Péntek

Délelőtt többfelé záporok, zivatarok alakulnak ki, sőt helyenként heves zivatarok is lehetnek. Majd a kiterjedt csapadékzóna észak, északkelet felé elhagyja az országot. A szél szél megélénkül. Zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek.

Figyelmeztető előrejelzés - zivatarok

Három megyében hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is! – Fotó: OMSZ

A 15 és 27 fok között alakul. Északon, északnyugaton lesz a hűvösebb, délen a melegebb.

Szombat

Délelőtt még előfordulhat több-kevesebb napsütés, azonban újabb front érkezik. Szórványosan előfordul eső, zápor, néhol zivatar.

Figyelmeztető előrejelzés - zivatarok

Citromsárga riasztás: Zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! – Fotó: OMSZ

Hajnalra a szélvédett tájakon pára- és ködfoltok képződhetnek. A szél élénk, időnként erős lesz. A minimum-hőmérséklet 7 és 14 fok között várható, a maximum-hőmérséklet 16 és 25 fok között várható, északnyugaton lesz a hűvösebb.

Vasárnap

Változóan felhős idő várható, azonban a csapadékhajlam az éjszaka növekszik meg. Hajnalra a szélvédett, kevésbé felhős helyeken pára és, ködfoltok képződhetnek. A szél sokfelé megerősödik. A minimum-hőmérséklet 5 és 13 fok között várható, a maximum-hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul. A déli megyékben lesz melegebb.

Az elmúlt 5 nap hullámzó frontokból hullott jelentősebb mennyiségű csapadék.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg az elmúlt 5 napban – Fotó: OMSZ

A Dunától keletre valamint a Dunántúl északkeleti és délkeleti részein az elmúlt 30 napban több eső esett az ilyenkor szokásosnál, a Tiszántúlon nagy területen az 50 mm-t is meghaladja az átlaghoz képesti csapadéktöbblet.

Csapadékösszeg-anomália

Csapadékösszeg-anomália – Fotó: OMSZ

Így a talajok felszín közeli rétege országszerte telítődött és az ország nagy területén a felső fél méteres talajréteg is telített állapotban van. Viszont a 0-100 méteres réteg még mindig 90-130 mm nedvességhiánnyal küzd.

Talajnedvesség 0-50

Talajnedvesség 0-50 cm-es rétegben – Fotó: OMSZ

vízhiány 0-100 cm-es talajrétegben

Vízhiány 0-100 cm-es talajrétegben – Fotó: OMSZ

Az átlaghőmérséklet jellemzően elmaradt az ilyenkor szokásostól.

Növények állapota

  • A kukorica és a napraforgó betakarítási munkáit, ahol még nem fejezték be, a csapadékos időjárás késlelteti.
  • A repce szépen fejlődik.
  • Az őszi kalászosok vetéséhez, a jó magágy készítéséhez is megfelelő nedvesség áll rendelkezésre a talajokban.
  • A csapadékos idő a gyomnövények és a gombás megbetegedések terjedésének is kedvez.

Időjárás-előrejelzés

Hullámzó frontrendszer alakítja időjárásunkat, így továbbra is csapadékos időre van kilátás, így a hét végéig újabb 10-40 mm csapadékra számíthatunk. Reggelente sokfelé jelennek meg köd- és párafoltok.

Jövő hét első napjaiban csökken a csapadékhajlam és országszerte lehűl a levegő: 20 fok alá esnek vissza a maximum-hőmérsékletek, hajnalonként pedig 5 fok alá a csökkennek a minimum-hőmérsékletek.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Shutterstock