Az éjszaka felhős lesz az ég. Az északi, északkeleti tájakon néhol kisebb eső előfordulhat. A szél élénk, helyenként erős lesz.

A minimum-hőmérséklet többnyire +4 és +10 fok között alakul, de a szélvédett helyeken hűvösebb is lehet.

Agrometeorológia

A folytatódó enyhe idő zavarja a vegetáció téli mélynyugalmi fázisát, a növények fejlődni kezdtek, de a túl korai fejlődés növeli a tavaszi fagykárok veszélyét – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Hozzátették, hogy az elmúlt egy hétben a tavasziasan meleg, többnyire napos, jellemzően száraz idő volt, az átlaghőmérséklet 6 és 9 Celsius-fok között alakult, miközben az ilyenkor szokásos átlag 0 fok. Gyenge fagyok hajnalonként is csak kevés helyen fordultak elő, míg napközben jellemzően 13-17 fok közé melegedett a levegő.

Csapadékösszeg-anomália

Csapadékösszeg-anomália – Fotó: HungaroMet

Január 20-a óta kevés eső esett. A szárazabb, szeles, ugyanakkor meleg időjárás szárította, szikkasztotta a talajok felső néhány centiméteres rétegét, viszont a Tisza tágabb környezetében és a Tiszántúlon még mindig sokfelé vannak belvízfoltok. Az ősz második és a tél első felében teljesen feltöltődtek a talajok, a felszín közeli rész kivételével most is nedvességgel telített állapotban vannak – emelték ki.


Növények állapota

Az őszi vetések, ahol nincs tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak, ezen a télen sem volt eddig olyan hideg, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna. A kórokozókat és a kártevőket bár megtizedelte a január második hetétől a hónap végéig jellemző, legalább éjszakánként fagyos idő, de tartósabb hidegre lett volna szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek – tették hozzá.

Időjárás-előrejelzés

Az előrejelzés szerint szombat estétől egyre többfelé ered el az eső, majd a jövő hét közepétől csökken a csapadékhajlam. A hőmérséklet továbbra is a sokéves átlag fölött alakul, annak ellenére, hogy vasárnaptól kissé lehűl az idő. Az éjszakai fagyok egyelőre nem térnek vissza – közölte a HungaroMet.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.

Indexkép: Bagosi Sándor