2023. október 4-én, az Állatok világnapján első ízben került sor a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány és az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság által közösen alapított állatvédelmi szakmai díjak átadására. Az Év Állatvédő Állatorvosa, Jogásza, Állatkerti Szakembere, Civile és Közéleti Személyisége díjakat Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos és Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elnöke adták át – írja sajtóközleményében a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány.

Első ízben adtak át állatvédelmi szakmai díjakat az Állatok Világnapja alkalmából.

Első ízben adtak át állatvédelmi szakmai díjakat az Állatok Világnapja alkalmából – Fotó: Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány

Hozzátették, hogy a díj odaítélésével az alapítók az állatvédelem különböző területén dolgozó szakemberek, illetve civilek áldozatos munkáját szeretnék elismerni hagyományteremtő szándékkal. Az állatvédelmi szakmai díj hiánypótló kezdeményezés, amely arra is lehetőséget teremt, hogy a társadalom figyelmét ezúton is felhívják az állatvédelem fontosságára és azokra a kivételes emberekre, akik a háttérben dolgoznak, ezáltal is növelve az állatvédelemmel kapcsolatos társadalmi tudatosságot. Az elismerés révén olyan szakemberek kerülhetnek a figyelem középpontjába, akik új megközelítésekkel járulnak hozzá az állatvédelemhez, amely elősegítheti az ágazat fejlődését, növelheti presztízsét és hatékonyabbá teheti az állatvédelmi tevékenységeket. Az elismerésben részesülő szakemberek mindemellett inspirálhatnak másokat is arra, hogy csatlakozzanak az állatvédelemhez.


Az állatvédelmi szakmai díjak díjazottjai 2023-ban

Év Állatvédő Állatorvosa

1. Dr. habil. Fodor Kinga PhD. az Állatorvostudományi Egyetem Laborállat-tudományi és Állatvédelmi Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a 2022-ben első ízben megszervezett állatvédelmi szakállatorvosképzés szakfelelőse.

2. Dr. Tóth Szabina egzotikus szakállatorvos, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ tanszéki állatorvosa, a vadon élő állatok mentésére szakosodott Tüskevár Vad és Egzotikus Állatvédő Alapítvány szakmai vezetője, valamint a Tüskevár Állatorvosi Rendelő résztulajdonosa és vezetője.

Év Állatvédő Jogásza

3. Prof. Dr. Paulovics Anita tanszékvezető egyetemi tanár, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának tanulmányi és általános dékánhelyettese, az Államtudományi Intézet igazgatója, a 2022-ben első ízben megszervezett állatvédelmi szakjogászképzés szakfelelőse.

4. Dr. Nagy Csilla állatvédelmi szakjogász, politológus, közbeszerzési referens, állatjóléti felelős, adatvédelmi tisztviselő, állatvédelmi jogi ismeretterjesztést folytató ismert személyiség, a Magyar Birtokvédelmi Szövetség főtitkára.

Év Állatvédő Állatkerti Szakembere

5. Dr. Sós Endre PhD. címzetes egyetemi docens, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének elnöke, a Magyar Vad- és Állatkerti Állatorvosok Társaságának alelnöke, a Magyar Állatkertek Szövetségének elnökhelyettese.

6. Dr. Schütz Éva egzotikus szakállatorvos, a Magyar Magánállatkertek Országos Egyesületének alelnöke, a Szentendrei Kisállatkert alapítója és vezetője.

Év Civil Állatvédője

7. Müller Roxána a 2017-ben alakult Bársonytalp a Cicákért Zala Egyesület vezetője, 2010-től civil állatvédő, a térség meghatározó macskavédelmi munkáját végzi, fő célja a nem kívánt szaporulat megelőzése.

8. Némedi Edina az Állatmentő Szolgálat Alapítvány önkéntese, több mint tíz éve civil állatmentőként tevékenykedik. Első számú célkitűzése az illegális szaporítótelepek felkutatása és felszámolása.

Év Állatvédő Közéleti Személyisége

9. Benkő Andrea a Kossuth rádió riportere, közéleti- és portréműsorok, tudományos magazinműsorok szerkesztője, műsorvezetője. A Kossuth rádió első Állatvédelmi sorozatának felelős szerkesztője, 2009-től a Herman Ottó Országos Állat-és Természetvédő Egyesület elnökségi tagja.

10. Istenes László műsorvezető, médiaszemélyiség. Számos magazinműsort vezetett és szerkesztett, emellett saját műsorgyártó és rendezvényszervező céget vezet. Jelenleg a TV2 Mokka című műsorának műsorvezetője, elkötelezett állatvédő.

Az oklevél mellett a díjazottak egy Herendi porcelán vázát kapnak, illetve minden díjazott felajánlhat 100 kg tápadományt a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából egy általa választott civil állatvédő szervezetnek – írja közleményében a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány.