnak milyen súlyos sérülése, betegsége lehet, és azt hogy lehet meggyógyítani. Nem is ez a feladatunk, de ha látjuk, hogy egy madár segítségre szorul, ne menjünk el mellette.

1. Mérjük fel a helyzetet

Habár egy sérült madár látványa nem hétköznapi, és valószínűleg idegessé válunk tőle, amikor meglátjuk, próbáljunk megnyugodni és első lépésként mindig mérjük fel a helyzetet. Először ne menjünk oda hozzá, hanem próbáljuk meg a látvány alapján eldönteni, mi is történhetett, és milyen segítségre lehet szükség.

madáretető madár

A madarak nagyon hasznosak, hiszen sok rovart pusztítanak el. Fotó: Pixabay

Ha egy madár gubbaszt, be van csukva a szeme, fel van borzolva  a tolla, liheg, és hagyja, hogy megfogjuk, akkor egészen biztosan bajban van és segítségre van szüksége. Ha remeg, az mérgezésre utal, de a szemükből is láthatjuk, hogy baj van, hiszen sem a túlságosan csillogó, sem a fénytelen szem nem jelenet jót.


2. Helyezzük biztonságba

Az első lépés, hogy helyezzük őt biztonságba. Sérülten nagyon sok veszélynek van kitéve, így hát nagyon fontos, hogy ne tetézzük az amúgy is nagy bajt, és kerüljük el a további sérülések lehetőségét. Ha kisebb madárról van szó, óvatosan emeljük fel úgy, hogy a kezünkkel megpróbáljuk teljesen körbefogni a testét. Ha van egy puha papírzacskónk, tegyünk rá pár apró lyukat, hogy tudjon lélegezni benne, majd tegyük bele úgy, hogy a tetejét rögzítsük, nehogy ki tudjon szabadulni belőle. Papírdobozba is tehetjük, amelyet szintén ki kell lyukasztani több helyen is, hogy levegőt tudjon kapni, de ez a doboz ne legyen túlságosan nagy, mert akkor vergődni fog benne, és még több sérülést szerezhet.

A dobozba érdemes néhány marék füvet, szénát vagy szalmát tenni, de akár papírtörlőt, vagy újságpapírt is helyezhetünk bele. Ez nem csak megvédi a madarat, de segít a tollazatának tisztításában is. 

Ezután már ne nyúljunk hozzá, mert azzal csak még jobban fokozzuk a pánikhelyzetet, ami amúgy is nagyon nagy egy sérült állat esetében. A madár nem tudja, hogy mi jót akarunk neki, így minden érintés komoly stresszt okoz neki. Tegyük olyan helyre, ahol ha mozog, akkor sem tud leesni, és nem férnek hozzá a háziállataink sem. Olyan helyet keressünk, ahol nincs túl hideg, de túl meleg sem, így állandó, szobahőmérsékleten tudjuk tartani.

Ha nem látunk rajta sérülést, még az is előfordulhat, hogy csupán ki van merülve, és rövid időn belül új erőre kapva folytatja tovább az útját. Ez esetben egy nyugodt, forgalomtól mentes helyen engedjük őt ki a zacskóból vagy a dobozból úgy, hogy kinyitjuk a zacskó száját, vagy a doboz tetejét, de a madarat nem zavarjuk ki onnan. Hagyjuk, hogy magától akarjon és tudjon kijönni a menedékéből.

Semmi esetre se dobjuk fel a levegőbe, hogy kezdőlökést adjunk neki a repüléshez, mert visszazuhanva óriási sérüléseket okozhatunk neki ezzel. Miután szabaddá tettük előtte az utat, ne hagyjuk magára, hanem legyünk mellette, és figyeljük, hogy valóban minden gond nélkül képes repülni. Ha nem, akkor ismét tegyük védett helyre. Ha láthatóan nem tudja használni a szárnyait, vagy vérző sérüléseket látunk rajta, tegyük ismét a zacskóba vagy a dobozba, és vegyük fel a kapcsolatot a területileg illetékes madármentőkkel. Ők meg fogják mondani, hová vihetjük a madarat, ahol szakszerű ellátásban lesz része.

3. Ezt kell tenni, ha nagyobb a madár

Amennyiben egy nagyobb madarat találunk, ne próbáljuk meg dobozba, vagy zacskóba tenni, hiszen neki komoly ereje lehet, amellyel könnyen sérüléseket okozhat nekünk, és saját magának is. Hívjuk fel az állatmentőket, és maradjunk a madár mellett, amíg megérkeznek. Ha van rá lehetőség, dobjunk egy törölközőt vagy plédet a madár fejére, mert ha a látása korlátozva van, akkor felhagy a küzdelemmel, és nyugodt körülmények között tudjuk megvárni vele az érkező segítséget.

rigó kukaccal

Ha sérült madarat találunk, ne hagyjuk magára. Fotó: Pixabay

Ha úgy látjuk, hogy megnyugodott, tekerjük köré óvatosan a törölközőt, majd így helyezzük egy dobozba. Legyünk nagyon óvatosak, hogy ne szorítsuk meg túlságosan a törölközővel. Ha egy pulóver van nálunk, az is tökéletes megoldás lehet.

4. Ez okozhatja a sérüléseket

A költöző madarak esetében gyakran találkozunk kimerült állatokkal, akik sajnos a város cseppet sem madárbarát környezetében kényszerülnek kipihenni magukat. Eközben nekiütközhetnek üvegablakoknak, elütheti őket egy autó, vagy megtámadhatja őket egy állat, amely során nagyon komoly sérüléseket szenvedhetnek el.

Nagyon fontos, hogy ha nagy felületű üvegablakunk van, arra ragasszunk matricát, amelynek segítségével a madár meglátja, hogy ott nem csak a puszta levegő van, hanem egy akadály, és így nem fog nekirepülni az ablaknak.

Gyakran szenvednek áramütést, amely sokuk életébe kerül. Azonban a madarakban nagyon is működik az életösztön, így gyakran a legnagyobb sérülésekből is képesek tökéletesen felépülni, ha éppen arra jár egy segítőkész ember, aki nem hagyja magukra őket.

5. Óvatosak legyünk a táplálással

A sérült madaraknak többnyire nincs szükségük elsősegély jellegű táplálásra. Az, hogy a madár mióta nem evett, úgy állapítható meg, hogy a mell közepén függőlegesen végighúzódó tarajos szegycsontot kitapintjuk. Ha késpenge szerűen vékonynak érezzük, az azt jelenti, hogy a madár régóta nem evett. Ekkor, ha a sérülései ezt engedik, megpróbálhatjuk megetetni, bár a madarak többsége ilyenkor annyira rémült, hogy nagy valószínűséggel nem fogja azt elfogadni. A verébszerűen kúpos csőr esetében magevő madárral, kampós vagy hegyesedő végű egyenes csőr esetében ragadozó vagy rovarevő madárral van dolgunk.

Ha jó állapotban van, hozzuk be a madáretetőt és úgy próbáljuk meg evésre bírni, vagy helyezzük ki a madarat a madáretetőhöz úgy, hogy ott biztonságosan tudjon enni, és mi is be tudjuk fogni utána.

Ha fiókát találunk, és meg kell etetni, akkor a legbiztonságosabb módja a táplálásnak, ha a madár csőrébe juttatott táplálék egy részét langyos vízbe mártjuk. Így sokkal könnyebben képes azt lenyelni, és el tudjuk kerülni, hogy a légcsövébe kerüljön a táplálék. Madarat etetni és itatni egyáltalán nem könnyű, így mindenki számára az a legjobb megoldás, ha segítséget kérünk, és elvisszük olyan helyre a madarat, ahol szakemberek tudják ellátni.

galamb fán

A madarak csendes megfigyelése örömmel tölthet el mindenkit. Fotó: Pixabay

6. Ezt tegyük, ha az ablakunknak ütközött egy madár

A legtöbb esetben, ha az ablakunknak ütközik egy madár, és földszinten lakunk, akkor elkábulnak csupán. Ekkor nagyon fontos, hogy biztonságba helyezzük, nehogy valami megtámadja őket.

Hagyjuk pár órán át pihenni, majd próbáljuk meg kinyitni a dobozt, vagy a zacskót, és a korábban leírtak szerint, egy nyugodt helyen figyeljük meg, hogy a madár elrepül, vagy sem. Ha nem, akkor mindenképp kérjünk segítséget számára szakértőktől.

7. Így juttassuk el a madarat a befogadó intézménybe

A befogadó intézmények általában nem tudnak elmenni a madarakért, hacsak nem egy nagyobb testű, sérült állatról van szó, így nekünk kell eljuttatni hozzájuk a madarat. Így ilyen esetben keressük ki az interneten, vagy kérdezzük meg a tudakozóban a legközelebbi madármentő állomást vagy állatkertet, hívjuk fel őket, és egyeztetés után vigyük be hozzájuk a madarat. Csak olyan intézménnyel vegyük fel a kapcsolatot, és csak oda vigyük a sérült állatot, amelyik madármentéssel foglalkozik, és ehhez rendelkezik a megfelelő engedélyekkel és infrastruktúrával.

Köszönjük, hogy segítesz a bajbajutott madarakon!