Heves esőzések és jégeső pusztított tegnap délután Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, az intenzív jégeső több helyen szinte kifehérítette a tájat.

A termelők a károk felmérését végzik

Bajától keletre egy szupercella erősödött meg, amely kelet-északkelet felé haladva okozott több helyen felhőszakadást és jégesőt - írja a fruitveb.hu. A termelők a károk felmérését végzik. A híradások szerint tetőket lyuggatott, gyümölcsösöket vert szét a jég, helyenként, dió nagyságú jéglabdák pusztítottak főként Domaszék és Zákányszék körzetében, de Mórahalom sem úszta meg a csapást.

Az előrejelzések szerint a mai napon, szeptember 30-án is hasonló zivatarokra kell számítani, így az OMSZ három megyére (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés) adott ki narancssárga figyelmeztetést.

Még nincs vége

A csapadékrendszer reggeli-délelőtti áthaladása után átmeneti szünet következik, amit újabb záporos, zivataros gócok képződése követ, kiemelten az Alföldön heves zivatar is kialakulhat. Ekkor a cellákat viharos kifutószél (általában 60-80 km/h, hevesebb zivatar esetén >80-90 km/h), jégeső (akár nagyobb jégátmérővel) és nagy mennyiségű csapadék (~20 mm) kísérheti - írja a fruitveb.hu.

Nagy-Kurunczi Rita vezető meteorológus elmondta, hogy a szupercellák bizonyos értelemben a zivatarok királyainak tekinthetők, igen speciális légköri viszonyok között kialakuló, átlagosan 10 km átmérőjű légnyomás depressziók.

A bennük lezajló folyamatok és hosszú élettartamuk miatt rendkívül heves időjárási események – orkán erősségű szélrohamok, nagyméretű (akár 5 cm-t meghaladó) jég, szélsőséges esetben tornádó – köthetőek hozzájuk.

A csütörtöki napon egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer alakította hazánk időjárását, a déli országrészben pedig egy igen heves, hosszú élettartamú szupercella vonult végig mintegy 200 km-es szakaszon, végül Románia felé hagyta el Magyarországot. A jégesőt okozó sáv egy keskeny folyosón, szinte nyílegyenes vonalban haladt végig hazánk felett, körülbelül 5 óra alatt.

A hazai szupercellákban a felhőtető magassága extrém esetben elérheti a 14-16 km-t is, a tegnapi  is meghaladta a 10 km-t. Ennek eredményeképpen Kisszállás, Felsőszentiván, Kelebia, Mélykút, Zákányszék, Domaszék, Szeged, Mórahalom jócskán kapott a jégverésből, sok helyen dió nagyságú jég hullott.

Megrázó képeket küldtek az Agroinform Menőgazdászok Facebook-csoport tagjai is:

szupercella

Szeged – fotó: Kiss Gábor

szupercella

Szupercella Orosházán – fotó: Kunstár Sándor

jég

Dió nagyságú jégdarabok – fotó: Kunstár Sándor

jég

Dió nagyságú jégdarabok – fotó: Kunstár Sándor

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálod az Agroinform.hu Időjárás rovatában.