Ma éjszaka többnyire borult lesz az ég, de hajnalban a nyugati megyékben már felszakadozhat a felhőzet. Az intenzív csapadékzóna fokozatosan kelet, északkelet felé mozog, és az esőt egyre nagyobb területen havas eső, havazás váltja fel. A legintenzívebb csapadéktevékenységre a Baja-Szolnok-Miskolc vonal tágabb környezetében van a legnagyobb esély, ott reggelig akár 10 cm körüli vizes, tapadó hóréteg is kialakulhat, de a hegyekben ennél több hó is hullhat. A Dunántúl északnyugati részén a legkisebb a csapadék esélye. Az északi, északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Hajnalban -5 és +5 fok között alakul a hőmérséklet, az Alpokalján lesz a hidegebb, míg a Nyírségben az enyhébb az idő.

Hétfőn napközben átmenetileg szakadozik a felhőzet, de az északkeleti, keleti megyékben tartósabban borult maradhat az idő. Délutántól aztán délnyugat felől ismét beborul az ég. Havas esőre, havazásra egyre inkább csak az Északi-középhegység keleti felében, illetve az Alföld északkeleti részein számíthatunk, de késő este a déli határvidéken is előfordulhat hószállingózás. Az északnyugati, nyugati szelet a nap első felében sok helyen erős lökések kísérik, majd kora délutántól mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +5 fok között alakul, a nyugati határvidéken számíthatunk az alacsonyabb, a Nyírségben a magasabb értékekre. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között várható.

Kedden eleinte túlnyomóan borult idő várható, majd hazánk nagy részén vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Szórványosan előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás. Az északnyugati, nyugati szél sokfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és 0 fok között valószínű, de északkeleten a kevésbé felhős, havas részeken -6, -9 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul.

Szerdán felhőátvonulásokra lehet számítani, általában sok felhővel, de hazánk nagy részén hosszabb-rövidebb napos periódusokkal is. Szórványosan előfordulhat hózápor, kisebb havazás, a nyugati határ közelében néhol esetleg havas eső. Az északnyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és 0 fok között valószínű, de a havas, derült, szélvédett részeken akár -8, -13 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul.

Csütörtökön eleinte változóan felhős idő várható, napos időszakokkal, majd napközben nyugat felől vastagszik a felhőzet, beborul az ég. Kezdetben csak néhol valószínű hószállingózás, kisebb havazás. A délutáni, esti óráktól nyugat felől egyre többfelé számítani lehet csapadékra: a havazást a nyugati, délnyugati országrészben egyre inkább havas eső, eső válthatja fel, elvétve ónos eső sem kizárt. Többfelé megélénkül az északnyugati, majd délire forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -1 fok között valószínű, de a havas, derült, szélvédett részeken hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul.

Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd délutántól, estétől nyugat felől valószínűleg jelentősebben csökkenni kezd a felhőzet. Többfelé várható csapadék: kezdetben az ország ÉK-i felén inkább hó, másutt eső, az átmeneti zónában havas eső, néhol ónos eső is előfordulhat. Az enyhüléssel a hó estére északkeletre szorul vissza. Közben nyugat felől szűnik a csapadék. A déli, délnyugati szél időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +10 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb, délnyugaton az enyhébb idő.

Szombaton felhőátvonulásokra számíthatunk, majd az ország nagy részén beborulhat az ég. Kezdetben helyenként, napközben ismét egyre többfelé várható csapadék: az ország déli felén inkább eső, északi felén inkább hó, az átmeneti zónában havas eső, helyenként ónos eső is előfordulhat. A nyugati, északnyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 10 fok között alakul, északkeleten mérhetik az alacsonyabb, délen a magasabb értékeket.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az Agrováció Kft.

Indexkép: MTI/Varga György