A győri Veres Péter-középiskola fenntartója idén júliustól a Széchenyi István Egyetem, ezért az új tanévet már Széchenyi István Egyetem Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium néven kezdte meg. Ahogy a felsőoktatási intézménynek, úgy a Veres-iskolának is fókuszterülete a fenntarthatóság, a precíziós gazdálkodás, a korszerű élelmiszer-technológia, a digitalizáció és az automatizáció.

dr. Tóth Tamás

A Széchenyi István Egyetem nevében dr. Tóth Tamás, az intézmény Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának dékánja köszöntötte a diákokat és a pedagógusokat az évnyitón – fotó: Dudás Máté

Rendhagyó ünnepséggel kezdődött az új tanév a Veres Péter-középiskolában szeptember 4-én, hiszen az idén nyártól az intézmény fenntartója a Széchenyi István Egyetem. Ebből az alkalomból dr. Tóth Tamás, az egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának dékánja köszöntötte a diákokat és a pedagógusokat. Emlékeztetett arra, hogy mindkét intézmény nagy hagyományokkal rendelkezik.

A Széchenyi István Egyetemhez tartozó legrégebbi karok jogelődjeit a 18. század végén és a 19. század elején alapították: az agrártudományi képzés Mosonmagyaróváron 205 évvel ezelőtt, 1818-ban indult meg. A Veres Péter-iskola jogelődje a Győri Magyar Királyi Téli Gazdasági Iskola és Mezőgazdasági Szaktanácsadó Állomás volt, ahol a tanítás 86 évvel ezelőtt kezdődött meg.


Széles Sándor főispán, dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem általános és oktatási elnökhelyettese és dr. Tóth Tamás dékán az ünnepség résztvevői közt

Széles Sándor főispán, dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem általános és oktatási elnökhelyettese és dr. Tóth Tamás dékán az ünnepség résztvevői közt – fotó: Dudás Máté

A Széchenyi István Egyetemhez tartozó karok, illetve a mostani tanévtől kezdve a Veres Péter-iskola számára is a fő fókuszterületek az IoT-szektor, a telekommunikáció, az élelmiszer-technológia, a mezőgazdaság és természetesen a fenntarthatóság. A Veres Péter Szakképző Iskola tanulóinak ezek a területek még könnyebben hozzáférhetővé válnak, és arra kell törekednünk, hogy az itt végzett diákok a precíziós gazdálkodás, a digitalizáció és az automatizáció területén megfelelő ismeretanyaggal és tudással lépjenek ki az iskolapadokból.

A mosonmagyaróvári karon rendelkezésre álló Smart Farm Tangazdaságunk is ezt a célt szolgálja, továbbá azok a külsős gyakorlati helyek és a mintagazdasági hálózat, ahol a diákok és az egyetemi hallgatók nemcsak tantermi körülmények között, hanem a gyakorlatban is megismerhetik és kipróbálhatják a legkorszerűbb technológiai újdonságokat és eszközöket”

– fogalmazott a dékán, aki egykor maga is a Veres-iskola diákja volt.

Csiszár Rudolf

Csiszár Rudolf, a Széchenyi István Egyetem Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója szerint az egyetemmel való szoros kapcsolat új perspektívákat nyit meg az iskola és annak diákjai előtt – fotó: Dudás Máté

Dr. Tóth Tamás köszönetet mondott dr. Nagy István agrárminiszternek, hogy támogatta az egyetem fenntartóvá válását, valamint Széles Sándor Győr-Moson-Sopron vármegyei főispánnak és a kormányhivatal munkatársainak, akik segítették a folyamatot.

Csiszár Rudolf iskolaigazgató elmondta, az iskola jelentős állomáshoz érkezett azzal, hogy a Széchenyi-egyetem fenntartásába került. Az erre emlékeztető szalagot a tanévnyitó ünnepi pillanataként tűzték fel az intézmény zászlajára.

emlékszalag

A tanévnyitó ünnepi pillanata volt, amikor az egyetem fenntartóvá válására emlékező szalag felkerült az iskola zászlajára – fotó: Dudás Máté

„Ez egy olyan partnerség, amely lehetőséget teremt arra, hogy iskolánk még erősebb alapokra helyezze a tanulás és a nevelés terén elért eredményeit. A Széchenyi István Egyetem vezetőinek és oktatóinak tudása és tapasztalata  új perspektívákat nyit meg előttünk, amelyek révén még jobb feltételeket biztosíthatunk diákjaink fejlődéséhez” – fogalmazott. Az igazgató végezetül köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a partnerség kialakításában.