Tömegeket vonzott szerdán a San Franciscóban található Kaliforniai Tudomány Akadémia múzeumába az a titánbuzogány, amely kedd délután kezdett virágozni – írja a qubit.hu. A látogatóknak az első napon kb. egy órán keresztül kellett sorban állniuk, hogy a virág közelébe juthassanak.

A több mint 2 méteres magasságot elérő Amorphophallus titanum angolul hullavirág néven is ismert, és csupán 7-10 évente virágzik, akkor is csak 1-3 napig. Angol elnevezését szúrós szagáról kapta, amely sokakat rothadó étel szagára emlékeztet.

„Gyakorlatilag egy halott tetem szagát utánozza, hogy a legyeket rávegye, hogy kapcsolatba lépjenek vele, virágport szedjenek róla, és azt más virágokhoz szállítsák" – mondta az akadémia kertészmérnöke.


A titánbuzogány kizárólag az indonéziai Szumátra szigetének nyugati részén honos, de botanikus kertekben és magángyűjteményekben a világ számos részén megtalálható. Föld alatti, 57-75 kilogrammos gumóját Szumátrán élelmiszerként is felhasználják magas keményítőtartalma miatt.

A titánbuzogányt veszélyeztetett fajként tartják nyilván.