Az idén harmadik alkalommal indítja el a sajtbíra képzést a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával – írja közleményében a NAK.

Hozzáteszik, hogy az elmúlt években egyre több regionális és országos sajtversenyre került sor hazánkban. A rendezvények kimagasló szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen a sajtbírák képzése.

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete, a Tej Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös célja a magyar sajtkultúra fejlesztése, amelynek a sajtkészítők támogatása mellett fontos elemét képezi a sajtbírák képzése. Az elmúlt években egyre több regionális és országos sajtversenyt rendeztek meg hazánkban, amelyek bírálati részét a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezte meg és készítette elő. A rendezvények kimagasló szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen a bírák létszámának növelése. Ennek érdekében a Magyar Sajtkészítők Egyesülete – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Terméktanács támogatásával – az idén harmadik alkalommal hirdeti meg a sajtbíra képzést – áll a sajtóközleményben.

Az idén harmadik alkalommal indul el a sajtbíra képzés – Fotó: NAK/Magyar Sajtkészítők Egyesülete

A képzés elsősorban a sajtok világában jártas, vagy azt megismerni kívánó, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott. A képzésre minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár jelentkezhet, aki nem sajtkészítő, nem tulajdonosa vagy vezetője sajtkészítő kisüzemnek. A képzés megkezdését felvételi előzi meg, ahol az egyéni érzékszervi képességeket is felmérik a szakemberek. A következő felvételi vizsgára 2024. május 10-én kerül sor. A képzés helyszíne a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Dunaharaszti Oktatóközpontja – emelik ki.

Hangsúlyozzák, hogy minden felvételt nyert hallgatónak lehetősége van arra, hogy a Magyar Sajtkészítők Egyesületével tanulmányi szerződés kössön, mely arra kötelezi a hallgatót, hogy minden előadáson részt vegyen, sikeres záróvizsgát tegyen és 3 éven keresztül évente legalább 2 alkalommal sajtbíraként vállalja az egyesület által szervezett sajtversenyeken a részvételt. A felsőoktatási intézményben, nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató hallgatók számára kedvezményes tandíj érhető el. A sikeres vizsgáról a végzett hallgatók tanúsítványt kapnak, valamint sajtbírálóként bekerülnek a Magyar Sajtkészítők Egyesülete nyilvántartási rendszerébe.


A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2021-ben kapcsolódott be aktívan az Európai Kisüzemi és Kézműves Sajtkészítők Európai Hálózatába (Farmhouse and Artisan Cheesemakers European Network) – hívták fel a figyelmet.

A képzés elsősorban a sajtok világában jártas, vagy azt megismerni kívánó, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott

A képzés elsősorban a sajtok világában jártas, vagy azt megismerni kívánó, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott – Fotó: NAK/Magyar Sajtkészítők Egyesülete

A hálózatban több munkacsoportban is részt vesznek az egyesület tagjai, ezzel elősegítve
a hálózatosodást és a tudásmegosztást. Az egyesület tudatosan fejleszti a sajtbírák szakmai közösségét is. Támogatják a sajtbírák nemzetközi sajtversenyeken való részvételét, havi tematikus sajtbíra-tréninget szerveznek, emellett folyamatosan finomítják az elektronikus bírálat rendszerét és a bírálati szempontrendszert. A képzés aktualitását erősíti az is, hogy idén az európai kongresszus központi témája a sajt íze lesz: mit jelent a sajt íze, hogyan beszélünk róla, hogyan bíráljuk az ízeket – áll a NAK közleményben.

Hozzátették, hogy a Norvégiában szervezett konferencia címe: #TasteTheCheese.