A világ egyik legnépszerűbb és legkedveltebb gyümölcse, amiről úgy látszik, hogy még mindig nem tudunk mindent. A legtöbb ember kidobja, esetleg komposztálja a banánhéjat, de egy új kutatásból kiderült, hogy számtalan dologra fel lehet használni.

Pékáru banánból

Az említett tanulmány szerint, ha sikerül a banánhéjat blansírozni, majd kiszárítani és lisztté őrölni, akkor készülhet belőle pékáru, ami legalább ugyanolyan finom lesz, mintha sima búzalisztet használt volna az ember - írta meg a Science Alert cikke alapján a 24.hu.

A tudósok úgy vélik, hogy ez a módszer amellett, hogy biztonságos, valójában egy igen egészséges megoldást is jelent az banánhéj elfogyasztására. Már íztesztet is végeztek ezzel kapcsolatban, a résztvevők pedig elárulták, hogy az így készült termékek szinte ugyanolyan mint a hagyományos péksütemények. Kiderült továbbá, hogy rengeteg hasznos ásványi anyagot és rákellenes tápanyagot tartalmaz, ezáltal még több fontos vitaminhoz juthatunk hozzá.


"A banánhéjjal dúsított sütemények sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidánst tartalmaznak"

- írták a tanulmányban.

Több hónapig elállnak

A legérdekesebb pedig az, hogy ezek a péktermékek akár több hónapig is elállnak szobahőmérsékleten. A kutatásban kizárólag süteményeket vizsgáltak, az eredmények pedig azt mutatják, hogy a banánhéj lisztet kenyerekben és tésztákban is érdemes kipróbálni. Az állaga nem változik, ahogy az íze sem tér el különösebben. Ez a két dolog, ami általában aggasztani szokta az embereket, ha új alapanyagról van szó.

A banán héja ásványi anyagokban és tápanyagokban gazdag, amit feldolgozás után nyerhetünk ki belőle - fotó: pexels.com

A banánhéj tehát korábban hulladéknak számított, elfogyasztása azonban nem csak egészséges, de még az élelmiszerpazarlást is csökkenti. A gyümölcs súlyának nagyjából 40 százalékát adja, és hiába tápanyagokban gazdag, a legtöbb ember így is a kukában dobja. Fontos tudni, hogy a héj nyersen teljesen hasztalan, kizárólag feldolgozva juthatunk hozzá az értékes forrásaihoz.