Egy szobanövény beviszi a természet szépségeit az otthonunkba. Ráadásul, mivel élőlény, így gondoskodnunk kell róla, törődnünk kell vele, és a törődésünknek szemmel látható eredménye is van, hiszen akkor a legszebb, ha jól bánunk vele, és emiatt jól is érzi magát nálunk. A szobanövények ezen kívül még számos, jótékony hatással rendelkezhetnek, így tisztítják a levegőt, sőt, némelyik még a penésszel szemben is fel tudja venni a harcot.

Ráadásul, ha nem csak az otthonunkban, hanem a munkahelyünkön is teret adunk neki, még ennél is többet köszönhetünk a szobanövényünknek. Egy kicsit becsempészi a természet mellett ugyanis az otthonunkat is oda, ha pedig virágzik, akkor szép dísze lehet az irodának. De ez még közel sem minden, amit a szobanövény tesz velünk, ha az otthonunkban vagy a munkahelyünkön helyet adunk neki. Így hát ne féljünk helyet adni nekik az íróasztalon sem, mert jól fogunk járni velük.

Ne csak otthon legyen szobanövényed

Mivel az életünk nagy részét munkával töltjük, fontos, hogy a munkánk során is körbevegyenek minket a természet szépségei. Az, aki a szabadban végzi a munkáját, szerencsés, azonban még azok is számtalan órát töltenek el adminisztrációval, egy íróasztal mellett. Márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy ez az íróasztal hogy néz ki. Üres és rideg, vagy van rajta egy csodás szobanövény, esetleg időnként tele virággal.

szobanövény asztal

A szobanövények segítenek csökkenteni a munkahelyi stresszt. Fotó: Pixabay

Számos kutatás igazolja, hogy ha az íróasztalnál végzett munkát egy szobanövény társaságában hajtjuk végre, az jótékony hatással van a szervezetünkre. Ezek a növények ugyanis segítenek egy kicsit elterelni a figyelmünket és csökkenteni a stresszt. Amikor gondozzuk őket, foglalkozunk velük, gyönyörködünk bennük, azzal mind egy kis időre ki tudunk szakadni a minket körülvevő mókuskerékből, és egy pár pillanatra nem a gondokra és az előttünk álló feladatokra koncentrálunk, hanem a növényre. Ez pedig nagyon is pozitív hatással van a gondolatainkon túl az immunrendszerünkre, és így az egészségünkre is.

Amikor pedig virágzik, akár még olyan kollégákat is oda tud vonzani szépségével, akikkel egyébként nem találjuk meg a közös hangot, így hát egy szép szobanövénynek még közösség építő szerepe is lehet.

Amire a szobanövényeknek szüksége van

Ahhoz pedig, hogy a szobanövényünk még sokáig gondoskodhasson a nyugalmunkról és az egészségünkről, érdemes néhány dologra odafigyelni.

1. Habár hamarosan itt a tavasz, még tart a fűtési szezon. Ez pedig megviseli a szobanövényeket. A fűtés miatt gyakran sokkal melegebb van az otthonunkban és a munkahelyünkön télen, mint egy forró nyári napon, így ügyeljünk rá, hogy a szobanövények kellő mennyiségű vizet kapjanak, és kerüljenek megfelelő távolságra a radiátortól. Arra is ügyeljünk, hogy ha az ablakpárkányon tartjuk a szobanövényeket, azok levelei ne érintkezzenek az ablaküveggel, mert az képes átvenni a hidegebb hőmérsékletet, így a növény levele megfázhat.


2. A szellőztetésre is ügyeljünk ilyenkor, hiszen könnyen meg tudnak fázni a szobanövények. A legjobb, ha a szellőztetés alkalmával védett helyre tesszük azokat, amelyek az ajtó vagy az ablak közelében vannak. Érdemes a szellőztetést ezen kívül nem a reggeli, hidegebb órákra időzíteni, hanem inkább akkorra, amikor már kissé felmelegedett a kinti hőmérséklet.

3. Mindig legyünk tisztában az adott szobanövény egyedi igényeivel. Van olyan szobanövény, amelyik jobban kedveli a hűvösebb időt még télen is, különösen a télen virágzó szobanövények. Ezeknél a szobanövényeknél a túlságosan meleg hőmérséklet nagyban lerövidíti a virágzási időszakot. Hűvösre van szüksége például a szobai ciklámennek, az azáleának, a begóniának, a korallvirágnak és a flamingóvirágnak is.

Egyes szobanövényeknek több fényre van szükségük, míg mások a téli időszakban inkább a kevésbé világos helyeket kedvelik. Van, amelyik nem szereti, ha elmozdítják, míg némelyiket naponta forgatni kell, hogy a rajta lévő virágok egyformán osztozzanak a fényben.

4. Ahogy közeledik a tavasz, a szobanövényeknek is szükségük van egy kis vitaminpótlásra. Így hát lássuk el őket a szükséges tápanyagokkal. De a tél más szempontból is megviseli a szobanövényeket. A fűtés hatására a levegőben jóval több a por, amelyik leül a növények leveleire. Éppen ezért fontos, hogy időnként nedves szivaccsal, vagy langyos zuhannyal eltávolítsuk a levelekre rakódott port. Azonban ügyeljünk rá, hogy a növényeket ezután semmi esetre se érje hideg, és ne is szellőztessünk addig, amíg teljesen meg nem tudnak száradni.

szobanövény asztal

A szobanövények nem csak a levegőt tisztítják meg, de nyugalmat hoznak a mindennapjainkba. Fotó: Pixabay

5. A tavasz közeledtével érdemes minden szobanövényt tüzetesen átnézni. Nézzük át a leveleket, és azok fonákját is, és ha betegséget vagy kártevőt fedezünk fel rajtuk, haladéktalanul különítsük el a beteg szobanövényt a többi növénytől és kezdjük meg a kezelését. Érdemes ellenőrizni, hogy kellően nagy méretű legyen a növény cserepe, illetve a föld is cserére szorulhat egy idő után, hiszen a szobanövény abból a kis cserépnyi földből próbálja kinyerni az összes, számára szükséges tápanyagot. A talaj pedig idővel elfárad, kimerül, így hát nem árt néha az átültetésre gondolni.

Fontos, hogy a cserép alján mindig legyenek lyukak, illetve vízelvezető réteg, hogy ne pangjon a víz benne, mert az nem tesz jót a szobanövényeknek. Átültetés után alaposan öntözzük meg a növényt. Ha nem kell átültetni a növényt, akkor is lazítsuk meg tavasszal a föld felszínét, körülbelül 2 cm mélységben. Így a levegő és a víz is könnyebben tud eljutni a növény gyökeréhez.

Ügyeljünk rá, hogy a szobanövényeknél használt eszközöket minden növény után alaposan fertőtlenítsük le, hogy nehogy betegséget vagy kártevőt vigyünk át egyik növényről a másikra. Az sem árt, ha nem a kertből hozzuk be az átültetéshez szükséges földet, hiszen az fertőzött lehet. Vásároljunk inkább az adott növény számára megfelelő virágföldet.

Virágokban gazdag szobanövényeket kívánunk!