Sajnos számos rovar, bogár és egyéb állat imádja a füge édes ízét, zamatát, illatát. Ennek hatására gyakran előbb dézsmálják meg, mint mi. Pedig van pár módszer arra, hogy távol tartsuk őket a bokortól.

Érik a füge

Egyelőre még csak az éretlen gyümölcsök jelentek meg a bokrokon, de hamarosan elkezd érni a füge. Nincs is jobb érzés, mint a ragyogó napsütéses délutánon kimenni a kertbe és megenni pár ragacsos finomságot. Sokan a bokor alatt pihennek, hűsölnek, amit a darazsak folyamatos döngicsélése zavar meg. Ezeknek a rovaroknak fontos szerepük van a kert ökoszisztémájának fenntartásában, többek között a beporzásban segítik a munkánkat. Mégis nagyon bosszantó lehet őket hallgatni a kertben, nem beszélve arról, hogy megdézsmálják a gyümölcsöt is.

Nem kell aggódni, hiszen van pár hatékony megoldás arra, hogy ezt megakadályozzuk.


1. Rendszeres szüret

Ahogy minden gyümölcs esetében, itt is fontos, hogy minden nap szedjük le az érett darabokat. Az egyik leghatékonyabb és leggyorsabb megoldás, ha rendszeresen figyeljük az érettség folyamatát. Fontos, hogy a lehető legkorábban takarítsuk be a termést, így a darazsaknak semmi idejük nem lesz arra, hogy megkóstolják a ragacsos finomságot. Amennyiben sikerül megmenteni a fügéket, akkor feldolgozhatjuk őket. Készülhet belőle lekvár, szárított gyümölcs, vagy éppen le is fagyaszthatjuk.

2. Darázscsapdák használata

Ha túl sokan vannak és nem tudunk mit tenni, ha akkor nyugodtan vessük be a darázscsapdákat. Ezeket akár saját magunk is elkészíthetjük, ezzel sok pénzt spórolhatunk meg magunknak. Nincs más dolgunk, mint magunkhoz venni egy műanyag palackot, amit aztán cukros vagy ecetes vízzel töltünk meg. A rovarok imádják ezek illatát, könnyedén bejutnak az üvegbe, kijönni viszont már nem tudnak.

Aszalva, lekvárként, frissen, mindenhogy finom - fotó: pexels.com

3. Ültessünk rovarűző növényeket

A veteményes esetében is sokszor felmerül a kérdés, hogy milyen fűszerekkel és virágokkal tarthatjuk távol a rovarokat és kártevőket. A füge esetében hatékony megoldást jelenthet az erősebb illatú növények, mint a levendula és a menta, amiket sok rovar nem szeret, köztük a szúnyogok sem.

Forrás: nosalty.hu