A vastagabb felhők az ország déli, délnyugati felére összpontosulnak majd, ott még gyenge eső előfordultat, másutt a fáyol- és gomolyfelhők mellett helyi jelleggel lehetnek záporok, zivatarok.

Jelenleg az alábbi riasztás van érvényben:

omsz térkép

Ábra forrása: OMSZ

Éjszaka változó vastagságú fátyolfelhőzet, a déli országrészben erősen felhős vagy borult idő lesz a jellemző.

Vasárnap a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés valószínű, de időnként összeállhatnak a gomolyok. Helyenként alakulhat ki zápor, zivatar, de az ország nagyobb részén számottevő csapadék nem várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a kevésbé felhős északi völgyekben ennél hűvösebb is lehet.

Az időjárási helyzet Európában

A Balti-tenger térségében egy markáns anticiklon található, amelynek nyugati, illetve déli peremén nedves légtömegek húzódnak. Ezeken a tájakon erősen felhős, borult az idő, illetve csapadék is előfordul. Egy magassági hidegörvény is változékony időt okoz a Balkán-félsziget nyugati részén. Kontinensünkön a legmelegebb az Ibériai-félsziget déli, délkeleti részén, illetve Franciaország nyugati területein van, itt a csúcshőmérséklet a 39, 40 fokot is eléri.

Horvátországban brutális szélvihar heves esővel

Szélviharral kísért heves esőzés söpört végig Közép-Dalmácián szombaton, a legnagyobb károk Splitben keletkeztek, ahol az egész belvárost elöntötte a víz – közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

A dalmát városban 14 óráig 40 liter csapadék esett egy négyzetméteren, több mint egész augusztusban szokott.

Óriási káosz alakult ki a spliti kompkikötőben. A vihar miatt az autópályán is torlódások alakultak ki, Zágráb és Dubrovnik irányába egyaránt. Az alagutak előtt 14-17 kilométeresek a kocsisorok.

Horvátországban a hosszú hétvége miatt óriási a forgalom az autópályákon. 120 ezer utasra és 82 gépkocsira számítanak, a rossz időjárási viszonyok pedig tovább nehezítik a közlekedést – írta a Dalmacija Danas című regionális napilap szombaton.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Kiss Sándor