A Föld természeti erőforrásainak fenntartható használata, a területi tervezési kérdések megoldása, vagy a nagy felbontású felmérésekre vonatkozó kereslet a mindennapi élet számos területén követeli meg olyan technológiák használatát és integrálását, mint a távérzékelésen alapuló földmegfigyelés és képfeldolgozás, vagy a térbeliségre koncentráló adatbázis-kezelés és digitális térképészet. Éppen erre koncentrál az SZTE egyik új képzése, a geoinformatika mesterszak, amely ötvözi az informatika lehetőségeit a földtudományok sokszínűségével - írja a Szegedi Tudományegyetem a honlapján.

geoinformatika

A mesterképzés (MSc) ideje 4 félév – forrás: u-szeged.hu

A geoinformatika teljes és naprakész információkat biztosít

A földtudományi és informatikai ismereteket is felölelő geoinformatika különösen hatékony az összetett környezeti-társadalmi-gazdasági problémák megoldásában és az ehhez kötődő döntéshozási folyamatokban, mert megbízható, teljes és naprakész információkat biztosít.

A geoinformatika mesterképzést a vállalati és ipari partnereinkkel szoros együttműködésben dolgoztuk ki, válaszul a multidiszciplináris szakemberek iránt megnövekedett hazai és nemzetközi keresletre. Célunk, hogy felkészítsük itt tanuló hallgatóinkat egy sikeres szakmai életpályára a földrajzi információs (GI) rendszereket használó ágazatok globális, széles skáláján

– mondta Dr. Mucsi László, az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézet Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanaszék oktatója, a képzés szakfelelőse.

A szakra jelentkezhetnek természettudományi, például földrajz, földtudomány, környezettan vagy informatikai (programtervező informatikus), műszaki (pl. környezetmérnök, földmérő mérnök) vagy agrár képzési terület (agrármérnök) alapszakjain diplomát szerzettek. Az SZTE a nappali képzés mellett, levelező képzést is indít. A levelező képzés különösen előnyös lehet azoknak, akik alap vagy mester diplomával rendelkeznek és már a szakterületen dolgoznak - írja az u-szeged.hu

A GIS (földrajzi információs rendszer) a digitális térképezési technológia egy formája

A képzés alkalmassá tesz:

  • térbeli jelenségek, folyamatok és információk értelmezésére;
  • adatgyűjtésre és adatbázisok kezelésére;
  • kreatív kiértékelési, 2-3-4D elemzési műveletek elvégzésére;
  • modellalkotásra és a teljes térbeli folyamatra vonatkozó következtetések levonására;
  • geoinformatikai alkalmazásokkal kapcsolatos tanácsadásra, projektszintű feladatok tervezésére és kivitelezésére;
  • a döntéshozókat támogató geoinformatikai rendszerek létrehozására.

A képzési idő alatt egy hathetes szakmai gyakorlatot teljesítenek a hallgatók, az SZTE egyik vállalati partnerénél és további munkatapasztalatokat szerezhetnek, ha a második félévtől a kooperatív képzést választják - írja az u-szeged.hu.

A mesterképzés (MSc) ideje 4 félév. A mesterszak felvételi szabályzata itt olvasható.