Hajnalra szinte mindenhol kiderül az ég, csak a déli határnál maradhatnak erősen felhős területek. A szél mérséklet lesz. Csapadékra nincs kilátás, ám párássá válik a levegő. Foltokban köd is képződhet.

Az éjszakai minimum-hőmérséklet általában -3 és +2 fok között valószínű, de a fagyzugokban ennél hidegebbre is számítani kell.

Az elmúlt hetek csapadékszegényes időjárása egy légörvény törte meg. Az éjjel és a délelőtti órákban sokfelé esett eső, az Északi-középhegységben pedig hó is hullott. A ma délig hullott csapadék az ország északkeleti harmadán meghaladta a 2-3 mm-t, Borsodban, Szabolcsban és Gyula térségében az 5 mm-t.

Még mindig nagy a csapadékhiány

Az átlagosnál jóval szárazabb január és február után eddig a márciusi csapadék is rettentő kevés. A csapadékhiány így tovább fokozódik, az elmúlt 30 nap során nagy területen a 10, helyenként az 5 mm-t sem érte el a csapadékösszeg.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

A talajok még tartalmaznak nedvességet, de a tél során nem töltődtek fel kellő mértékben nedvességgel. A 0-100 cm rétegben a vízhiánya 30-80 mm közötti és egy esetleges tavaszi vagy nyári aszály során ennek komoly következményi lehetnek, mert a növények a mélyebb talajrétegekben sem jutnak nedvességhez.

Talajnedvesség 0-50

Talajnedvesség 0-50 cm-es rétegben – Fotó: OMSZ

Talajnedvesség 0-100

Talajnedvesség 0-50 cm-es rétegben – Fotó: OMSZ

A hőmérséklet az átlagos kora tavaszi értékek alatt alakul, az elmúlt 10 nap során 2-4 fokkal volt hidegebb a sokéves átlagnál, és visszatértek a fagyos éjszakák.

Az őszi vetésnek már nagyon kellene a csapadék

Az elmúlt 24 órában hullott csapadék átmenetileg javított a helyzeten, de az őszi vetéseknek igen nagy szükségük lenne már számottevő csapadékra, azonban a következő egy hétben igen kicsi az esélye a csapadéknak.

A hőingás egyre nagyobb kockázatot jelent az őszi vetésnek. Az éjszakai fagyok és a nappali enyhe időszakok miatt a talaj felső rétege naponta megemelkedik, majd lesüllyed, ennek következtében a növények gyökérzete károsodhat.

Szintén figyelmet érdemel, hogy az enyhe február miatt a mogyoró és az éger már megkezdte a virágzást, a som és a csonthéjas gyümölcsök rügyei pedig a déli országrészben már fehérbimbós állapotban vannak. A hideg némileg megállította a fejlődésüket, de a fagyos éjszakákon rügykár keletkezhet.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Indexkép: Takács Máté József