"Azt hittem, hogy az idei évre már elfelejthetjük a kórokozó gombákat. Azonban a csapadék és a nyárvégi meleg beindította a fertőzésüket. Csütörtöktől további gyümölcsrepesztő esőt jósolnak az OMSZ meteorológusai az egész országra" – írja Zsigó György növényorvos legfrissebb növényvédelmi felhívásában.

Ahol még nem szüretelték le a szőlőt, vagy alma, körte, kései őszibarack, szilva van a fákon, ott még szóba jöhet egy permetezés a fán lévő termés védelmére. A leszüretelt csonthéjasok lombvédelme miatt, a levélbetegségekre érzékeny meggy, kajszi és cseresznyefajtákon is indokolt lehet egy kezelés.

A monília az alma tárolhatóságát is kedvezőtlenül befolyásolja

A kisebb fákról kézzel is leszedhetjük a moníliás gyümölcsöket és a lehullottakat is összegyűjthetjük, megsemmisíthetjük. Aki a permetezést választja, annak az előző felhívásban írt a szekember a védekezésről. Amennyiben a permetezés mellett döntenek, akkor a molyokról se feledkezzenek el, még rajznak.

monília

A kisebb fákról kézzel is leszedhetjük a moníliás gyümölcsöket – fotó: Zsigó György/NMNK

Zsigó György javasolja a permetezést azoknak is, akik tárolni akarják a termésüket. Az egészségesnek látszó gyümölcsök felületén is bevihetjük azokat a gombákat, melyek a tárolás folyamán gondot okozhatnak.

monília

A gombák a tárolás folyamán gondot okozhatnak – fotó: Zsigó György/NMNK

A fenti képen vlószínűleg a kertből, a gyümölcs felületén bekerülő monília tünetét fotózhatta le néhány éve a szakember. Az alma moníliás barnarothadásának hívja a szakirodalom. A gyümölcs megtartja az eredeti alakját, fényes bőrfelületét, ám lassan megfeketedik. Ezen az almán már a penészpárnák is megjelentek. Sajnos a tárolóhelyiség hőmérséklete, páratartalma sem mindig ideális, ezek is megtizedelhetik a ládában lévő gyümölcsöket.

Több permetszer is kapható melyekkel a szüret előtt „letisztíthatjuk" a gyümölcsök felületét. Ilyen pl. a Bellis (7 nap é.v.i.) és a Switch 62,5 WG (3 nap é.v.i.) Ez utóbbi a monília ellen is bevethető és a tárolókban is fertőző szürkepenész ellen is engedélyezett. A kórokozó gombákat kiszorító, ún. antagonista gombát tartalmaz a Blossom Protect „bioszer" (jelölése: nk, azaz nincs korlátozás az é.v.i-ben).

dió

Az összeérő szemeknél kitüremkedő rágcsálék és ürülék az alamoly károsításáról árulkodik – fotó: Zsigó György/NMNK

almamoly lárvája

Az almamoly hernyója a dió belsejében telel át – fotó: Zsigó György/NMNK

"Óbudán az éjszakai szelek után reggelre, egészséges diószemek borították a járdát. Lehet, hogy már nem kell aggódnunk az idei termés miatt? A könnyű, fekete „cinegés" szemek az aszály miatt sorvadtak el, ezek könnyen roppannak a talpunk alatt. Az összeérő szemeknél kitüremkedő rágcsálék és ürülék az alamoly károsításáról árulkodik.

Néhányban az almamoly hernyóját is megtaláltam. Ezekben telel át a lárva. Erről bővebben is beszélek a videóban és itt mozgás közben is megfigyelhetik a jóllakott hernyót." – írja Zsigó György.

Sok a zöld vándorpoloska lárva

„Mintha a két poloskafajból is kevesebb lenne az idén." - olvasható az előző felhívásban. Ám most sok zöld vándorpoloska lárva látható pl. a paradicsomon. Ahol még nem repedtek szét és a bokrokon vannak a bogyók, ott érdemes védekezni ellenük (18. felhívás).

Nagy kérdés, hogy ezek a lárvák ki tudnak-e fejlődni őszig? Mekkora beköltözési rohamra számíthatunk?

A szúnyoghálókat mindenképpen érdemes átnézni.

Továbbra is a szőlő szürkepenészes rothadására kell a leginkább figyelnünk

Ebben a cikkben részletezi Zsigó a kézi és a kémiai védekezésről és az örvendetesen megnőtt biológiai lehetőségekről. Dr. Szépkuthy Katalin, az ÖMKI munkatársa (www.biokutatas.hu) kibővítette a bioszerek listáját: III. kategóriás a Protexio (é.v.i: nk) és II. kategóriás a Taegro (1 nap é.v.i.).

Tehát csak megelőzéssel (prventíven) védekezhetünk ellene. Az előző cikkben ajánlott gombaölők felszívódóak, az érzékeny fajtáknál, a párásabb kertekben még szóba jöhet egy permetezés az esők előtt.