Az oktatás, a gyakorlati képzés és a felnőttképzés erősítése, gyakornoki és ösztöndíj-programok indítása, valamint közös kutatás-fejlesztési és piaci pályázatok megvalósítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-vel Gödöllőn – írja közleményében a MATE.

Hozzáteszik, hogy a megállapodás részeként a MATE és a vállalat közös kutatási, fejlesztési és innovációs programokat dolgoz ki és valósít meg, többek között a növénytáplálás, a talajfelvételezés, a talajvédelem és -javítás, a mezőgazdasági vízgazdálkodás, valamint a precíziós gazdálkodás területén, továbbá elősegíti a tejelő szarvasmarha ágazat adatalapú döntéshozatali projektjeit.

Tovább erősíti szakmai kapcsolatát a MATE és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

Tovább erősíti szakmai kapcsolatát a MATE és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. – Fotó: MATE

A sokoldalú megállapodás kiemelt céljai közé tartozik a Nóniusz, Magyar sportló és a Gidrán lófajták ex situ intro megőrzése, genetikai változatosságuk fenntartása, a kiemelkedő genetikai értékű egyedek és ritka vérvonalak megőrzése, valamint lóembrió-átültetési program végrehajtása a Ménesbirtok kiválasztott egyedein – áll a közleményben.

Az együttműködés keretében a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. gyakorlati helyszínt biztosít telephelyein a duális és gyakorlati képzésben részt vevő hallgatók számára, valamint mentori és ösztöndíjprogramokat hirdet részükre – emelik ki.

A vállalat emellett részt vesz a MATE kutatási, fejlesztési, kísérleti és innovációs hátterének fejlesztésében, továbbá szponzorációt ajánl fel az egyetem graduális és alumni programjainak megvalósításához.

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.