aszály

Olaszországban a mezőgazdasági termőterület negyven százaléka "szenved" az aszálytól – fotó: pixabay.com

Újabb hőhullám éri el az országot negyven Celsius-fok feletti hőmérséklettel

Olaszország több részén szerdától meteorológiai riasztást léptettek életbe, egyelőre a legalacsonyabb, sárga fokozatút. A mostani a harmadik hőhullám a nyár kezdete óta: a mitológiai Kharónról nevezték el, a túlvilági ladikosról.

Az előrejelzések szerint az olasz csizma sarkában, Puglia tartományban és Szardínián 43 Celsius-fok feletti hőmérsékletet várnak, valamint Firenze és Bologna városában is. Rómában a legmagasabb hőmérséklet "csak" 37 fok lesz a következő napokban.

A nagyvárosokban az energiafogyasztás maximális szintet ért el

Az országos meteorológiai szolgálat közleménye szerint ritkaságnak számít, hogy az utóbbi több mint két hétben a hőmérő higanyszála nem ereszkedett egyszer sem 35 fok alá, és a hőség a következő tizenöt napban sem enyhül.

A Mont Blanc hegység olasz oldalán kedden több mint tíz fokot mértek, miközben három évvel ezelőtt ugyanezen a napon hat fokot. A nagyvárosokban az energiafogyasztás maximális szintet ért el, Milánóban és Torinóban többször volt áramszünet.

Lombardia tartományban elfogyott a mezőgazdasági vízkészlet

A helyzetet súlyosbítja, hogy év eleje óta alig esik csapadék. A Pó folyó vízszintje hetven éve nem volt ennyire alacsony. November óta nem esett az évszakhoz megfelelő csapadékmennyiség a Pó vízgyűjtő medencéjében.

A legnagyobb olasz folyótól érintett Lombardia tartományban elfogyott a mezőgazdasági vízkészlet - közölte az energiaszolgáltató Enel, mely szerint hárommilliárd köbméter vízmennyiség hiányzik. Felmerült a Maggiore-tó vizének a felhasználása, de a tó vízszintje az utóbbi három nap alatt egy métert süllyedt. A Coldiretti termelői szövetség szerint a mezőgazdasági termőterület negyven százaléka "szenved" az aszálytól. A melegben a tejtermelés harminc százalékkal visszaesett.


Tiltják a magánkertek öntözését, a medencék feltöltését, a kocsimosást

A milánói érsek, Mario Delpini szombaton az egyházmegye három templomában vezet imát az esőért.
Piemont régió százhetven önkormányzata rendelt el vízkorlátozást, arra szólítva fel a lakosságot, hogy "tudatosan" takarékoskodjon.

Az agrárrégiónak számító Emilia Romagna elsőként hirdetett vészhelyzetet, melyhez szerdától a főváros Róma körüli Lazio tartomány is csatlakozik. Első lépésben ez a magánkertek öntözésének, a medencék feltöltésének, a kocsimosásnak a tiltását jelenti. A régió elnöke, Nicola Zingaretti kizárta az ivóvíz korlátozását.

Már most 2 milliárd euróra tehető az országos aszálykárok mértéke

Észak-Olaszországban a Pó folyó vízszintje 70 év óta a legalacsonyabb. Több tavat is a kiszáradás fenyegeti, a tartósan 40°C körüli csúcshőmérsékletű napokból álló időszakban pedig a talajvíz szintje is egyre csökken - irja a fruitveb.hu.

Azonnali intézkedésekre van szükség a lakosság élelmiszer-ellátásának biztosítása érdekében, pénzügyi eszközök szükségesek a gazdaságok kieső bevételeinek kompenzálásához, valamint nélkülözhetetlen lenne közép- és hosszú távú infrastrukturális intézkedések, programok bevezetése: ilyen lenne például egy víztározókra vonatkozó átfogó nemzeti terv, amelyet a Coldiretti már jó ideje szorgalmaz. Jelenleg az esővíznek csak 11%-át gyűjtjük össze, pedig elérhetnénk akár az 50%-ot is. Új víztározók létesítésével elkerülhetők lennének az ilyen válságok, amelyek költségei az elmúlt tíz évben meghaladták a 10 milliárd eurót, és mezőgazdaság megsokszorozhatná termelési kapacitását" – írta Ettore Prandini, a Coldiretti olasz mezőgazdasági szövetség elnöke Mario Draghi miniszterelnöknek címzett levelében.