A szektor legkiemelkedőbb szereplői mutatják be a legújabb fejlesztéseiket, a programokon az ágazat aktuális kihívásairól és lehetőségeiről beszélgetnek a Széchenyi István Egyetem kutatói és a szakma elismert szakértői.

A régió legnagyobb agrár fókuszú szakmai kiállítását és konferenciáját a koronavírus-járvány okozta kényszerszünet óta másodszor rendezi meg a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara és az Óvári Gazdászok Szövetsége társszervezésben.

agrártájoló

A jövő fiatal agrárgenerációja áll a középpontban

Milyen lehetőségeink vannak környezetünk védelmére és a természeti erőforrások hatékony felhasználására? Hogyan tudjuk biztosítani az élelmiszer-ellátást a mezőgazdaság digitális átállása során? Ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat az idén a Digitális Agrártájoló – Fenntarthatóság az élelmiszerláncban címmel megrendezésre kerülő eseményen.

Az esemény fókuszában az interaktív edukáció, a kapcsolat- és hálózatépítés, valamint az innovatív gyakorlatok bemutatása áll.

A rendezvény délelőtti programja egy szakmai kiállítás, ahol a hazai agrárszektor legjelentősebb piaci szereplői, az egyetem tanszékei és kutatóközpontjai mutatják be legújabb fejlesztéseiket, innovatív technológiáik felhasználási területeit és eredményeit. Az eseményen több mint harminc kiállító vesz részt.

A szervezők kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a jövő fiatal agrárgenerációja megismerje és alkalmazni tudja a digitalizációra és a precíziós gazdálkodásra épülő megoldásokat az élelmiszer-előállítás teljes folyamatában, ezért a kiállítás programjának egyedülálló része a szakirányú középiskolás diákokból és az egyetemi kar hallgatóiból álló csoportok körbevezetése egyetemi kollégák közreműködésével.

Ennek során a kiállítók kapcsolatba léphetnek az új generáció tagjaival, a résztvevők pedig feltehetik a kérdéseiket. Ezen a programon tavaly több mint kétszáz diák és hallgató vett részt.

preciziós kiállítás

A szervezők kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a jövő fiatal agrárgenerációja megismerje és alkalmazni tudja a digitalizációra és a precíziós gazdálkodásra épülő megoldásokat – fotó: Májer Csaba József


Szakmai kerekasztal beszélgetésen vizsgálják az agrárium aktuális kérdéseit

A szakmai kiállítást követő szakmai konferencia célja a tudásmegosztás és a tudásáramoltatás. A konferencia kerekasztal-beszélgetései szakmai és pénzügyi szempontból mutatják be és vizsgálják az agrárium ma aktuális kérdéseit.

A Széchenyi István Egyetem munkatársai a precíziós élelmiszer-előállítás számos területén végeznek kutatómunkát és kutatás-fejlesztési együttműködést ipari partnerekkel. A szakmai kerekasztal beszélgetés idei témája a precíziós-digitalizált élelmiszer-előállító termékpálya (precíziós növénytermesztés, precíziós állattenyésztés, precíziós élelmiszeripar, piac/kereskedelem, fogyasztó) legújabb ismereteinek bemutatása lesz gyakorlati megközelítésében. Emellett a pénzügyi kerekasztal a szektorfinanszírozás, -támogatás és -biztosítás témáinak aktuális kérdéseivel, valamint a kockázati tőke innovációs törekvéseket támogató lehetőségeivel foglalkozik.

kiállítás

A rendezvény délelőtti programja egy szakmai kiállítás, ahol a hazai agrárszektor legjelentősebb piaci szereplői, az egyetem tanszékei és kutatóközpontjai mutatják be legújabb fejlesztéseiket – fotó: Májer Csaba József

Az esemény záró programja egy zártkörűen megrendezésre kerülő névtáblaátadó ünnepség és egy állófogadás, ahol az egyetemi-piaci-gazdálkodói-szaktanácsadói hálózatépítésé és a kapcsolatépítésé a főszerep.

Az esemény szakmai programjai ingyenesen látogathatók, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

További információ és regisztráció https://agrartajolo2023.sze.hu/

Facebookhttps://www.facebook.com/events/882975519666760

PROGRAM

SZAKMAI KIÁLLÍTÁS (SZE AKMK B épület) KONFERENCIA (SZE AKMK PHARE épület)

8:30–9:00 Regisztráció

9:00–10:00 Megnyitó

10:00–13:00 Szakmai kiállítás

KONFERENCIA (SZE AKMK PHARE épület)

13:30–13:40 Köszöntő

13:40–15:10 Kerekasztal-beszélgetés (szakmai)

BLOKK 1: A real time adatok felhasználása a precíziós élelmiszerlánc (talaj-növény állat-élelmiszerfogyasztó) döntési folyamataiban.

Moderátor: dr. Tóth Tamás (SZE Agrár és Élelmiszeripari Kutatóközpont)

Résztvevők:

 • dr. Vona Viktória (SZE AKMK Precíziós Mezőgazdasági Szakmérnök Képzés)
 • dr. Mesterházi Péter Ákos (AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezető)
 • dr. Húth Balázs (SZE AKMK Állattudományi Tanszék)
 • Hanczné dr. Lakatos Erika (SZE AKMK Élelmiszertudományi Tanszék)

BLOKK 2: A precíziós gazdálkodás jelene és jövője a gyakorlatban

Moderátor: dr. Húth Balázs (SZE AKMK Állattudományi Tanszék)

Résztvevők:

 • Gyenei Ferenc (Makrom Kft. ügyvezető igazgató)
 • Drotár István (SZE Digitális Fejlesztési Központ)
 • Vranovics Károly (Alpha-Vet Kft. Agrártechnológiai Divízió vezető)
 • Csorba Zsolt (SANO Modern Takarmányozás Kft. ügyvezető)

15:15–16:15 Kerekasztal-beszélgetés (pénzügyi)

Pénzügyi kihívások és lehetőségek az agrárium területén

Moderátor: Hámori Réka vezető közgazdász, Magyar Bankszövetség

Résztvevők:

 • Bordás Imre, a Generali Biztosító mezőgazdasági biztosítási terület vezetője, a MABISZ Mezőgazdasági Bizottság tagja
 • Simon Attila az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. vezető agrárszakértője
 • Kovács Levente Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetési menedzsere

NÉVTÁBLA ÁTADÓ ÉS ÁLLÓFOGADÁS (SZE AKMK PHARE épület) zártkörű 16:30–18:00

Az új mintagazdasági, mintaüzemi és elismert gyakorlóhely táblák átadó ünnepsége

Közreműködik:

 • dr. Zsédely Eszter, SZE AKMK oktatási dékánhelyettes
 • dr. Vér András, SZE AKMK mintagazdasági koordinátor 18:00–20:00 Állófogadás