A Délkelet-Ázsiából származó és onnan különböző szállítmányokkal Európába behurcolt, erősen invazív levéllakó tripszek egyre nagyobb kihívást jelentenek a zöldség és gyümölcstermesztésben világszerte, miközben egyre nehezebb ellenük védekezni.

paprika

A paprika sincs tőlük biztonságban – fotó: pxhere.com

Ezek a kártevők a megtámadott növények (főleg virágok, többek között a gerberák) leveleinek kaparásával és átszúrásával behatolnak a levekbe, és akadályozzák azok fotoszintézisét, továbbá visszavetik fejlődésüket.

Az ilyen tripszek gyors terjedésének megakadályozása érdekében földrészünkön gyors és összehangolt védekezésre van szükség. Ehhez célzott növényvédő szerek eddig nem álltak rendelkezésre, és a levéllakó tripszek egyedi tulajdonságai – nagyobb méret, szőrös test és a levelek élőhelyként való kiválasztása – egyre kevésbé hatékonnyá teszik a jelenlegi megoldásokat, ami kikényszeríti az intenzív permetezést.


A belga Biobest vállalat szakemberei azonban a közelmúltban felfedezték, hogy ennek a kártevőnek egyik rokon faja, a Franklinothrips vespiformis parazita tripsz képes hatékonyan felkutatni és elpusztítani az előbbieket.

A Biobest ezekre a parazita tripszekre egy nagyszabású tenyésztési programot fejlesztett ki, és ennek alapján a vállalat 1.000 db-os csomagokban kész leszállítani parazitákat a megrendelők részére.

Forrás: hortidaily.com