A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának Tangazdaságágában került sor az eszközök ünnepélyes átadására.

A fejlesztésre a „GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001 Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása" című kiemelt európai uniós projekt keretében volt lehetőség.

A Széchenyi István Egyetem egyik meghatározó vállalása a „Smart Farm", amely az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Tangazdaságban jön létre. A korábbi tangazdaság épületeinek felújításával és a XXI. század elvárásainak megfelelő digitális eszközök beszerzésével egy komplex, az agrárágazat által elvárt valamennyi fejlesztési igényt kielégítő képzési centrumot hoztak most létre, amely

a legmodernebb, gyakorlatorientált oktatási környezetet nyújtja az itt tanuló hallgatók számára, emellett pedig kutatási eszközeivel és lehetőségeivel válaszokat adhat az ágazat kihívásaira.

A projekttel nem titkolt célja az egyetemnek, hogy növelni szeretnék az agrár- és kapcsolódó ágazati szakemberek képzésének színvonalát, erősíteni kívánják a mezőgazdasági digitalizációt és generációváltást, elő szeretnék segíteni a K+F programokat, valamint az agrár- és élelmiszeripari együttműködéseket.

A projektben beszerzett eszközöket az Axiál Kft., az Agrotec Magyarország Kft. és a Metripond Plus Mérlegtechnika Kft. biztosította.

Nagy István agrárminiszter köszöntőjében elmondta, hogy csak a legmodernebb kutatások felhasználásával lehet alkalmazkodni a klímaváltozáshoz. Az agrárium a tudományok legszélesebb köréből merít, azért is van szükség arra, hogy változzék maga az agrármérnök-képzés.

Nagy István agrárminiszter mondott köszöntőt a rendezvényen – Fotó: Agroinform

A Smart Farm keretében olyan új képzési centrumot adnak át, ami minden fejlesztési igényt kielégít.

Palkovics László a Széchenyi István Egyetem és a mosonmagyaróvári agrárkar összeolvadásának sikeréről beszélt. Szerinte azért volt jó döntés, mert a kihívások közül a legnagyobb az élelmiszerellátás biztonsága, amely a legmodernebb gépészeti technológiák gyakorlatban való alkalmazása nélkül elképzelhetetlen. Ezen az egyetemen a gépészeti digitális megoldásokat összekapcsolták a mezőgazdasággal.

Mosonmagyaróvárra 600-zal jelentkeztek többen, mint egy évvel ezelőtt, tehát a fejlesztések értelme beigazolódni látszik.

Dr. Tóth Tamás kutatóprofesszor (SZE Agrár és Élelmiszeripari Kutatóközpont vezetője) röviden bemutatta a Smart Farmot:

A Smart Farm egy 510 hektáros gazdaság, a teljes termelési vertikuma integrált a hazai élelmiszerláncban. A Smart Farm fejlesztési lépései: "most van az első pillanat, amikor megteremtettük az alapokat", modern precíziós eszközparkot alakítottak ki, saját fejlesztési robotok, drónok állnak rendelkezése.

2026: precíziós, autonóm Smart Farm kialakítása

2028: élelmiszertermelés, amihez szükség lesz a feldolgozás és tárolás fejlesztésére.

2030: digitálisan nyomon követett Smart Farm, Automated Data-controlled Smart Farm (ARAT-FARM mintagazdaság)

Az átadott gépek között voltak New Holland traktorok, Horsch Pronto 4 DC + SingularSystem vetőegység, Pöttinger Terradisc 6001 T rövidtárcsa, Bednar Swifter magágykészítő, New Holland PSXV 6S váltvaforgató eke, METRIPOND M18 acél hídmérleg, Manitou MLT 625 teleszkópos rakodógép, New Holland XCN2050 GPS rendszer, Pöttinger Terria 4030 talajlazító.

Együttműködési megállapodás a Széchenyi István Egyetem és az AXIÁL Kft. között

Együttműködési megállapodást írt alá a Széchenyi István Egyetem és a AXIÁL Kft.: fontos szerepet szánnak a gyakorlati képzések szervezésére, amelyet nem csak a hallgatók, hanem a gazdálkodók, szaktanácsadók, cégek részére is elérhetővé tesznek.

Együttműködési megállapodás aláírása – Fotó: Agroinform

Képek a gépátadóról:

Pöttinger Terria 4030 talajlazító – Fotó: Agroinform

Bednar Swifter magágykészítő – Fotó: Agroinform

Horsch Pronto 4 DC + SingularSystem vetőegység – Fotó: Agroinform

Ennek a New Holland traktornak a beszerzése is a projekt része volt – Fotó: Agroinform