Dr. Milics Gábor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanszékvezetője 2023 szeptemberében vehette át Novák Katalin köztársasági elnöktől az egyetemi tanári kinevezést.

"Hálás vagyok ezért az elismerésért, mert egy nagyon hosszú folyamatnak az eredményének tekintem, körülbelül 15-20 éves szakmai munka elismerése ez. Viszont a világ nem változott, ugyanúgy szükség van az agrárhallgatók professzionális felkészítésére, és ugyanúgy meg kell hallgatni a gazdálkodókat, hiszen a gyakorlatban náluk csapódik le annak a munkának az eredménye, amit mi kutatók le tudunk tenni az asztalra" – mondta a kinevezés kapcsán Milics Gábor.

Milics Gábor és Novák Katalin

Dr. Milics Gábor Novák Katalin köztársasági elnöktől vette át az egyetemi tanári kinevezést – Fotó: MATE

Mint mondta, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem fokozatosan erősödik a precíziós gazdálkodás területén, külön tantárgy keretében tanulnak a hallgatók precíziós gazdálkodást. Viszont meg van győződve arról, hogy minden egyes oktatási anyagba be kell építeni az agrárdigitalizációs ismereteket, az adatalapú gazdálkodás speciális tudásanyagát. Ma már minden agrármérnök-hallgatónak el kell sajátítania a precíziós gazdálkodással kapcsolatos ismereteket, így tudnak helytállni majd a gyakorlatban.

Dr. Milics Gábor a geográfus (MSc) képesítés megszerzése után doktori fokozatot (PhD), majd precíziós mezőgazdasági szaktanácsadó képesítést szerzett. A Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület alapító elnöke, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egyetemi tanára. A 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia (2021) főszervezője. A PREGA konferencia szervezésében vállal évről évre szerepet a szántóföldi szekciók vezetőjeként. A precíziós technológiákkal 2004-ben ismerkedett meg, azóta is elsősorban a térinformatikai és távérzékelési megoldásokkal foglalkozik. Szakterülete az agráriumban keletkezett adatok feldolgozása és kiértékelése.