Ha van kerted, akkor egészen biztosan nem unatkozol augusztusban sem. De hát erre vágytunk egész télen, hogy végre eljöjjön a tavasz és a nyár, amikor az időnk nagy részét a kertünkben tölthetjük. Sajnos hamarosan újra beköszönt az ősz, így amellett, hogy elvégezzük a szükséges feladatokat, egy dologról ne feledkezzünk meg.

Néha csak üljünk ki a kertbe, és élvezzük a munkánk gyümölcsét. A virágok és növények látványát, a frissen öntözött föld, a frissen vágott fű illatát, a madárcsicsergést, vagy éppen a csendet, és a nyarat, amelyik most még itt van, de hamarosan elillan.

őszbarack

Augusztusban jön el többek között az őszibarack szezonja is. Fotó: Shutterstock

Ezek a feladatok várnak ránk augusztusban

1. Az öntözésről nem szabad megfeledkeznünk. Ez a nyár ráadásul igencsak szűkölködött a csapadékban, így semmilyen tartaléka nincs növényeinknek. Minden nap gondoskodjunk virágaink és a veteményes öntözéséről, de ne feledkezzünk meg a gyümölcsfákról sem, hiszen ők is meg fogják hálálni, ha enyhítjük szomjúságukat.

A sem a legszebb formáját hozza ebben a nagy melegben, így érdemes a kora reggeli órákban alaposan megöntözni. Ne hagyjuk az esti órákra, mert a kánikula idején felmelegedett füvet este megöntözve sajnos elősegíthetjük a gombás megbetegedések megjelenését.

Ha tehetjük, gyűjtsük az esővizet, bár sajnos ez manapság nagyon nehéz, hiszen alig jut belőle pár csepp. Az öntözés során kerüljük a lombok öntözését, inkább a növények tövére koncentráljunk, hiszen így egyrészt jóval több víz jut le a gyökereikhez, másrészt csökkenteni tudjuk a gombás megbetegedések esélyét.

2. A gyomlálás sem maradhat el. Ebben a nagy szárazságban életbevágó, hogy azt a kis nedvességet a növény tudja felhasználni, és ne a gyomok. A legjobb módszer a kapálás, hiszen így nem csupán a gyomokat tüntethetjük el, hanem a talajt is fel tudjuk lazítani, így jóval több nedvességet tud hasznosítani a növény az öntözés során

3. Az elhalt virágok nagyon sok energiát vonnak el a növényeinktől, így azokat távolítsuk el. Nem is beszélve arról, hogy mennyivel szebb látványt nyújtanak az elszáradt virágok nélkül. Metsszük meg a levendulát és a fűszernövényeink nagy része is készen áll már a betakarításra.

4. Most gyűjthetjük be a legtöbb kerti virág magját is, amelyeket tegyük papírzacskóba. Ne felejtsük el ráírni, milyen magok vannak a zacskóban, hacsak nem szeretjük a zsákbamacskát. Itt az ideje a tavaszi virágok hagymáinak kiültetésének is.

5. A füvet se hanyagoljuk el. Nagyon fontos, hogy rendszeresen öntözzük és tápláljuk a pázsitot, hiszen a nagy meleg, a fűnyírás és a sok kerti program mind megviselik a gyepet. Az ősz beálltával adjunk neki magas foszfát-tartalmú trágyát, ezzel serkentve a gyökérképződést, hogy jól vészelje át a telet. Ilyenkor már nem szabad túl rövidre vágni a füvet, hiszen akkor még jobban kiégeti a napsugárt  A gyepszellőztetés pedig egészen biztosan jót fog neki tenni, így erről ne mondjunk le.

6. Az augusztus bővelkedik betakarításban is. Minden nap nézzük át, melyik zöldségfélét vagy gyümölcsöt érdemes betakarítani, hogy még zsengén kerüljön az asztalra, vagy tudjuk befőzni.

szőlőtőkén szőlő

Hamarosan itt a szőlő szüretelésének ideje is. Fotó: Shutterstock

7. A másodvetésről sem szabad még lemondani. Sok ilyenkor a kiürült ágyás, így hát ásót elő, és készítsük fel a talajt a másodvetésre. Válasszunk gyors növekedésű zöldségeket, salátákat, sóskát, rukkolát, hagymát, kínai kelt, káposztát, téli retket vagy spenótot. Az ilyenkor vetett zöldborsó még ki tud kelni a hidegek előtt, így igazán különleges, friss csemege kerülhet ősszel a család asztalára.

8. Szedjük le a szedret, málnát, nektarint, kajszibarackot, a fügét, és mindent, ami kellő érettségi fokában van ahhoz, hogy el tudjuk tenni télire. Metsszük meg a málnát, az egrest, a ribiszkét.

9. Augusztusban már ne permetezzük a szőlőt, hiszen hamarosan érni kezdenek a fürtök. Azonban készüljünk fel rá, hogy ezt nem csak mi, de a darazsak is nagyon észben tartják. A legjobb, ha csapdát állítunk nekik. A túlságosan dús lombozat késlelteti a cukorképződést és a fürtök beérését, ezért a hónaljhajtásokat tőből vágjuk ki, a túl hosszúakat pedig csonkázzuk meg. A fürtök felett a hajtásokon mindenképp hagyjunk meg néhány lomblevelet.

10. Ne feledkezzük meg a komposztálásról sem. Ha elég jól csináltuk, az őszi trágyázáshoz már kellő mennyiségű és minőségű komposzt áll a rendelkezésünkre.

11. Most vessük el a kétnyári növények magjait, hogy tavasszal gyönyörű százszorszép, nefelejcs, árvácska, sárga viola, szakállas szegfű és holdviola lepje el a kertünket.